Κοσμος

Ιρανός σκηνοθέτης καταδικάστηκε για προβολή της ταινίας του στις Κάννες

Για «συμβολή στην προπαγάνδα κατά του ισλαμικού συστήματος»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιράν: Καταδίκη του σκηνοθέτη Σαΐντ Ρουσταγί σε φυλάκιση έξι μηνών για την προβολή της ταινίας του «Η Λέιλα και τα αδέρφια της» στις Κάννες.
Δικαστήριο της Τεχεράνης καταδίκασε τον γνωστό σκηνοθέτη Σαΐντ Ρουσταγί © EPA/Clemens Bilan

Ιράν: Καταδίκη του σκηνοθέτη Σαΐντ Ρουσταγί σε φυλάκιση έξι μηνών για την προβολή της ταινίας του «Η Λέιλα και τα αδέρφια της» στις Κάννες.

Δικαστήριο της Τεχεράνης καταδίκασε τον γνωστό σκηνοθέτη Σαΐντ Ρουσταγί σε φυλάκιση έξι μηνών για την προβολή της ταινίας του «Η Λεϊλά και τα αδέρφια της» στο Φεστιβάλ των Καννών το 2022, μετέδωσε ιρανικό μέσο.

Η μεγάλου μήκους ταινία περιγράφει την ιστορία μίας φτωχής οικογένειας σε ένα Ιράν βυθισμένο στην οικονομική κρίση. Η προβολή του απαγορεύθηκε στο Ιράν μετά την κυκλοφορία του τον περασμένο χρόνο «λόγω της παραβίασης των κανόνων με την συμμετοχή του χωρίς άδεια στα φεστιβάλ των Καννών και του Μονάχου», σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές.

«Το επαναστατικό δικαστήριο της Τεχεράνης καταδίκασε τους Σαΐντ Ρουσταγί και Τζαβάντ Νορουζμπέγκι, τον σκηνοθέτη και τον παραγωγό της ταινίας "Η Λεϊλά και τα αδέρφια της" σε φυλάκιση έξι μηνών», έγραψε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Etemad που πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές.

Οι δύο τους κρίθηκαν ένοχοι για «συμβολή στην προπαγάνδα της αντιπολίτευσης κατά του ισλαμικού συστήματος» στο Ιράν.

Το δικαστήριο αποφάσισε ωστόσο ότι οι δύο καταδικασθέντες θα εκτίσουν το ένα εικοστό της ποινής τους, δηλαδή εννέα ημέρες, και το υπόλοιπο της ποινής θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα για πέντε χρόνια.

Σαΐντ Ρουσταγί: Οι ταινίες που ενοχλούν το ιρανικό καθεστώς

«Κατά την διάρκεια της περιόδου της αναστολής , οι καταδικασθέντες θα πρέπει να απέχουν από δραστηριότητες που συνδέονται με το διαπραχθέν έγκλημα και δεν θα έχουν επικοινωνία με άτομα που δραστηριοποιούνται στον κινηματογραφικό τομέα».

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της (Leila's Brothers) Trailer | GR Subs | Cinobo

Ο 34χρονος Σαΐντ Ρουσταγί είναι γνωστός και από την ταινία του 2021 «Ο Νόμος της Τεχεράνης», αστυνομική ταινία με θέμα την βιομηχανία των ναρκωτικών και την καταστολή της από το ιρανικό κράτος.

Για την ταινία «Η Λεϊλά και τα αδέρφια της» ο ιρανός σκηνοθέτης τιμήθηκε με το βραβείο της επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογραφικού Τύπου τον Μάιο 2022.

Διαβάστε ακόμη: Η Λέιλα και τα αδέρφια της: Το τέλος της πατριαρχίας στο σημερινό Ιράν

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ