Κοσμος

Ταξιδιωτική οδηγία από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία: Mην μεταβαίνετε στα κατεχόμενα

Καλούν τους πολίτες να μείνουν μακριά από την Πύλα μετά την κλιμάκωση

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Στέιτ Ντιπάρτμεντ © Unsplash

Κύπρος - Ταξιδιωτική οδηγία ΗΠΑ: Καλούν τους πολίτες τους να μην μεταβούν στα κατεχόμενα - Συνιστάται ιδιαίτερα να μείνουν μακριά από την περιοχή της Πύλας.

Ταξιδιωτική οδηγία προς τους αμερικανούς πολίτες για αποφυγή των ταξιδιών προς τα κατεχόμενα εξέδωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία.

«Λόγω της κλιμάκωσης των γεγονότων στην περιοχή της Πύλας, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία ενθαρρύνει σθεναρά τους πολίτες των ΗΠΑ να επανεξετάσουν τυχόν σχέδια να ταξιδέψουν στα κατεχόμενα αυτό το Σαββατοκύριακο ή μέχρι την αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Συνιστάται ιδιαίτερα στους πολίτες των ΗΠΑ να μείνουν μακριά από την περιοχή της Πύλας.

«Ενθαρρύνουμε τους πολίτες των ΗΠΑ στην περιοχή να είναι προσεκτικοί και να γνωρίζουν το περιβάλλον τους, ιδιαίτερα γύρω από πλήθη ή συγκεντρώσεις.

»Θα πρέπει να παρακολουθείτε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για να ενημερώνεστε για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση και τις δραστηριότητες, τυχόν διαδηλώσεις και περιοχές που πρέπει να αποφύγετε», σημειώνεται.

Καταδικάζει τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στην Πύλα ο γερουσιαστής Μενέντεζ

Στην έντονη καταδίκη της επίθεση των Τουρκοκυπρίων στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στην Πύλα προχώρησε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας υπογράμμισε πως μια τέτοιου είδους επίθεση είναι εγκληματική σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, καλώντας παράλληλα την τουρκοκυπριακή πλευρά να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια κλιμάκωσης που θα μπορούσε να διαταράξει τη συνολική σταθερότητα στο νησί. Όπως σημείωσε, πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω μη εξουσιοδοτημένη κατασκευή με στόχο την υπονόμευση της ειρηνευτικής αποστολής και της συμφωνηθείσας νεκρής ζώνης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cuvw7mh54gup)

Η ανακοίνωση του Μπομπ Μενέντεζ για την Επίθεση στις Ειρηνευτικές Δυνάμεις του ΟΗΕ στην Πύλα

«Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και στις υποδομές τους στην Πύλα. Η επίθεση στο προσωπικό του ΟΗΕ είναι απαράδεκτη και εγκληματική σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της ηρεμίας και της σταθερότητας.

Οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν αμέσως την ευθύνη και να σταματήσουν τυχόν περαιτέρω ενέργειες που κλιμακώνουν την κατάσταση και θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τις ζωές των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ αλλά και τη συνολική σταθερότητα στο νησί. Πρέπει να σταματήσουν περαιτέρω οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη κατασκευή στην περιοχή με στόχο την υπονόμευση της ειρηνευτικής αποστολής και της συμφωνηθείσας νεκρής ζώνης.

Αυτές οι ανταγωνιστικές ενέργειες εξυπηρετούν μόνο την προώθηση της αστάθειας και της βίας. Προτρέπω επίσης έντονα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να διορίσει έναν απεσταλμένο που θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας μακροπρόθεσμης διευθέτησης».

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη: Έντονη αποδοκιμασία για τις επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον μελών του ΟΗΕ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του για τις απαράδεκτες επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), στην περιοχή της Πύλας.

Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο, διαμηνύει η κυβέρνηση.

Νωρίτερα το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες σημερινές επιθέσεις»

«Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας», σημειώνεται.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ