Κοσμος

Ποιοι προηγούνται στην πρόθεση ψήφου στην Ισπανία

Τι δείχνουν νέες δημοσκοπήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισπανία - Πέδρο Σάντσεθ
© TOMS KALNINS / EPA

Ισπανία - Δημοσκοπήσεις: Οι συντηρητικοί μπροστά των σοσιαλιστών στην πρόθεση ψήφου 

Δύο νέες δημοσκοπήσεις που δόθηκαν σήμερα (15.7) στη δημοσιότητα δείχνουν ότι το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ισπανία, το Λαϊκό Κόμμα (PP), προηγείται του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, αλλά ακόμη χωρίς να εξασφαλίζει πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές αυτού του μήνα. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην κάτω βουλή των 350 εδρών, που απαιτείται για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 23ης Ιουλίου, το PP θα πρέπει σχεδόν σίγουρα να συμμαχήσει με το ακροδεξιό κόμμα Vox, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις.

Ισπανία - Δημοσκόπηση του GAD3

Μια δημοσκόπηση του GAD3 που διεξήχθη για λογαριασμό της δεξιάς εφημερίδας ABC, έδειξε ότι το PP μπορεί να κερδίσει το 37,2% των ψήφων--ή αλλιώς 152 έδρες--σε σύγκριση με το PSOE που φέρεται να κερδίζει 28,5% των ψήφων και 115 έδρες.

Το PP θα κέρδιζε περισσότερες ψήφους από το PSOE και το ακροαριστερό κόμμα Sumar μαζί, διαπίστωσε η δημοσκόπηση.

Το Sumar θα κέρδιζε 25 έδρες ή 11,4% των ψήφων, ενώ το Vox 11,7% ή 29 έδρες.

Αυτό θα έθετε το PP και το Vox σε συνδυασμό με λίγο περισσότερες από τις 176 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση στην οποία 6.501 άτομα ερωτήθηκαν τηλεφωνικά από τις 29 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου. Η δημοσκόπηση είχε περιθώριο σφάλματος 1,2%.

Ισπανία - Δημοσκόπηση El Pais

Εν τω μεταξύ, το μερίδιο των ψήφων του PP μειώθηκε ελαφρά, σύμφωνα με δημοσκόπηση της 40dB για λογαριασμό της κεντροαριστερής εφημερίδας El Pais. Το PP θα κέρδιζε το 32% των ψήφων ή 133 έδρες, μία έδρα λιγότερη από μια προηγούμενη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, ενώ το PSOE θα κέρδιζε το 28,3% των ψήφων, ή 109 έδρες, χωρίς καμία αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις.

Το ποσοστό των ψήφων του Vox φαίνεται να παραμένει το ίδιο στο 14,6% ή 39 έδρες, ενώ το Sumar θα κέρδιζε 13,8% των ψήφων ή 38 έδρες, πέντε περισσότερες έδρες σε σχέση με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Η δημοσκόπηση για την El Pais αφορούσε τηλεφωνικές συνεντεύξεις με 2.000 άτομα μεταξύ 10 και 14 Ιουλίου, με περιθώριο σφάλματος 2,2%.

Οι εκλογές είχαν προγραμματιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά ο Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες εκλογές αφού η αριστερά τα πήγε άσχημα στις περιφερειακές εκλογές τον Μάιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.