Κοσμος

Σαρώνει τη Νότια Κορέα ο τυφώνας Χανούν: Πάνω από 10.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Απομακρύνονται οι κάτοικοι από τις περιοχές υψηλού κινδύνου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νότια Κορέα - καταιγίδα Χανούν: Πάνω από 10.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν - Εκδόθηκαν προειδοποιήσεις σε όλη τη χώρα.
Ο τυφώνας Χανούν σαρώνει τη Νότια Κορέα © EPA/ Yonhap South Korea Out

Νότια Κορέα - καταιγίδα Χανούν: Πάνω από 10.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν - Εκδόθηκαν προειδοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Πάνω από 10.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν προληπτικά τις εστίες τους, ενώ εκατοντάδες πτήσεις και δρομολόγια τρένων ακυρώθηκαν σήμερα στη Μπουσάν, πόλη στο νότιο τμήμα της Νότιας Κορέας, λόγω της καταιγίδας Χανούν.

Συνοδευόμενη από έντονες βροχοπτώσεις και βίαιους ανέμους, η καταιγίδα αυτή που σάρωσε την Ιαπωνία πριν μετακινηθεί προς το νότιο τμήμα της κορεατικής χερσονήσου, έφθασε εκεί γύρω στις 9:20 (τοπική ώρα, 03:20 ώρα Ελλάδας).

Στη συνέχεια θα μετακινηθεί προς το βόρειο τμήμα της χερσονήσου, όπως ανακοίνωσε η νοτιοκορεατική μετεωρολογική υπηρεσία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα έως σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα).

Ο πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου κάλεσε τις τοπικές αρχές να διασφαλίσουν την απομάκρυνση όλων των κατοίκων από τις περιοχές υψηλού κινδύνου.

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε από την πλευρά τους κατοίκους «να αποφεύγουν τις μετακινήσεις έως το τέλος του τυφώνα».

Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν, διακόπηκαν θαλάσσιες και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες

Σε όλη τη χώρα εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για τον τυφώνα. Έως το πρωί της Παρασκευή, αναμένονται βροχοπτώσεις που μπορεί να φθάσουν τα 500 χιλιοστά σε παράκτιες περιοχές στα βορειοανατολικά και 100 με 200 χιλιοστά στη Σεούλ και τις γύρω περιοχές.

Η παραθαλάσσια πόλη Μπουσάν επλήγη από βίαιους ανέμους, με ριπές που έφθαναν τα 145 χλμ/ώρα. Πολλά καταστήματα και καφέ έκλεισαν. Ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν την πρωτεύουσα Σεούλ.

Τουλάχιστον 330 πτήσεις ακυρώθηκαν έως σήμερα ενώ διακόπηκαν θαλάσσιες και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, σύμφωνα με τις αρχές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, πάνω από 1.500 νηπιαγωγεία και σχολεία έκλεισαν, ανέβαλαν τα μαθήματα ή προχώρησαν σε τηλεκπαίδευση.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που συμμετείχαν σε παγκόσμια συγκέντρωση προσκόπων, στο νότιο τμήμα της χώρας, είχαν απομακρυνθεί προληπτικά από την Τρίτη. Οι συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορι είχαν ήδη έρθει αντιμέτωποι με κύμα καύσωνα την περασμένη εβδομάδα.

Πάνω από 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω των πλημμυρών και κατολισθήσεων στα μέσα Ιουλίου, εν μέσω της θερινής περιόδου των μουσώνων.

Το 2022, η Νότια Κορέα κατέγραψε βροχές και πλημμύρες ρεκόρ που στοίχισαν η ζωή σε 11 ανθρώπους.

Η κυβέρνηση είχε τότε αναφέρει ότι επρόκειτο για το υψηλότερο επίπεδο βροχοπτώσεων από τότε που άρχισαν να συλλέγονται τα πρώτα στατιστικά στοιχεία πριν από 115 χρόνια, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στην κλιματική αλλαγή.

Στην Ιαπωνία, η καταιγίδα ανάγκασε κάποιες περιοχές στην νότια περιφέρεια Μιγιαζάκι να κηρύξουν συναγερμό στο υψηλότερο επίπεδο μέσα στη νύχτα, καλώντας τους κατοίκους να «βρουν άμεσα καταφύγιο» καθώς υπήρχε ο κίνδυνος για κατολισθήσεις.

Ειδοποιήσεις εκκένωσης εκδόθηκαν επίσης σε ορισμένα τμήματα των περιοχών Εχίμε, Κότσι και Όιτα (νοτιοδυτικά), σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Σήμερα το πρωί, πάνω από 10.000 νοικοκυριά στο νησί Κιούσου, το νοτιότερο της Ιαπωνίας, παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Η Japan Airlines και η All Nippon Airways ακύρωσαν σχεδόν 80 πτήσεις συνολικά για τη σημερινή ημέρα, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι των εταιριών στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ