Κοσμος

Μήνυμα σε μπουκάλι βρέθηκε από τη Μασαχουσέτη στα νησιά Κάικος

Πώς συναντήθηκαν αποστολέας και «παραλήπτης»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μήνυμα σε μπουκάλι βρέθηκε από τη Μασαχουσέτη στα νησιά Κάικος
© Scott Van Hoy/ Unsplash

Μήνυμα σε μπουκάλι βρέθηκε από τη Μασαχουσέτη στα νησιά Κάικος - Το ταξίδι 10 ετών στον Ατλαντικό και πώς συναντήθηκαν αποστολέας και «παραλήπτης» 

Μια φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που βρισκόταν τα νησιά Κάικος, στις Μεγάλες Αντίλλες της Καραϊβικής, είχε τη σπάνια τύχη να βρει ένα μήνυμα σε μπουκάλι

Σε μια ιστορία που μοιάζει βγαλμένη από μυθιστόρημα, η Cassidy Beach εντόπισε το μπουκάλι ανάμεσα σε ξύλα και άλλα αντικείμενα που είχε ξεβράσει η θάλασσα σε βράχια σε μια ακτή του νησιού, το οποίο η ίδια και συμφοιτητές της επισκέπτονταν για επιστημονική έρευνα.

Το μήνυμα στο μπουκάλι

Η κοπέλα και οι φίλοι της έσπασαν το μπουκάλι για να ανακαλύψουν ένα μήνυμα με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 2004. 

Το μπουκάλι με το μήνυμα είχε πεταχτεί στον Ατλαντικό Ωκεανό από την Μασαχουσέτη και συγκεκριμένα ανοιχτά στην ακτή Nantucket από τον Pennel Ames.

Η «παραλήπτρια» του μηνύματος και οι φίλοι της έκαναν μια έρευνα στο διαδίκτυο για να ανακαλύψουν ότι ο αποστολέας είχε πετάξει πολλά μπουκάλια στον ωκεανό την εποχή που εργαζόταν σε ψαροκάικο και πως αντίστοιχα μηνύματα είχαν βρεθεί σε τοποθεσίες όπως η Λουιζιάνα, οι Βερμούδες, η Κούβα, η Αγγλία, η Ιρλανδία και η Γαλλία.

Πώς συναντήθηκαν αποστολέας και «παραλήπτης» 

Το μήνυμα περιελάμβανε μια διεύθυνση στην οποία οι φοιτητές απάντησαν με επιστολή, σημειώνοντας πως θα βρίσκονταν στο Woods Hole της Μασαχουσέτης για μια καλοκαιρινή πρακτική άσκηση στην Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Ο Ames και η σύζυγός του, Sharon, κάλεσαν την Beach στο εξοχικό τους στο Surfside για δείπνο. Σύμφωνα με τους ίδιους ήταν μόλις η δεύτερη φορά που κατάφεραν να συναντήσουν κάποιον που βρήκε ένα από τα μηνύματά τους.

Το ζευγάρι είπε ότι το συγκεκριμένο μπουκάλι ήταν το παλαιότερο από την άποψη του χρόνου που μεσολάβησε μεταξύ της «αποστολής» και της εύρεσης του.

Το μπουκάλι έπλευσε περίπου 1.370 μίλια (2.205 χλμ) και το μήνυμα παρελήφθη 10 χρόνια μετά την «αποστολή» του.

Μήνυμα σε μπουκάλι βρέθηκε από τη Μασαχουσέτη στα νησιά Κάικος

Τα ωκάνια ρεύματα

Πιθανώς οι φοιτητές να μπορούν να αξιοποιήσουν το εύρημα όπως και τα άλλα μπουκάλια που βρέθηκαν σε διάφορα σημεία, εκκινώντας από τη Μασαχουσέτη, για να μάθουν περισσότερα για τα ωκεάνια ρεύματα.

Τα ωκεάνια ρεύματα δημιουργούνται από τον συνδυασμό πολλών παραγόντων, μεταξύ αυτών της συνδυασμένης δράσης του ανέμου, της παλίρροιας και της πυκνότητας του νερού. Επιπλέον, αυτές οι κινήσεις προκαλούν μεταβολές θερμοκρασίας των μαζών νερού και επίσης δημιουργούν κίνηση.

Η βαθυμετρική διαμόρφωση του βυθού, το σχήμα της ακτογραμμής και οι αλληλεπιδράσεις με άλλα θαλάσσια ρεύματα επηρεάζουν τόσο την κατεύθυνση όσο και την ταχύτητα («δύναμη») ενός ρεύματος.

How do ocean currents work? - Jennifer Verduin

Τα επιφανειακά θαλάσσια ρεύματα κατευθύνονται σε κάποιες περιπτώσεις από τον άνεμο και αναπτύσσουν χαρακτηριστικά δεξιόστροφες ροές στο Βόρειο Ημισφαίριο και αριστερόστροφες ροές στο Νότιο Ημισφαίριο εξαιτίας των δυνάμεων που ασκούν οι άνεμοι.

Σε τέτοια ρεύματα, το φαινόμενο της σπείρας Έκμαν έχει ως αποτέλεσμα το ρεύμα να ρέει υπό γωνία ως προς τον άνεμο που το καθοδηγεί. Οι εκτάσεις που καταλαμβάνουν τα επιφανειακά ρεύματα μετακινούνται ελαφρά ανάλογα με την εποχή του έτους, κάτι εμφανέστερο στα ισημερινά ρεύματα.

Μήνυμα σε μπουκάλι βρέθηκε από τη Μασαχουσέτη στα νησιά Κάικος
© Wikipedia

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ