Κοσμος

Το αεροπλάνο του θανάτου επιστρέφει στην Αργεντινή

Όταν η Χούντα πετούσε χιλιάδες πολίτες από πτήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα αεροπλάνα του θανάτου επιστρέφουν στην Αργεντινή
© Youtube / France24

Αργεντινή: Τα αεροπλάνα του θανάτου και οι αντιδράσεις συγγενών δολοφονημένων από τη Χούντα πολιτών

Χιλιάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν από τη χούντα στην Αργεντινή. Πολλοί πετάχτηκαν από αεροπλάνα στο κενό. Ένα από αυτά επιστρέφει ως «μνημείο» ενός φρικτού παρελθόντος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι και 30.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν κατόπιν εντολής της χούντας στην Αργεντινή μεταξύ 1976 και 1983. Αμέτρητα μέλη της αντιπολίτευσης και αντίπαλοι της χούντας πετάχτηκαν στο κενό από αεροπλάνα. Τώρα ένα από αυτά τα αεροπλάνα μεταφέρθηκε από τις ΗΠΑ στην Αργεντινή για να θυμίζει μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας της χώρας. Ένα αεροπλάνο που ακόμα και σήμερα προκαλεί τρόμο, όπως για παράδειγμα στη Μαμπέλ Καρεάγκα, κόρη ενός θύματος: «Όποιος το δει δεν βλέπει ένα αεροπλάνο, αλλά την ιστορία μιας γενοκτονίας. Δεν μπορώ να το κοιτάξω. Το μόνο που βλέπω είναι το πρόσωπο της μητέρας μου και των άλλων μητέρων», λέει.

Πολλοί από τους νεκρούς δεν βρέθηκαν ποτέ

Στις 14 Δεκεμβρίου 1977, η μητέρα της Μαμπέλ πετάχτηκε ζωντανή μαζί με άλλους από το αεροπλάνο SC-7 Skyvan στον Ρίο ντε λα Πλάτα. Περίπου 200 από αυτές τις λεγόμενες πτήσεις θανάτου πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας της Αργεντινής μεταξύ 1976 και 1983. Πολλοί από τους νεκρούς δεν βρέθηκαν ποτέ, όπως η Πατρίσια Οβιέδο: «Η αδελφή μου ήταν τότε 24 ετών, ετοιμαζόταν να αποφοιτήσει ως γιατρός και έψαχνε τον αδελφό της Πέδρο, ο οποίος επίσης εξαφανίστηκε», λέει ο αδελφός τους Κάρλος Οβιέδο.

Οι επιζώντες συγγενείς των θυμάτων κατάφεραν να εντοπίσουν τα αεροσκάφη του θανάτου και τους πιλότους, οι οποίοι το 2007 παραπέμφθηκαν σε δίκη. Ο ένας πέθανε κατά τη διάρκεια της δίκης, ο άλλος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Οι απαχθέντες δεν είχαν επίγνωση της σκληρής μοίρας που τους περίμενε. Η σύλληψή τους ήταν συχνά αυθαίρετη. Όποιος αντιδρούσε στη χούντα με λόγια ή πράξεις συλλαμβανόταν, βασανιζόταν, σκοτώνονταν.

Οι απόγονοι των δραστών αντιδρούν

Ο πατέρας του Πάμπλο Βέρνα ήταν ένας από τους συνεργάτες της χούντας που έδιναν στους καταδικασμένους σε θάνατο ηρεμιστικά πριν από την πτήση. Μαζί με άλλους απογόνους συνεργατών της χούντας, ο Πάμπλο θέλει να ερευνήσει παραπάνω την υπόθεση: «Η ανυπακοή μας, το ότι δηλαδή μιλάμε τώρα, είναι για να σπάσουμε τον όρκο της σιωπής που έδωσαν οι υπεύθυνοι. Υπάρχει ακόμα χρόνος για τις οικογένειες που έχασαν δικούς τους να βρουν γαλήνη».

Ο χρόνος πράγματι πιέζει, λέει ο Κάρλος Οβιέδο, ο οποίος έχασε δύο αδέλφια του κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. «Αυτή είναι η φρίκη που προκάλεσαν οι στρατιωτικοί στην Αργεντινή και δυστυχώς σήμερα έχουμε πολιτικούς και βουλευτές που το αρνούνται και που μπορεί να γίνουν πρόεδροι ή αντιπρόεδροι. Αυτό είναι το τρομερό της υπόθεσης».

Το SC-7 Skyvan, μεταφέρθηκε τώρα στο Μπουένος Άιρες από τη Φλόριντα και ο στόχος είναι να βοηθήσει να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη της τρομερής αυτής εποχής. Εκτίθεται σε μουσείο, στους χώρους της πρώην Nαυτικής Σχολής.

Πηγή: DW

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ