Κοσμος

Θα αναδειχθεί σε κυβερνητικό εταίρο το ακροδεξιό VOX της Ισπανίας;

Την Κυριακή 23 Ιουλίου η διενέργεια εθνικών εκλογών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θα αναδειχθεί σε κυβερνητικό εταίρο το ακροδεξιό VOX της Ισπανίας;
© MARISCAL / EPA

Εκλογές στην Ισπανία: Θα αναδειχθεί σε κυβερνητικό εταίρο το ακροδεξιό VOX;

Την Κυριακή 23 Ιουλίου στήνονται οι πρόωρες εθνικές κάλπες στην Ισπανία και σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις εκτιμούν ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ θα χάσει τις εκλογές. Ωστόσο, η διαφαινόμενη εκλογική νίκη του Λαϊκού Κόμματος (PP) με επικεφαλής της Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, δύσκολα θα καταφέρει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.

Μετά από τέσσερις και πλέον δεκαετίες επιστροφής της δημοκρατίας στην Ισπανία, η ακροδεξιά εμφανίζεται ως πιθανός κυβερνητικός έταιρος.

Η ισπανική ακροδεξιά που βλέπει τις μετοχές της να ανεβαίνουν, είναι πιθανό να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης της Ισπανίας, παρά τις διαβεβαιώσεις Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο ότι δεν θα συμμαχήσει με το Vox επειδή «δεν είναι καλός σύμμαχος και θα προκαλούσε περιττή ένταση».

Όπως σημειώνει το Bloomberg, σε ανάλυσή του, καθώς μια νέα γενιά ακροδεξιών κομμάτων «προελαύνει» σε όλη την Ευρώπη στη σκιά της επίθεσης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, ένα διαφορετικό είδος εθνικισμού έρχεται στο προσκήνιο. Τα περισσότερα κόμματα έχουν πιο μετριοπαθείς θέσεις για τη Ρωσία και οι συζητήσεις για εγκατάλειψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα σε ορισμένα μέρη. Αυτό που τους ενώνει είναι μια σκληρή προσέγγιση σε θέματα όπως η μετανάστευση, το φύλο και η ταυτότητα.

Πέντε χρόνια υπό τη σοσιαλιστική ηγεσία του Σάντσεθ, η ισπανική κοινωνία έχει δει μεταρρυθμίσεις σε ζητήματα που άπτονται των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και βήματα προς την προσέγγιση των Καταλανών και των Βάσκων, καθώς και προκλήσεις για τους παραδοσιακούς, κυρίως με την απόφαση να μεταφερθεί η σορός του Φράνκο από το ορεινό μαυσωλείο του κοντά στη Μαδρίτη.

Αντιθέτως, το ακροδεξιό Vox «πουλά» νοσταλγία για τον προηγούμενο αιώνα, όταν λίγοι άνθρωποι αμφισβητούσαν τους ρόλους των φύλων και η ανάδειξη της Ισπανίας σε πλούσια οικονομία μόλις είχε αρχίσει να προσελκύει τους μετανάστες που έχουν μεταμορφώσει έκτοτε τις ισπανικές πόλεις.

Μιλώντας στο Associated Press, ο Ναγκόρε Κάλβο Μεντιζαμπάλ, ανώτερος λέκτορας Ισπανικής και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο King’s College του Λονδίνου, υπογράμμισε πως το ενδεχόμενο να εισέλθει το VOX σημαίνει πως σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές επί της ουσίας «διακυβεύεται το μέλλον της Δημοκρατίας στην Ισπανία».

Το μανιφέστο του Vox είναι ουσιαστικά μια «αντιγραφή και επικόλληση των αρχών του καθεστώτος του Φράνκο», ανέφερε ο Ναγκόρε Κάλβο Μεντιζαμπάλ και υπογράμμισε:

«Υπόσχεται για παράδειγμα μια επιστροφή σε μια εξαιρετικά συγκεντρωτική κυβέρνηση με την κατάργηση των 17 περιοχών που δημιουργήθηκαν μετά το θάνατο του Φράνκο».

Ο παράγοντας Γιολάντα Ντίαζ

Ένας παράγοντας που θα μπορούσε να ανατρέψει τις εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων είναι το Sumar. Πρόκειται για έναν νέο συνασπισμό 15 αριστερών κομμάτων, μεταξύ των οποίων και οι Podemos, με επικεφαλής την εξαιρετικά δημοφιλή υπουργό Εργασίας της Ισπανίας, Γιολάντα Ντίαζ.

Εάν το Sumar κερδίσει την τρίτη θέση από το VOX τότε θα μπορούσε να παράσχει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα την αναγκαία υποστήριξη για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

«Θα κυβερνήσουμε ξανά με τους Σοσιαλιστές, μόνο που αυτή τη φορά θα το κάνουμε καλύτερα», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα της Ντίαζ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ