Κοσμος

Κρίστοφερ Γουάιλντερ: Ο φωτογράφος δολοφόνος

«Ψάρευε» κοπέλες σε τοπικά καλλιστεία και με την υπόσχεση συμβολαίου για μόντελινγκ τις σκότωνε, αφού τις βίαζε και τις βασάνιζε

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρίστοφερ Γουάιλντερ: Ο φωτογράφος δολοφόνος
© Wikimedia Commons

Κρίστοφερ Γουάιλντερ: Ο διαβόητος «Δολοφόνος Γυναικών από Διαγωνισμούς Ομορφιάς» («The Beauty Queen Killer»)

Επί επτά εβδομάδες το 1984, ο Κρίστοφερ Γουάιντερ κυνηγούσε, βασάνιζε, βίαζε και σκότωνε όμορφες κοπέλες σε εννέα διαφορετικές πολιτείες, ακόμη κι όταν το FBI τον έψαχνε σε όλες τις ΗΠΑ.

Ο Γουάιλντερ είχε γεννήθεί στην Αυστραλία, από πατέρα Αμερικανό αξιωματικό του Ναυτικού και μητέρα Αυστραλή. Όταν ήταν 17 ετών, συμμετείχε στον ομαδικό βιασμό ενός κοριτσιού σε παραλία του Σίδνεϊ. Δήλωσε ένοχος και τιμωρήθηκε με δικαστική επιτήρηση και ψυχοθεραπεία. Ισχυριζόταν ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υποβλήθηκε σε ηλεκτροσόκ. Είτε ισχύει αυτό είτε όχι, η όρεξή του για βία καθόλου δεν περιορίστηκε. Το 1969, ο 24χρονος Γουάιλντερ μετακόμισε στη Φλόριντα, όπου έκανε περιουσία ασχολούμενος με ακίνητα. Αγόρασε μια Porsche 911, ένα ταχύπλοο και απολάμβανε την εργένικη ζωή. Αναπτύσσοντας ενδιαφέρον για τη φωτογραφία, αγόρασε και αρκετές φωτογραφικές μηχανές υψηλής ποιότητας. Με αυτό το «χόμπι» σύντομα άρχισε να δελεάζει όμορφες γυναίκες.

Ο Γουάιλντερ περνούσε τον χρόνο του περιπλανώμενος στις παραλίες της Νότιας Φλόριντα αναζητώντας γυναίκες. Το 1971, συνελήφθη σε μια παραλία επειδή ζήτησε από δύο κοπέλες να του ποζάρουν γυμνές. Το 1974, έπεισε μια κοπέλα να πάει στο σπίτι του με την υπόσχεση ενός συμβολαίου μόντελινγκ, αλλά εκεί τη νάρκωσε και τη βίασε. Ο Κρίστοφερ Γουάιλντερ δεν εξέτισε ποτέ ποινή φυλάκισης για κανένα από αυτά τα εγκλήματα. Χωρίς συνέπειες, οι πράξεις του χειροτέρευαν. Το 1982, ενώ επισκεπτόταν τους γονείς του στο Σίδνεϊ, απήγαγε δύο 15χρονες, τις ανάγκασε να γυμναστούν και τους τράβηξε πορνογραφικές φωτογραφίες. Συνελήφθη και κατηγορήθηκε για απαγωγή και σεξουαλική επίθεση. Ωστόσο, λόγω συνεχών νομικών καθυστερήσεων, η υπόθεση δεν εκδικάστηκε ποτέ. Τον επόμενο χρόνο απήγαγε δύο κορίτσια ηλικίας δέκα και δώδεκα ετών υπό την απειλή όπλου στη Φλόριντα και τα ανάγκασε να του κάνουν στοματικό σεξ. Το σερί βίας του Γουάιλντερ συνεχίστηκε ανεμπόδιστα.

Στις 26 Φεβρουαρίου 1984, ξεκίνησε ένα ταξίδι επτά εβδομάδων, στη διάρκεια του οποίου δολοφόνησε τουλάχιστον οκτώ γυναίκες. Το πρώτο θύμα του ήταν η 20χρονη Ροζάριο Γκονζάλες που εργαζόταν στο Grand Prix του Μαϊάμι, στο οποίο συμμετείχε ο Ουάιλντερ. Η Γκονζάλες εθεάθη τελευταία φορά να φεύγει από την πίστα μαζί του. Στις 5 Μαρτίου η 23χρονη πρώην Μις Φλόριντα και καθηγήτρια γυμνασίου Ελίζαμπεθ Κένιον εξαφανίστηκε. Ο Γουάιλντερ και η Κένιον είχαν αισθηματικό δεσμό στο παρελθόν -της ζήτησε μάλιστα να τον παντρευτεί, αλλά εκείνη αρνήθηκε. Η Κένιον εθεάθη για τελευταία φορά να βάζει βενζίνη στο αμάξι της μαζί με κάποιον. Ο υπάλληλος του βενζινάδικου περιέγραψε τον συνοδό της –που ήταν φανερά ο Γουάιλντερ- και είπε ότι σχεδίαζαν μια φωτογράφηση με μοντέλο την Κένιον.

Δυσαρεστημένοι με την πρόοδο της έρευνας για την εξαφανισμένη κόρη τους, οι γονείς της Κένιον προσέλαβαν έναν ιδιωτικό ερευνητή. Όταν αυτός εμφανίστηκε στο σπίτι του Γουάιλντερ για να του κάνει ερωτήσεις, ο Γουάιλντερ τρόμαξε και σύντομα κατέφυγε στο μικρό νησί Μέριτ, δυο ώρες μακριά (ούτε η Γκονζάλες ούτε η Κένιον βρέθηκαν ποτέ). Στις 19 Μαρτίου, η Τερέζα Φέργκισον εξαφανίστηκε από ένα εμπορικό κέντρο στο νησί Μέριτ, όπου μάρτυρες την είχαν δει με τον Γουάιλντερ. Το πτώμα της βρέθηκε τέσσερις μέρες αργότερα σε ένα κανάλι. Την είχαν στραγγαλίσει και την είχαν χτυπήσει τόσο άσχημα που αναγνωρίστηκε από τα οδοντιατρικά της αρχεία. Η επόμενη επίθεση του Κρίστοφερ Γουάιλντερ συνέβη την επόμενη μέρα, όταν παρέσυρε τη 19χρονη φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Φλόριντα Λίντα Γκρόβερ στο αυτοκίνητό του και πάλι με την υπόσχεση ότι θα ασχοληθεί με το μόντελινγκ. Τη χτύπησε μέχρι αναισθησίας και οδήγησε στη Τζόρτζια. Όταν η Λίντα συνήλθε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του, της έσφιξε τον λαιμό και την αναισθητοποίησε ξανά και την έβαλε στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του. Μετά την πήγε σε ένα μοτέλ όπου τη βίασε και τη βασάνισε. Ξύρισε τα γεννητικά της όργανα, της κόλλησε τα βλέφαρα με σούπερ γκλου και της έκανε ηλεκτροσόκ για δύο ώρες. Παραδόξως, η Λίντα Γκρόβερ επέζησε. Κατάφερε να κλειδωθεί στο μπάνιο ενώ ο Γουάιλντερ κοιμόταν και άρχισε να ουρλιάζει και να κοπανάει τους τοίχους. Ο Γουάιλντερ τράπηκε σε φυγή. Η Γκρόβερ διασώθηκε και αναγνώρισε τον δράστη της στις φωτογραφίες που της έδειξαν η αστυνομία. Στο μεταξύ, ο Κρίστοφερ Ουάιλντερ εγκατέλειψε την πολιτεία.

Στις 21 Μαρτίου, έφτασε στο Τέξας όπου προσπάθησε να πείσει την 24χρονη μητέρα και φοιτήτρια νοσηλευτικής Τέρι Ουώλντεν να του ποζάρει για φωτογράφηση, αλλά εκείνη αρνήθηκε -η Ουώλντεν ανέφερε στον σύζυγό της ότι ένας γενειοφόρος Αυστραλός της ζητούσε να τη φωτογραφίσει. Στις 23 Μαρτίου, η Ουώλντεν έπεσε ξανά πάνω στον Γουάιλντερ τυχαία. Αρνήθηκε και πάλι την προσφορά του και ο Γουάιλντερ την ακολούθησε στο πάρκινγκ καθώς πήγαινε στο αυτοκίνητό της και την έσπρωξε στο πορτμπαγκάζ του δικού του αυτοκινήτου. Το πτώμα της Ουώλντεν βρέθηκε τρεις μέρες αργότερα σε ένα κανάλι. Είχε μαχαιρωθεί 43 φορές στο στήθος.

Στη συνέχεια ο Γουάιλντερ έφυγε οδηγώντας το αμάξι της Ουώλντεν. Οι αρχές στο Τέξας βρήκαν το εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο του Γουάιλντερ στη διάρκεια της έρευνας για την Ουώλντεν και ανακάλυψαν τρίχες μαλλιών της Τερέζας Φέργκισον, επιβεβαιώνοντας ότι ο Γουάιλντερ ευθυνόταν και για τον δικό της θάνατο. Στη συνέχεια ο Γουάιλντερ απήγαγε την 21χρονη Σούζαν Λόγκαν από ένα εμπορικό κέντρο στο Ρίνο και οδήγησε ως το Κάνσας, όπου σε ένα δωμάτιο μοτέλ τη βίασε και τη βασάνισε. Της ξύρισε το κεφάλι και τις ηβικές τρίχες και της δάγκωσε το στήθος. Στη συνέχεια οδήγησε βορειοανατολικά, όπου τη μαχαίρωσε και πέταξε το πτώμα της σε δεξαμενή. Ο Γουάιλντερ απήγαγε τη 18χρονη Σέριλ Μποναβεντούρα στο Κολοράντο στις 29 Μαρτίου. Τους είδαν μαζί σε ένα εστιατόριο, όπου είπαν στο προσωπικό ότι πήγαιναν στο Λας Βέγκας. Κανείς δεν είδε ξανά τη Μποναβεντούρα, ώσπου το πτώμα της βρέθηκε στις 3 Μαΐου στη Γιούτα. Είχε μαχαιρωθεί πολλές φορές και είχε πυροβοληθεί.

Την 1η Απριλίου, ο Κρίστοφερ Γουάιλντερ παρακολούθησε μια επίδειξη μόδας στο Λας Βέγκας για επίδοξα μοντέλα που διαγωνίζονταν με έπαθλο το εξώφυλλο του περιοδικού Seventeen. [Η μητέρα ενός από τα κορίτσια έβγαζε φωτογραφίες και έτυχε να έχει απαθανατίσει στο βάθος ο Γουάιλντερ που χαζεύει τα κορίτσια με τις μίνι φούστες]. Στο τέλος της επίδειξης, ο Γουάιλντερ πλησίασε τη 17χρονη Μισέλ Κόρφμαν και έφυγαν μαζί. Το πτώμα της Κόρφμαν βρέθηκε στις 11 Μαΐου, πεταμένο στην άκρη του δρόμου στη Νότια Καλιφόρνια. Στις 4 Απριλίου, ο Γουάιλντερ απήγαγε τη 16χρονη Τίνα Μαρί Ρίσικο από το Τόρανς της Καλιφόρνιας και άρχισε να οδηγεί ξανά προς τις ανατολικές πολιτείες. Παραδόξως, τη βασάνισε και τη βίασε, αλλά δεν τη σκότωσε. Την κράτησε ζωντανή και απαίτησε να τον βοηθήσει να δελεάσει περισσότερα θύματα. Τρομοκρατημένη η Ρίσικο συμφώνησε και βοήθησε τον Γουάιλντερ να απαγάγει την Ντάουνετ Γουίλτ από την Ιντιάνα στις 10 Απριλίου. Ο Γουάιλντερ νάρκωσε τη Γουίλτ, τη βίασε και τη βασάνιζε για δύο ημέρες και μετά τη μαχαίρωσε και την πέταξε σε μια δασώδη περιοχή. Η Γουίλτ όμως επέζησε. Σύρθηκε ως τον αυτοκινητόδρομο, σταμάτησε ένα αμάξι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Αναγνώρισε τον Κρίστοφερ Γουάιλντερ από φωτογραφίες που της έδειξαν οι αστυνομικοί και τους είπε ότι ο Γουάιλντερ κατευθυνόταν προς τον Καναδά.

Ο Γουάιλντερ στο μεταξύ είχε επιστρέψει στο σημείο που άφησε τη Γουίλτ για να βεβαιωθεί ότι ήταν νεκρή και πανικοβλήθηκε βλέποντας ότι είχε φύγει. Παράλληλα, το FBI τον είχε στο Νο 1 της λίστας καταζητούμενων και η φωτογραφία του μαζί με φωτογραφία του αυτοκινήτου του βρισκόταν σε όλα τα μέσα. Έπρεπε να βρει νέο αυτοκίνητο. Τελευταίο θύμα του Γουάιλντερ ήταν η 33χρονη Μπεθ Ντοτζ που την απήγαγε, την πυροβόλησε, πέταξε το πτώμα της, έκλεψε το αυτοκίνητό της και οδήγησε με αυτό στο αεροδρόμιο της Βοστώνης. Εκεί, έβγαλε αεροπορικό εισιτήριο για τη Ρίσικο, ώστε να γυρίσει στο σπίτι της στο Λος Άντζελες. Γιατί άφησε τη Ρίσικο ζωντανή είναι ένα μυστήριο, αν λάβει κανείς υπόψη την εγκληματική του πορεία.

Στις 13 Απριλίου σε βενζινάδικο στο Νιου Χαμσάιρ, δυο αστυνομικοί αναγνώρισαν τον Γουάιλντερ. Ενώ τον πλησίαζαν, όρμησε στο αυτοκίνητό του και άρπαξε το περίστροφο που είχε στην πόρτα του οδηγού. Στη διάρκεια της πάλης έπεσαν δύο πυροβολισμοί. Μια σφαίρα διαπέρασε τον Γουάιλντερ και τραυμάτισε τον αστυνομικό που τον κρατούσε και η άλλη καρφώθηκε στο στήθος του Γουάιλντερ, σκοτώνοντάς τον. Ο αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά ανάρρωσε πλήρως. Όπως όλοι οι σαδιστές σίριαλ κίλερ, ο Γουάιλντερ προτίμησε να αυτοκτονήσει παρά να πέσει στα χέρια της αστυνομίας. Ανάμεσα στα υπάρχοντά του βρέθηκε το βιβλίο “Ο Συλλέκτης” του Τζον Φόουλς -που πολλοί σίριαλ κίλερ έχουν ισχυρισθεί ότι ήταν η έμπνευση για όσα έκαναν [όπως ο Λέοναρντ Λέικ: “Ο Συλλέκτης Γυναικών”]

Αυτοκτονώντας ο Κρίστοφερ Γουάιλντερ απέφυγε τη δίκη για όλα τα εγκλήματά του. Πιστεύεται ότι ευθύνεται για πολλούς ακόμη φόνους, σε Αυστραλία και Φλόριντα. Όμως πήρε μαζί του τα μυστικά του, αφήνοντας πίσω του 8 δολοφονημένες και πολλές ψυχικά τραυματισμένες γυναίκες.

Το ντοκιμαντέρ “The Manhunt for the Beauty Queen Killer” (από τη σειρά FBI Files) και η τηλεταινία “Easy Prey” του 1986 βασίζονται στην ιστορία του Κρίστοφερ Γουάιλντερ.

The Manhunt for Christopher Wilder: The Beauty Queen Killer | The FBI Files | Real Crime

Ο Γουάιλντερ αποτεφρώθηκε, αφήνοντας μια περιουσία 7 εκατομμυρίων δολαρίων. Τον Ιούνιο του 1986, δικαστήριο αποφάσισε ότι μετά την είσπραξη φόρων, το υπόλοιπο έπρεπε να μοιραστεί μεταξύ των οικογενειών των θυμάτων του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ