Κοσμος

Podcast Criminal minds - Μιμή Φιλιππίδη | Ράσελ Ουίλιαμς

Ο αξιωματικός της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας ομολόγησε δεκάδες εγκληματικές πράξεις που είχε διαπράξει: σεξουαλικές επιθέσεις, διαρρήξεις με κλοπή και δύο δολοφονίες

Μιμή Φιλιππίδη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο Ράσελ Ουίλιαμς είχε γεννηθεί στην Αγγλία, αλλά όταν ήταν μικρός, η οικογένειά του είχε μεταναστεύσει στον Καναδά. Σύντομα οι γονείς του χώρισαν και ο Ράσελ ζούσε με τη μητέρα και τον πατριό του. Σπούδασε οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και στη διάρκεια των σπουδών του είχαν γίνει φανερά μερικά στοιχεία του χαρακτήρα του. Ήταν πολύ πειθαρχημένος, εγκρατής, είχε μανία με την καθαριότητα και την τάξη και περίεργη αίσθηση του χιούμορ, κάνοντας συχνά φάρσες τους συμφοιτητές του: κλεινόταν στις ντουλάπες ή κρυβόταν ώσπου να κοιμηθούν κι εμφανιζόταν ξαφνικά για να τους τρομάξει (οι ψυχίατροι το επισημαίνουν ως στοιχείο σαδισμού). Όταν αποφοίτησε, τους ξάφνιασε όλους η απόφασή του να γίνει αεροπόρος. Είχε πρόσφατα μια ερωτική απογοήτευση, όταν τον παράτησε η πρώτη του αγαπημένη, και είπε παθιαστεί με την ταινία «Top Gun». Στην Αεροπορία η ανέλιξή του ήταν εντυπωσιακή, φτάνοντας έως τον βαθμό του Σμήναρχου. Είχε τον σεβασμό των συναδέλφων του, ανωτέρων και κατωτέρων, ήταν πιλότος του αεροσκάφους που μετέφερε από τον πρωθυπουργό έως τη Βασίλισσα Ελισάβετ κατά την επίσκεψή της στον Καναδά. Το 2010 ήταν ήδη παντρεμένος 13 χρόνια, χωρίς παιδιά. Εκτός από το σπίτι σε προάστιο της Οτάβα, το ζευγάρι είχε κι ένα μικρό εξοχικό στο Τουίντ, όπου όλο και πιο συχνά έμενε ο Ράσελ. Στις 7 Φεβρουαρίου κλήθηκε από την Αστυνομία της Οτάβα για ανάκριση.

Ήταν μια υποδειγματική ανάκριση –υπάρχει στο YouTube– που κράτησε 12 ώρες, με τον Ράσελ Ουίλιαμς να ομολογεί τελικά δεκάδες εγκληματικές πράξεις, που περιλάμβαναν και τις σεξουαλικές επιθέσεις στο Τουίντ, τις διαρρήξεις με κλοπή στο Μπέλβιλ, και δύο δολοφονίες: της Μαρί Φρανς Κόμο και της Τζέσικα Λόιντ. Σε ένα χάρτη έδειξε πού είχε πετάξει το πτώμα της Λόιντ, στο Τουίντ, λίγα λεπτά από το σπίτι του. Είπε επίσης στην αστυνομία πού θα έβρισκαν αποδεικτικά στοιχεία στο σπίτι του στην Οττάβα – βρέθηκαν αναμνηστικά που φύλαγε σχολαστικά ταξινομημένα, σημειώνοντας τόπο και ημερομηνία της κλοπής τους και πολλές φωτογραφίες στον υπολογιστή του, όπου ο Ουίλιαμς φορώντας γυναικεία εσώρουχα που είχε κλέψει αυνανιζόταν ξαπλωμένος στα κρεβάτια των θυμάτων του.

Προφυλακίστηκε και αποτάχθηκε από τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία του Καναδά – του αφαιρέθηκαν όλα τα παράσημα, ενώ η γυναίκα του υπέβαλε αίτηση διαζυγίου. Ο Ράσελ Ουίλιαμς αποδέχτηκε όλες τις κατηγορίες: δύο ανθρωποκτονίες εκ προμελέτης, δύο βίαιες σεξουαλικές επιθέσεις χωρίς διείσδυση και 82 διαρρήξεις με κλοπή. Καταδικάστηκε σε δις ισόβια χωρίς δυνατότητα αναστολής.

© EPA/JEROME LESSARD

Συντελεστές
Έρευνα - Κείμενο: Μιμή Φιλιππίδη
Αφήγηση, Sound design, Ηχοληψία: Δάφνη Γερογιάννη

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ