Κοσμος

Σαν σήμερα 11 Αυγούστου, ο Μεγάλος Λιμός «χτύπησε» βασιλιάδες και... μάγισσες

Όταν ένας ατελείωτος χειμώνας προκάλεσε τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη

62222-137653.jpg
A.V. Team
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα 11 Αυγούστου, ο Μεγάλος Λιμός «χτύπησε» βασιλιάδες και... μάγισσες
© HultonArchive/Illustrated London News/Getty Images

Σαν σήμερα 11 Αυγούστου, ένας βασιλιάς δεν μπόρεσε να φάει λόγω του Μεγάλου Λιμού - Τα γεγονότα της εποχής ενέπνευσαν το παραμύθι «Hansel and Gretel» των αδελφών Γκριμ

Σαν σήμερα, 11 Αυγούστου, το 1315 συνέβη ένα πρωτοφανές περιστατικό: Ο βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος Β' δεν κατάφερε να βρει ψωμί για να φάει ο ίδιος και η συνοδεία του που περιόδευαν στο Σεντ Άλμπανς. Και ήταν μόνο η αρχή του Μεγάλου Λιμού της Ευρώπης που διήρκεσε τουλάχιστον μέχρι το 1317 ή κατά άλλες αναφορές έως το 1322.

Ο Μεγάλος Λιμός ξεκίνησε με μια έντονη κακοκαιρία την άνοιξη του 1315, που ήρθε μετά το τέλος της Θερμής Περιόδου. Μεταξύ του 1310 και του 1330, η Βόρεια Ευρώπη έζησε μια από τις χειρότερες και μακράς διάρκειας κακοκαιρίες του Μεσαίωνα, που χαρακτηρίζονταν από βαρείς χειμώνες και βροχερά, κρύα καλοκαίρια.

Οι σοδιές καταστράφηκαν για τουλάχιστον δύο συνεχόμενες χρονιές και η Ευρώπη δεν ανέκαμψε παρά μετά το 1322. Η κατάρρευση των καλλιεργειών, συνοδεύθηκε από ασθένειες των βοοειδών και αιγοπροβάτων που αφάνισε έως και το 80% του πληθυσμού τους.

Η περίοδος χαρακτηρίστηκε από ακραία επίπεδα εκληματικότητας, ασθενειών, μαζικών θανάτων, ακόμη και κανιβαλισμού. Υπολογίζεται ότι από τον Μεγάλο Λιμό χάθηκε έως και το 25% των κατοίκων των πόλεων, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, ακολούθησε η επιδημία πανούκλας που στέρησε τη ζωή σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους στην Ευρώπη.

The Great European Famine: The First Catastrophe of the 14th Century

Το χρονικό του Μεγάλου Λιμού

Την άνοιξη του 1315 ξεκίνησε μια ασυνήθιστα δυνατή βροχή σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Καθ' όλη τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού συνέχισε να βρέχει και η θερμοκρασία παρέμεινε δροσερή. Κάτω από τέτοιες καιρικές συνθήκες, το σιτάρι δεν μπορούσε να ωριμάσει και δεν υπήρξε σοδειά.

Καθώς οι όποιες ποσότητες δημητριακών υπήρχαν αποθηκεύονταν σε εσωτερικούς χώρους για να διατηρούνται στεγνές, δεν υπήρχε χώρος για το σανό και το άχυρο. Έτσι, σταδιακά προκλήθηκε σοβαρή έλλειψη ζωοτροφής.

Το αλάτι, ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί το κρέας, ήταν δύσκολο να συλλεχθεί επειδή σε τόσο υγρό καιρό δεν μπορούσε να συντελεστεί αποτελεσματικά η εξάτμιση του νερού.
Παράλληλα, οι αγγλικές πεδιάδες πλημμύρισαν και οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύθηκαν. Οι άνθρωποι άρχισαν να μαζεύουν άγριες εδώδιμες ρίζες, χόρτα, ξηρούς καρπούς και φλοιούς από τα δάση για να τραφούν.

Μια σειρά από τεκμηριωμένα περιστατικά καταδεικνύουν την έκταση του λιμού. Ένα από αυτά είναι ότι ο Εδουάρδος Β' της Αγγλίας σταμάτησε στο Σεντ Άλμπανς στις 11 Αυγούστου 1315 και δυσκολεύτηκε να βρει ψωμί για τον ίδιο και τη συνοδεία του. Ήταν μια σπάνια περίπτωση κατά την οποία ούτε ο ίδιος ο βασιλιάς της Αγγλίας δεν μπορούσε να φάει.

Στο Μπρίστολ, τα χρονικά της πόλης ανέφεραν ότι το 1315 σημειώθηκε: «Ένας μεγάλος λιμός με τέτοια θνησιμότητα που οι ζωντανοί δεν αρκούσαν για να θάψουν τους νεκρούς και οι σάρκες αλόγων και σκύλων θεωρούνταν καλό κρέας για διατροφή».

Άλλοι χρονικογράφοι της εποχής σημείωσαν πολλά περιστατικά κανιβαλισμού, αν και «ποτέ δεν μπορεί να πει κανείς αν επρόκειτο απλά για φήμες».

Επιπλέον, την ώρα που μεταξύ ηλικιωμένων υπήρχε οικειοθελής άρνηση τροφής υπέρ της νεότερης γενιάς, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εγκατέλειπαν τα παιδιά τους στην τύχη τους, να επιβιώσουν μόνα τους, καθώς οι ίδιοι δεν μπορούσαν να τα συντηρήσουν.

Μέσα από αυτά τα γεγονότα, κάποιους αιώνες αργότερα δημιουργήθηκαν παραμύθια όπως το «Hansel and Gretel» των αδελφών Γκριμ.

Σαν σήμερα 11 Αυγούστου, ο Μεγάλος Λιμός «χτύπησε» βασιλιάδες και... μάγισσες
© Wikipedia

Ο Χάνσελ, η Γκρέτελ και η... πεινασμένη μάγισσα

Η ιστορία «Hansel and Gretel» είναι ένα παραμύθι που χρονικά τοποθετείται στη Γερμανία του Μεσαίωνα. Συλλέχθηκε από τους αδελφούς Γκριμ μαζί με άλλους μύθους και ιστορίες που «ρετουσαρίστηκαν» και εκδόθηκαν το 1812.

Ο Χάνσελ και η Γκρέτελ είναι τα μικρά παιδιά ενός φτωχού ξυλοκόπου. Όταν ένας λιμός επικρατεί, η δεύτερη σύζυγος του ξυλοκόπου τού λέει να πάει τα παιδιά στο δάσος και να τα αφήσει εκεί να τα βγάλουν πέρα μόνα τους. Ο ξυλοκόπος αντιτίθεται στο σχέδιο, αλλά η σύζυγός του ισχυρίζεται ότι ίσως κάποιος άγνωστος πάρει τα παιδιά και τα φροντίσει, κάτι που οι ίδιοι απλά δεν μπορούσαν να κάνουν. Ο ξυλοκόπος συμφωνεί απρόθυμα.

Το σχέδιό τους όμως έχει προδοθεί, καθώς τα παιδιά έχουν κρυφακούσει. Αφού οι γονείς πάνε για ύπνο, ο Χάνσελ βγαίνει κρυφά από το σπίτι και μαζεύει όσα περισσότερα λευκά βότσαλα μπορεί και μετά επιστρέφει στο δωμάτιό του, καθησυχάζοντας την Γκρέτελ ότι ο Θεός δεν θα τους εγκαταλείψει.

Την επόμενη μέρα, η οικογένεια ξεκινά για το δάσος και ο Χάνσελ, καθώς περπατάει, αφήνει πίσω του για σημάδι μια σειρά από λευκά βότσαλα. Όταν φτάνουν βαθιά μέσα στο δάσος, το ζευγάρι εγκαταλείπει τα παιδιά. Εκείνα περιμένουν να ανατείλει το φεγγάρι και μετά ακολουθούν τα βότσαλα για να επιστρέψουν στο σπίτι.

Η μητριά τους εξοργίζεται και βάζει το σχέδιο για δεύτερη φορά σε εφαρμογή μετά από λίγες ημέρες. Ο Χάνσελ και η Γκρέτελ επιχειρούν να βγουν για να μαζέψουν βότσαλα, αλλά βρίσκουν την εξώπορτα κλειδωμένη.

Το επόμενο πρωί, η οικογένεια ξαναπαίρνει τον δρόμο για το δάσος. Ο Χάνσελ βρίσκει μια φέτα ψωμί και αφήνει πίσω του ίχνη από ψίχουλα, αλλά τα τρώνε πουλιά και έτσι τα δύο αδέλφια δεν καταφέρουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους αυτή τη φορά, και χάνονται στο δάσος.

Μετά από τρεις μέρες περιπλάνησης, ακολουθούν ένα περιστέρι και σε ένα ξέφωτο ανακαλύπτουν ένα σπίτι από μελόψωμο. Πεινασμένα και κουρασμένα τα παιδιά αρχίζουν να τρώνε το σπίτι, όταν ανοίγει η πόρτα και ξεπροβάλλει η ηλικιωμένη που μένει εκεί.

Σαν σήμερα 11 Αυγούστου, ο Μεγάλος Λιμός «χτύπησε» βασιλιάδες και... μάγισσες
© Wikipedia

Η γριά παρασύρει τα παιδιά μέσα στο σπίτι με την υπόσχεση για απαλά κρεβάτια και νόστιμο φαγητό. Εκείνα δεν έχουν καταλάβει ότι η οικοδέσποινα τους είναι μια κακιά μάγισσα που έχτισε το σπίτι με μελόψωμο για να τους παρασύρει μέσα, ώστε να τα μαγειρέψει και να τα φάει.

Η μάγισσα με τις κανιβαλιστικές προθέσεις, σκοπεύει να παχύνει τον Χάνσελ πριν τελικά τον φάει. Ωστόσο, η Γκρέτελ σώζει τον αδερφό της σπρώχνοντας τη μάγισσα στον φούρνο της. Σκοτώνοντάς την τα δύο αδέλφια δραπετεύουν, παίρνοντας μαζί τον θησαυρό της μάγισσας και μετά από περιπέτειες φθάνουν στο σπίτι τους για να βρουν μετανιωμένο τον πατέρα τους και πεθαμένη τη μητριά τους.

Σαν σήμερα Γεγονότα

106 - Το νοτιοδυτικό τμήμα της Δακίας (στη σημερινή Ρουμανία) γίνεται ρωμαϊκή επαρχία.
490 - Μάχη του Άδδα: Οι Γότθοι υπό τον Θεοδώριχο και τον σύμμαχό του Αλάριχο Β΄ νικούν τις δυνάμεις του Οδόακρου στον ποταμό Άδδα, κοντά στο Μιλάνο.
1473 - Μάχη του Οτλουκμπελί: Ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής νικά αποφασιστικά τον Ουζούν Χασσάν των Ακ Κογιουνλού.
1804 - Ο Φραγκίσκος Β´ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας λαμβάνει τον τίτλο του πρώτου αυτοκράτορα της Αυστρίας.
1813 - Κηρύσσεται η ανεξαρτησία της Αντιόχειας Κολομβίας.
1858 – Πραγματοποιείται η πρώτη ανάβαση στο Άιγκερ από τον Τσαρλς Μπάρινγκτον, συνοδευόμενο από τους Κρίστιαν Άλμερ και Πήτερ Μπόρεν.
1934 - Φτάνουν στην ομοσπονδιακή φυλακή του Αλκατράζ οι πρώτοι πολιτικοί κρατούμενοι.
1942 - Η ηθοποιός Χέντι Λαμάρ και ο συνθέτης Τζορτζ Άνθεϊλ λαμβάνουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα σύστημα επικοινωνίας με διασπορά φάσματος, το οποίο αργότερα έγινε η βάση για τη σύγχρονη τεχνολογία των ασύρματων τηλεφώνων και του Wi-Fi.
1945 - Πολωνοί στην Κρακοβία εμπλέκονται σε πογκρόμ εναντίον Εβραίων στην πόλη, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας πέντε.
1960 - Το Τσαντ κηρύσσει την ανεξαρτησία του.
1961 - Τα πρώην πορτογαλικά εδάφη της Ινδίας Ντάντρα και Ναγκάρ Χαβέλι συγχωνεύονται για να δημιουργήσουν την ενωσιακή περιοχή Ντάντρα και Ναγκάρ Χαβέλι.
1962 - Εκτοξεύεται το Βοστόκ 3 από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ και ο κοσμοναύτης Αντριάν Νικολάγεφ γίνεται το πρώτο πρόσωπο που αιωρείται στη μικροβαρύτητα.
1965 - Ξεσπούν ταραχές στο Γουάτς του Λος Άντζελες.
1970 - Η επιδημία χολέρας που μαστίζει την Ινδία και έχει κάνει την εμφάνισή της στην Αίγυπτο με τη μορφή χολεροειδούς γαστρεντερίτιδας εξαπλώνεται και στη Σοβιετική Ένωση, ενώ κρούσματα αναφέρονται στη Ρουμανία, την Τουρκία και τη Νότια Κορέα. Μέτρα λαμβάνουν η Ιταλία και η Ελλάδα, ενώ σοβιετικές πόλεις στη Μαύρη Θάλασσα και την περιοχή του Βόλγα μπαίνουν σε καραντίνα.
1979 - Στην Ουκρανία, δύο Tupolev Tu-134 της Aeroflot συγκρούονται στον αέρα, σκοτώνοντας και τους 178 επιβαίνοντες των δύο αεροσκαφών.
1982 - Εκρήγνυται βόμβα στην πτήση 830 της Pan Am στη διαδρομή από το Τόκιο, Ιαπωνία, προς τη Χονολουλού, Χαβάη, σκοτώνοντας έναν επιβάτη και τραυματίζοντας άλλους 16.
2003 - Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τη διοίκηση της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν, σηματοδοτώντας την πρώτη μεγάλη επιχείρησή του εκτός Ευρώπης στην 54χρονη ιστορία του.

Σαν σήμερα Γεννήσεις

1086 - Ερρίκος Ε΄, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
1510 - Μαργαρίτα Παλαιολογίνα, μαρκησία του Μομφερράτου
1667 - Άννα Μαρία Λουΐζα, τελευταία απόγονος των Μεδίκων
1826 - Ανδρέας Αναγνωστάκης, Έλληνας ιατρός και πανεπιστημιακός
1897 - Ένιντ Μπλάιτον, Αγγλίδα συγγραφέας
1927 - Στιούαρτ Ρόζενμπεργκ, Αμερικανός σκηνοθέτης
1902 - Νόρμα Σίρερ, Καναδή ηθοποιός
1932 - Πίτερ Άιζενμαν, Αμερικανός αρχιτέκτονας
1933 - Γιέρζυ Γκροτόφσκι, Πολωνός σκηνοθέτης
1939 - Τζέιμς Μάντσαμ, πρόεδρος των Σεϋχελλών
1943 - Περβέζ Μουσάραφ, Πακιστανός στρατιωτικός και πολιτικός
1946 - Όσκαρ Μπέρχερ, πρόεδρος της Γουατεμάλας
1947 - Γιώργος Καρατζαφέρης, Έλληνας πολιτικός
1948 - Γιαν Πάλαχ, Τσέχος ακτιβιστής
1950 - Στήβεν Βόζνιακ, Αμερικανός επιστήμονας πληροφορικής και προγραμματιστής, συνιδρυτής της Apple
1953 - Χαλκ Χόγκαν, Αμερικανός παλαιστής και ηθοποιός
1965 - Βαϊόλα Ντέιβις, Αμερικανίδα ηθοποιός
1978 - Σπύρος Γόγολος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1979 - Αγγελική Δαλιάνη, Ελληνίδα ηθοποιός
1983 - Κρις Χέμσγουορθ, Αυστραλός ηθοποιός

Σαν σήμερα Θάνατοι

302 - Φιλομένα, Ελληνίδα πριγκίπισσα
449 - Φλαβιανός, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1204 - Γκούττορμ, βασιλιάς της Νορβηγίας
1253 - Κλάρα της Ασίζης, Ιταλίδα αγία
1456 - Ιωάννης Ουνιάδης, Ούγγρος στρατιωτικός
1464 - Νικόλαος Κουζάνος, Γερμανός φιλόσοφος και μαθηματικός
1494 - Χανς Μέμλινγκ, Γερμανός ζωγράφος
1519 - Γιόχαν Τέτσελ, Γερμανός μοναχός
1549 - Όθων Α΄, πρίγκιπας του Χάρμπουργκ
1832 - Κλοντ Αντουάν, Γάλλος μηχανικός και πολιτικός
1854 - Μακεδόνιος Μελόνι, Ιταλός φυσικός
1939 - Ζαν Μπουγκάτι, Γάλλος σχεδιαστής αυτοκινήτων και μηχανικός
1944 - Σπυρίδων Γραμμένος, Έλληνας αγωνιστής
1953 - Τάτσιο Νουβολάρι, Ιταλός οδηγός αγώνων
1956 - Τζάκσον Πόλοκ, Αμερικανός ζωγράφος
1972 - Μαξ Τάιλερ, Νοτιοαφρικανός βακτηριολόγος
1981 - Ανδρέας Β. Γεωργιάδης, Έλληνας ζωγράφος
1993 - Αγαμέμνων Γκράτζιος, Έλληνας στρατιωτικός
1994 - Βασίλης Μπαρτζιώτας, Έλληνας κομμουνιστής και αντιστασιακός
1996 - Τάσος Ισαάκ, Κύπριος ακτιβιστής
2002 - Ελίνα Τανιμανίδη, Ελληνίδα σκηνοθέτης
2004 - Βάσω Μανωλίδου, Ελληνίδα ηθοποιός
2014 - Ρόμπιν Ουίλιαμς, Αμερικανός ηθοποιός

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ