- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Σαν σήμερα, 29 Ιουλίου 1981, ο γάμος του αιώνα μεταξύ Καρόλου και Νταϊάνα
Τα σακουλάκια για εμετό, η Καμίλα στους καλεσμένους, τα αισθήματα της Νταϊάνα και οι 750 εκατ. τηλεθεατές
Σαν σήμερα, 29 Ιουλίου 1981, έγινε ο γάμος Καρόλου και Νταϊάνα - Μεταξύ άλλων ήταν και τηλεοπτικό γεγονός, καθώς τον παρακολούθησαν 750 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο
Σαν σήμερα, 29 Ιουλίου 1981, έλαβε χώρα ο γάμος του (20ού) αιώνα, ο οποίος έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στη βρετανική βασιλική οικογένεια και την ποπ κουλτούρα: ο πρίγκιπας Κάρολος παντρεύτηκε τη λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ.
Το μυστήριο τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο. Η ημέρα εκείνη κηρύχθηκε εθνική γιορτή στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι καλεσμένοι έφτασαν τους 3.500 σε αριθμό, ενώ 600.000 άνθρωποι βρίσκονταν στους δρόμους του Λονδίνου. Ο γάμος κόστισε περίπου 57 εκατ. λίρες.
Οι αναποδιές του γάμου
Τα highlights και τα αξιοπερίεργα του γαμού αυτού ήταν πολλά και ίσως θα έπρεπε να προιωνίσουν από τότε για την εξέλιξη του: τα σακουλάκια για εμετό που είχαν μοιράσει στους 3.500 καλεσμένους, σε περίπτωση που κάποιος το χρειαζόταν, οι 14 ημέρες που χρειάστηκαν για να φτιαχτεί η γαμήλια τούρτα και τέλος, οι πρώην σύντροφοι του πρίγκιπα Κάρολου, οι οποίες ήταν όλες καλεσμένες στον γάμο.
Ναι, καλά διαβάσατε: ακόμα και η Καμίλα ήταν καλεσμένη στον γάμο του μετέπειτα καλού της με τη Νταϊάνα και μάλιστα η πριγκίπισσα είχε εντοπίσει την άσπονδη εχθρό της ανάμεσα στους προσκεκλημένους, όπως αναφέρεται στη βιογραφία της.
Υπήρξαν και άλλες αναποδιές: αν και υπέροχο, το νυφικό της Νταϊάνα, δια χειρός της σχεδιάστριας μόδας Ελίζαμπεθ Ντέιβιντ, είχε μια πολύ μακριά ουρά, η οποία ήταν αδύνατο να παραμείνει ατσαλάκωτη. Έτσι, όταν η νύφη κατέβηκε από την άμαξα, οι παράνυφοι προσπαθούσαν να την ισιώσουν και να σβήσουν τις ζάρες. Και η βαριά τιάρα με τα διαμάντια που φορούσε η πριγκίπισσα της προκάλεσε πονοκέφαλο.
Η Νταϊάνα υπέπεσε και σε ένα μικρό λάθος κατά τη διάρκεια των όρκων: αντί να αποκαλέσει τον Κάρολο «Charles Philip Arthur George», τον είπε «Philip Charles Arthur George».
Τέλος, την παράσταση έκλεψε το παρανυφάκι που έκλαιγε. Η πεντάχρονη εγγονή του Ουίνστον Τσόρτσιλ και αγαπημένη μαθήτρια της Νταϊάνα σκόνταψε και έπεσε βάζοντας τα κλάματα, γεγονός που έκανε την πριγκίπισσα να τρέξει δίπλα της και να την παρηγορήσει.
Τι είπε η ίδια η Νταϊάνα για τον γάμο της με τον Κάρολο
Ο βιογράφος της Νταϊάνα, Άντριου Μόρτον, γράφει ότι το βράδυ πριν τον γάμο η πριγκίπισσα είχε πάθει κρίση βουλιμίας, ενώ τελικά δεν έκλεισε μάτι όλο το βράδυ.
«Ο Κάρολος μου έστειλε ένα πολύ ωραίο δαχτυλίδι εκείνο το βράδυ, με το οικόσημό του, τα φτερά του πρίγκιπα της Ουαλίας και μια πολύ ωραία κάρτα που έλεγε: "Είμαι τόσο περήφανος για σένα και όταν ανέβεις τα σκαλιά της εκκλησίας, θα είμαι εκεί για σένα αύριο. Απλώς, κοίταξέ τους στα μάτια και καθήλωσέ τους"», περιέγραψε η Νταϊάνα στον βιογράφο της.
«Ήμουν πολύ, πολύ ήρεμη, θανατηφόρα ήρεμη. Ένιωθα ότι ήμουν ένα αρνί στη σφαγή. Το ήξερα και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα γι' αυτό. Την ημέρα του γάμου υπήρχε μεγάλη προσμονή. Ενιωθα ευτυχία επειδή τα πλήθη σε ανέβαζαν, αλλά δεν νομίζω ότι ήμουν ευτυχισμένη».
Στη συνέχεια, αναφέρεται στα αισθήματα που ένιωσε όταν είδε τον Κάρολο μέσα στην εκκλησία: «Νόμιζα ότι το όλο πράγμα ήταν μια υστερία, το να παντρεύομαι, με την έννοια ότι ήταν κάτι σαν να με παρουσίασαν, ορίστε και εδώ είναι η Νταϊάνα -μια νηπιαγωγός. Το όλο θέμα ήταν γελοίο! Θυμάμαι ότι ήμουν τόσο ερωτευμένη με τον σύζυγό μου που δεν μπορούσα να πάρω τα μάτια μου από πάνω του. Πίστευα ότι ήμουν το πιο τυχερό κορίτσι στον κόσμο. Αυτός θα με φρόντιζε. Λοιπόν, έκανα λάθος σε αυτή την υπόθεση».
Μάλιστα, κάνει λόγο και για τη στιγμή που εντόπισε την Καμίλα στην εκκλησία: «Περπατώντας λοιπόν στο διάδρομο, εντόπισα την Καμίλα -φορούσε ανοιχτό γκρι, με καπέλο με πέπλο, τα είδα όλα, ο γιος της Tομ στεκόταν σε μια καρέκλα. Μέχρι σήμερα, ξέρετε έχω ζωντανή την ανάμνηση».
Και συνεχίζει: «Όταν βγήκαμε έξω, ήταν ένα υπέροχο συναίσθημα: όλοι ζητωκραύγαζαν, όλοι ήταν ευτυχισμένοι επειδή νόμιζαν ότι ήμασταν ευτυχισμένοι. Και υπήρχε το μεγάλο ερωτηματικό στο μυαλό μου. Συνειδητοποίησα ότι είχα αναλάβει έναν τεράστιο ρόλο, αλλά δεν είχα ιδέα σε τι θα έμπαινα -απλώς, δεν είχα ιδέα».
Μετά την ολοκληρωση του μυστηρίου, το νεόνυμφο ζευγάρι γύρισε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ όπου έβγαλε τις καθιερωμένες φωτογραφίες στο μπαλκόνι.
«Βγήκα στο μπαλκόνι. Ήταν συγκλονιστικό αυτό που είδαμε, όλοι αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι από κάτω και φαίνονταν ευτυχισμένοι. Ήταν υπέροχα», περιγράφει η Νταϊάνα.
Τηλεοπτικό γεγονός της εποχής
Η ένωση του Καρόλου με τη Νταϊάνα δεν ήταν απλά ο γάμος του αιώνα, αλλά και το τηλεοπτικό γεγονός του προηγούμενου αιώνα.
Υπολογίζεται ότι 750 εκατομμύρια τηλεθεατές σε περισσότερες από 70 χώρες παρακολούθησαν την τελετή.
Για πρώτη φορά στα χρονικά της τηλεόρασης, το BBC παρουσίασε ένα οπτικό υπερθέαμα με πολλαπλές κάμερες στους δρόμους αλλά και πάνω από το Λονδίνο και ζωντανές live συνδέσεις.
Γεγονότα σαν σήμερα 29 Ιουλίου
238 - Ο Γορδιανός Γ΄ ανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σε ηλικία 13 ετών.
904 - Άλωση της Θεσσαλονίκης: Μετά από μία σύντομη πολιορκία, Σαρακηνοί επιδρομείς με επικεφαλής τον Λέοντα τον Τριπολίτη λεηλατούν τη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.
1014 - Μάχη του Κλειδίου. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος Β´ συντρίβει το βουλγαρικό στρατό και παίρνει 15.000 αιχμαλώτους.
1565 - Η Μαρία Α΄ της Σκωτίας παντρεύεται τον Ερρίκο Στιούαρτ, γνωστό και ως Λόρδο Ντάρνλεϊ, στο Εδιμβούργο.
1567 - Ο Ιάκωβος ΣΤ΄ στέφεται βασιλιάς της Σκωτίας.
1588 - Αγγλο-Ισπανικός Πόλεμος: Ναυμαχία του Γκράβελιν. Οι αγγλικές ναυτικές δυνάμεις υπό τη διοίκηση του λόρδου Τσαρλς Χάουαρντ και του Φράνσις Ντρέικ νικούν την Ισπανική Αρμάδα στα ανοικτά των ακτών του Γκράβελιν στη Γαλλία.
1836 - Εγκαίνια της Αψίδας του Θριάμβου στο Παρίσι.
1851 - Ο Ανιμπάλε ντε Γκάσπαρις ανακαλύπτει τον αστεροειδή 15 Ευνομία.
1899 - Υπογράφεται η Πρώτη Σύμβαση της Χάγης.
1900 - Ο βασιλιάς της Ιταλίας Ουμβέρτος Α΄ δολοφονείται από τον αναρχικό Γκαετάνο Μπρέσι.
1907 - Ο Ρόμπερτ Μπέηντεν-Πάουελ στήνει το Κατασκηνωτικό κέντρο του νησιού Μπράουνσι στη νότια ακτή της Αγγλίας. Η κατασκήνωση θα λειτουργήσει από την 1η Αυγούστου έως τις 9 Αυγούστου του 1907 και το γεγονός θεωρείται ως η ίδρυση του Προσκοπισμού.
1919 - Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος υπογράφει με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Τομάζο Τιττόνι το Σύμφωνο Βενιζέλου - Τιττόνι.
1921 - Ο Αδόλφος Χίτλερ γίνεται πρόεδρος του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος.
1948 - Ολυμπιακοί Αγώνες: Έναρξη των 14ων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά από μία παύση 12 ετών λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αρχίζουν στο Λονδίνο οι πρώτοι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν το 1936 στο Βερολίνο.
1957 - Ιδρύεται η Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας.
1958 - Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ υπογράφει την Πράξη Εθνικής Αεροναυτικής και Διαστήματος, με την οποία ιδρύεται η NASA.
1967 - Πόλεμος του Βιετνάμ: Ανοικτά των ακτών του Βορείου Βιετνάμ, το USS Forrestal (CV-59) πιάνει φωτιά σκοτώνοντας 134 άτομα, στη χειρότερη καταστροφή του αμερικανικού ναυτικού από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
1967 - Την τέταρτη ημέρα της γιορτής της 400ής επετείου του, το Καράκας στη Βενεζουέλα κλονίζεται από σεισμό, με απολογισμό 236 νεκρούς.
1973 - Οι αρχές της χούντας ανακοινώνουν ότι το «Ναι» υπερισχύει, με ποσοστό 78,4%, στο δημοψήφισμα για το συνταγματικό. Παρά τον στρατιωτικό νόμο και την εκτεταμένη νοθεία, στην Αθήνα το «Όχι» αγγίζει ποσοστό 43%, ενώ στην επαρχία δεν ξεπερνά το 10%.
1980 - Μετά την Ιρανική Επανάσταση, το Ιράν υιοθετεί μία νέα «ιερή» σημαία.
1981 - Στο αβαείο Γουέστμινστερ του Λονδίνου ο διάδοχος του Βρετανικού Θρόνου Πρίγκιπας Κάρολος νυμφεύεται την εικοσάχρονη πριγκίπισσα της Ουαλίας λαίδη Νταϊάνα.
Γεννήσεις σαν σήμερα 29 Ιουλίου
1166 - Ερρίκος Β΄, κόμης της Καμπανίας
1356 - Μαρτίνος, βασιλιάς της Αραγωνίας
1643 - Ερρίκος Γ΄, πρίγκιπας του Κοντέ
1805 - Αλεξίς ντε Τοκβίλ, Γάλλος ιστορικός
1817 - Ιβάν Αϊβαζόφσκι, Αρμένιος ζωγράφος
1870 - Ιωάννης Γρυπάρης, Έλληνας συγγραφέας
1883 - Μπενίτο Μουσολίνι, Ιταλός δικτάτορας
1885 - Θέντα Μπάρα, Αμερικανίδα ηθοποιός
1898 - Ίσιντορ Ισαάκ Ράμπι, Πολωνός φυσικός
1905 - Νταγκ Χάμαρσκελντ, Σουηδός οικονομολόγος και διπλωμάτης
1911 - Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος
1917 - Ρόχους Μις, Γερμανός στρατιωτικός
1919 - Μίλτος Σαχτούρης, Έλληνας ποιητής
1922 - Μιχαήλ Μίνιν, Ρώσος στρατιώτης
1925 - Μίκης Θεοδωράκης, Έλληνας συνθέτης
1927 - Χάρι Μούλις, Ολλανδός συγγραφέας
1933 - Λου Άλμπανο, Ιταλός παλαιστής
1934 - Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος
1936 - Ηλίας Υφαντής, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1938 - Γιώργος Σιδέρης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1941 - Ντέιβιντ Γουόρνερ, Άγγλος ηθοποιός
1946 - Στιγκ Μπλόμκβιστ, Σουηδός οδηγός αγώνων
1952 - Δημήτριος Κουγιώνης, Έλληνας πολιτικός
1953 - Τζέντι Λι, Καναδός μουσικός (Rush)
1981 - Φερνάντο Αλόνσο, Ισπανός οδηγός αγώνων
1984 - Κένεντι Ουίνστον, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
1990 - Ολέγκ Σάτοφ, Ρώσος ποδοσφαιριστής
Θάνατοι σαν σήμερα 29 Ιουλίου
238 - Βαλβίνος, Ρωμαίος αυτοκράτορας
238 - Πουπιηνός, Ρωμαίος αυτοκράτορας
796 - Όφα, βασιλιάς της Μερκίας
1030 - Όλαφ Β΄, βασιλιάς της Νορβηγίας
1095 - Λαδίσλαος Α΄, βασιλιάς της Ουγγαρίας
1099 - Πάπας Ουρβανός Β΄
1108 - Φίλιππος Α΄, βασιλιάς της Γαλλίας
1236 - Ίνγκεμποργκ της Δανίας, βασίλισσα της Γαλλίας
1644 - Πάπας Ουρβανός Η΄
1822 - Ευγένιος Β΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1845 - Φρανσουά Ζοζέφ Μποζιό, Μονεγάσκος γλύπτης
1856 - Ρόμπερτ Σούμαν, Γερμανός συνθέτης
1882 - Νικόλαος Λούσης, Έλληνας αγωνιστής και επίσκοπος
1890 - Βίνσεντ βαν Γκογκ, Ολλανδός ζωγράφος
1900 - Ουμβέρτος Α΄, βασιλιάς της Ιταλίας
1924 - Σωτήριος Κροκιδάς, Έλληνας νομικός και πολιτικός
1933 - Σάββας Παυλίδης, Έλληνας πολιτικός
1959 - Λεωνίδας Ιασωνίδης, Έλληνας πολιτικός
1965 - Θεμιστοκλής Κακαράς, Έλληνας πολιτικός
1974 - Έριχ Κέστνερ, Γερμανός συγγραφέας
1976 - Ιάκωβος Μελάς, Έλληνας γιατρός και πολιτικός
1979 - Χέρμπερτ Μαρκούζε, Γερμανός φιλόσοφος
1983 - Ρέιμοντ Μάσεϊ, Καναδός ηθοποιός
1983 - Λουίς Μπουνιουέλ, Ισπανός σκηνοθέτης
1983 - Ντέιβιντ Νίβεν, Άγγλος ηθοποιός
1987 - Αλέξανδρος Μπαλτατζής, Έλληνας πολιτικός
1990 - Μπρούνο Κράισκι, Αυστριακός πολιτικός
1992 - Βασίλειος Παπαδόπουλος, Έλληνας πολιτικός
1994 - Ντόροθι Κρόουφουτ Χότζκιν, Βρετανή βιοχημικός
1997 - Κωνσταντίνος Γ. Παπαδόπουλος, Έλληνας πολιτικός
2004 - Ρένα Βλαχοπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός
2014 - Σαΐκ Ουμάρ Καν, ιατρός από τη Σιέρα Λεόνε
2015 - Σπύρος Ολύμπιος, Έλληνας ηθοποιός
2017 - Ολιβιέ Στρεμπέλ, Βέλγος γλύπτης
2017 - Ρεντά Μαλέκ, Αλγερινός πολιτικός
2021-Λευτέρης Δανίκας Έλληνας σκηνοθέτης
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O Τράβις Τίμερμαν είχε βρεθεί στην περιοχή για προσκύνημα
Μετά από ένα κρίσιμο λάθος του Κινέζου αντιπάλου του
Η φωτογραφία του έκανε τον γύρο του κόσμου - Σήμερα εργάζεται στη Deutsche Welle και δηλώνει Βερολινέζος
Η εθνοθρησκευτική σύνθεση του πληθυσμού, οι μαχητικές ομάδες, ο αλ-Τζουλάνι και το μέλλον της πολύπαθης χώρας
Κάθε πρόεδρος μετά τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ - εκτός από τον Τζέραλντ Φορντ - έχει κερδίσει τον τίτλο τουλάχιστον μία φορά
3.500 επιβάτες εγκλωβίστηκαν στο σκοτάδι
Το χρονικό της υπόθεσης
Περιέγραψε την εμπειρία της σε ντοκιμαντέρ - Αποκάλυψε ότι ήταν ένα συναισθηματικό ράκος πίσω από τις σκηνές
Σύγκρουση συμφερόντων πίσω από την αποσιώπησή του από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς;
«Πρόκειται για μια απίστευτη ταπείνωση», δήλωσε ο αντίπαλός του
Ήταν κρυμμένος κάτω από μια κουβέρτα και παρακαλούσε τη δημοσιογράφο να μείνει μαζί του
Θα συλλαμβάνονται όσες προωθούν τη γύμνια, την απρέπεια ή το ακατάλληλο ντύσιμο
Ποια η πρωτοβουλία της χώρας για την προστασία της ενημέρωσης
Άγνωστο που μπορεί να χτυπήσει το Κρεμλίνο
Πιο πλούσιος από ποτέ μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ
Η πρώην παρουσιάστρια αρνείται το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020
«Ένας πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες, δεν θα έχει νικητή», δηλώνει το Πεκίνο
Η δεύτερη επιδρομή του είδους μέσα σε μια εβδομάδα
Η εγγονή τους, η Ναόμι Μπάιντεν θα γίνει σύντομα μητέρα
Η κυβέρνηση υποσχέθηκε δικαιοσύνη για τα θύματα του καθεστώτος Άσαντ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.