Κοσμος

Ράσελ Ουίλιαμς: Λαμπρός αξιωματικός και δολοφόνος υπεράνω υποψίας

Ο πιλότος που μετέφερε πρωθυπουργούς και βασιλείς, ενώ τρομοκρατούσε, βίαζε και σκότωνε

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
russeli-williams
Ο Ράσελ Ουίλιαμς βγαίνει από το δικαστήριο ©EPA

Η σοκαριστική διπλή ζωή του Ουίλιαμς, που από αξιωματικός της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας του Καναδά, καταδικάστηκε σε δις ισόβια χωρίς δυνατότητα αναστολής

Μια οικογένεια επέστρεψε στο σπίτι της μετά από την καθιερωμένη εκδρομή του Σαββατοκύριακου. Η 15χρονη κόρη, όταν άδειασε τις βαλίτσες και άνοιξε τα συρτάρια της για να τακτοποιήσει τα ρούχα της, συνειδητοποίησε ότι έλειπαν όλα τα εσώρουχά της και ενημέρωσε αμέσως τους γονείς της. Ήταν Ιανουάριος του 2009 και η οικογένεια ζούσε σε ένα ήσυχο προάστιο της Οτάβα, στον Καναδά. Οι γονείς διακωμώδησαν αρχικά την ανησυχία της κόρης τους, θεωρώντας ότι τα εσώρουχά της θα είναι στα άπλυτα ή παραπεταμένα κάπου στο δωμάτιό της. Όμως η έφηβη στη συνέχεια ανακάλυψε ότι έλειπαν επίσης μαγιό, φορέματα, παπούτσια, καθώς και φωτογραφίες της από το άλμπουμ φωτογραφιών. Αλλά μόνο εκείνες που πόζαρε με μαγιό. Τότε η οικογένεια έντρομη κάλεσε την αστυνομία.

Η αστυνομία έλεγξε τον χώρο. Εκτός από τα ίχνη διάρρηξης, βρέθηκαν και ίχνη από την παρουσία του διαρρήκτη και κλέφτη στο δωμάτιο της έφηβης, όπου μάλλον είχε περάσει αρκετή ώρα. Βιολογικό υλικό (ξεραμένο σπέρμα) υπήρχε πάνω στη σιφονιέρα, μπροστά στον καθρέφτη. Η 15χρονη είχε γίνει στόχος ενός ανώμαλου, σύμφωνα με τους αστυνομικούς. Στην περιοχή τους είχαν ήδη αναφερθεί 34 παρόμοιες διαρρήξεις από τα τέλη του 2008 και οι αστυνομικοί ανησυχούσαν μήπως ο διαρρήκτης κλιμάκωνε τις πράξεις του σε κάτι πιο επικίνδυνο. Η οικογένεια άλλαξε το σύστημα συναγερμού στο σπίτι, ενώ η έφηβη πανικόβλητη δεν χρησιμοποίησε για μήνες το δωμάτιό της και οι μεγαλύτεροι αδερφοί της λειτουργούσαν ως σωματοφύλακες στις μετακινήσεις της εκτός σπιτιού.

Έγιναν κι άλλες διαρρήξεις με κλοπή γυναικείων εσωρούχων στην ευρύτερη περιοχή, συνολικά δώδεκα έως τον Νοέμβριο του 2009. Στην πόλη Μπέλβιλ, μια 47χρονη καθηγήτρια μουσικής που έμενε μόνη διαπίστωσε τυχαία ότι τα συρτάρια από τα κομοδίνα στο υπνοδωμάτιό της ήταν ανοιχτά. Κάποιος είχε μπει στο σπίτι και είχε αφαιρέσει τον δονητή και άλλα ερωτικά παιχνίδια που κρατούσε φυλαγμένα εκεί. Κάλεσε αμέσως τον φίλο της, που έμενε μερικά σπίτια παρακάτω, αλλά συζητώντας το, κατέληξαν ότι επρόκειτο μάλλον για φάρσα κάποιου φίλου που γνώριζε την ίδια καθώς και το περιεχόμενο των συρταριών. Σκέφτηκαν ότι οι αστυνομικοί θα γελούσαν μαζί της και έτσι δεν κατήγγειλαν τη διάρρηξη. Κλείδωσαν προσεκτικά τις πόρτες πριν φύγουν και η καθηγήτρια πέρασε εκείνη τη μέρα, που ήταν τα γενέθλιά της, καθώς και τη νύχτα στο σπίτι του φίλου της. Την επόμενη μέρα το πρωί που επέστρεψε στο σπίτι της, συνοδευόμενη από τον φίλο της, την περίμενε μια νέα τρομακτική έκπληξη. Ο υπολογιστής στο γραφείο της ήταν ανοιχτός και στην οθόνη φαινόταν αυτό που είχε αφήσει γραμμένο ο εισβολέας: «Εμπρός, κάλεσε την αστυνομία. Θέλω να δείξω στον δικαστή τον μεγάλο δονητή σου». Συνειδητοποίησαν ότι ο εισβολέας ήταν κρυμμένος στο σπίτι και άκουγε όσα έλεγαν την προηγούμενη μέρα. Ανακάλυψαν επίσης ότι είχε κλέψει όλα τα εσώρουχα που υπήρχαν στη σιφονιέρα της. Κάλεσαν αμέσως την αστυνομία. Συζητώντας με τους αστυνομικούς, η καθηγήτρια ρώτησε αν αυτό το συμβάν σχετιζόταν με δύο πιο σοβαρά περιστατικά σεξουαλικής επίθεσης στο Τουίντ, μια μικρή πόλη που απείχε 20’ από το Μπέλβιλ, αλλά οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν κάτι σχετικό.

Τον Σεπτέμβριο του 2009 μια κάτοικος του Τουίντ είχε δεχτεί την επίθεση ενός εισβολέα στο σπίτι της μέσα στη νύχτα. Αφού της έδεσε τα μάτια, την έγδυσε και επί δυο ώρες τη φωτογράφιζε σε ταπεινωτικές πόζες, πριν  εξαφανιστεί. Για τους προφάιλερ του FBI, αυτή η συμπεριφορά πηγάζει από φαντασίωση του δράστη. Χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες για να ξαναζεί τις στιγμές που τον ερεθίζουν ερωτικά και είναι πιθανό να επαναλάβει την πράξη. Σε ένα μήνα ο δράστης την είχε όντως επαναλάβει. Είχε εισβάλει νύχτα στο σπίτι μιας άλλης γυναίκας που έμενε μόνη, της έδεσε τα μάτια, την έγδυσε, τη φωτογράφισε και μετά έφυγε. Οι κάτοικοι του Τουίντ είχαν πανικοβληθεί γιατί υποψιάζονταν ότι ο δράστης ήταν κάτοικος της μικρής γραφικής πόλης τους. Πολύ σύντομα ο 65χρονος Λάρι Τζόουνς, κάτοικος του Τουίντ, θεωρήθηκε ένοχος γιατί το δεύτερο θύμα που έμενε στον ίδιο δρόμο με εκείνον κατέθεσε ότι αναγνώρισε τη φωνή του. Ο Τζόουνς ανακρίθηκε, παρείχε βιολογικό υλικό, έδωσε αποτυπώματα, πέρασε από ανιχνευτή ψεύδους κι αφέθηκε ελεύθερος, αλλά ένιωσε πολύ προσβεβλημένος που κηλιδώθηκε η υπόληψή του, που  θεωρήθηκε ύποπτος για δύο σεξουαλικές επιθέσεις στον τόπο όπου έμενε 44 χρόνια. Οι διαρρήξεις με κλοπές γυναικείων εσωρούχων καθώς και οι δύο σεξουαλικές επιθέσεις παρέμεναν ανεξιχνίαστες. Και φυσικά δεν συνδέθηκαν αρχικά με την άγρια δολοφονία που ακολούθησε στις 25 Νοεμβρίου 2009.

Η 37χρονη Μαρί Φρανς Κόμο ήταν Γαλλοκαναδή υποσμηνίας της Καναδικής Αεροπορίας που είχε υπηρετήσει στη Γερμανία, το Ντουμπάι, το Αφγανιστάν και το 2008, μετά από δέκα χρόνια στρατιωτικής θητείας, ήταν συνοδός αέρος στις πτήσεις του Σμήναρχου και διοικητή της μεγαλύτερης αεροπορικής βάσης του Καναδά, στο Τρέντον. Η βάση βρίσκεται κοντά στο Τουίντ, στο Μπέλβιλ και στο Μπράιτον που έμενε η Μαρί Φρανς. Το πτώμα της βρέθηκε πάνω στο κρεβάτι. Κάποιος την είχε βιάσει, την είχε δολοφονήσει και είχε περάσει ώρες μέσα στο σπίτι. Ήταν μια σεξουαλική ανθρωποκτονία σχεδιασμένη από «οργανωμένο» δολοφόνο που ήξερε ότι έμενε μόνη της και ήξερε το πρόγραμμά της. Στη βάση έγινε επιμνημόσυνη δέηση και ο διοικητής Ράσελ Ουίλιαμς έστειλε συλλυπητήρια επιστολή στον πατέρα της.

Στις 29 Ιανουαρίου 2010 η 27χρονη Τζέσικα Λόιντ που εργαζόταν ως οδηγός σχολικού λεωφορείου δεν εμφανίστηκε στη δουλειά της και οι εργοδότες ειδοποίησαν τη μητέρα της. Σύντομα συγγενείς και φίλοι της έτρεξαν στο σπίτι της. Η Τζέσικα έμενε μόνη στο Μπέλβιλ και μόνο ένα χωράφι παρεμβαλλόταν ανάμεσα στο σπίτι της και τον δρόμο που οδηγεί από το Μπέλβιλ στο Τουίντ. Έξω ήταν παρκαρισμένο το αμάξι της, ενώ μέσα στο σπίτι βρίσκονταν η τσάντα, το κινητό, τα κλειδιά και όλα τα προσωπικά της είδη. Το κρεβάτι ήταν άθικτο, δεν είχε χρησιμοποιηθεί. Τελευταία φορά είχε μιλήσει μαζί της ο αδερφός της στις 10.30 μ.μ. και η Τζέσικα είχε πει ότι πήγαινε για ύπνο, αλλά από τότε δεν είχε ακουστεί. Η οικογένεια κάλεσε την αστυνομία.

Η αστυνομία και η Σήμανση έφτασαν αμέσως και έκριναν εξ αρχής ότι είχαν να κάνουν με σοβαρή υπόθεση εξαφάνισης. Στο χιόνι που ήταν στρωμένο στον εξωτερικό χώρο ήταν εμφανή τα σημάδια από αντρικές μπότες καθώς και από ρόδες αυτοκινήτου SUV, που φαινόταν να έχει στρίψει από τον δρόμο και να έχει μπει στο χωράφι. Το προηγούμενο βράδυ ένας αστυνομικός που περιπολούσε στην περιοχή είχε δει ένα όχημα SUV παρκαρισμένο στο χωράφι και είχε πάει να ελέγξει. Κανείς δεν ήταν μέσα στο SUV και κανείς δεν βγήκε από το σπίτι όταν χτύπησε το κουδούνι, οπότε έφυγε αφού δεν υπήρχε κάτι ανησυχητικό. Δυστυχώς δεν σημείωσε τα στοιχεία της πινακίδας.  

Τις επόμενες μέρες το Μπέλβιλ γέμισε με αφίσες της αγνοούμενης Τζέσικα, ενώ η είδηση της εξαφάνισής της μονοπωλούσε τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια. Οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να βρουν μια άκρη ερευνώντας τα SUV που είχαν λάστιχα όμοια με εκείνα που άφησαν τα ίχνη έξω από το σπίτι της Τζέσικα. Μια βδομάδα μετά την εξαφάνιση, έκαναν μπλόκο στον δρόμο και έτυχε να σταματήσουν ένα τέτοιο SUV. Έλεγξαν τα στοιχεία του οδηγού. Ήταν ο Ράσελ Ουίλιαμς, διοικητής της μεγαλύτερης βάσης της Αεροπορίας του Καναδά, στο κοντινό Τρέντον. Ήταν αξιοσέβαστος παρασημοφορημένος αξιωματικός με άμεμπτη επαγγελματική σταδιοδρομία. Του έκαναν λίγες ερωτήσεις και τον άφησαν να φύγει, αλλά άρχισαν να παρακολουθούν τις κινήσεις του και να ερευνούν τη ζωή του.

Ο Ράσελ Ουίλιαμς είχε γεννηθεί στην Αγγλία, αλλά όταν ήταν μικρός, η οικογένειά του είχε μεταναστεύσει στον Καναδά. Σύντομα οι γονείς του χώρισαν και ο Ράσελ ζούσε με τη μητέρα και τον πατριό του. Σπούδασε οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και στη διάρκεια των σπουδών του είχαν γίνει φανερά μερικά στοιχεία του χαρακτήρα του. Ήταν πολύ πειθαρχημένος, εγκρατής, είχε μανία με την καθαριότητα και την τάξη και περίεργη αίσθηση του χιούμορ, κάνοντας συχνά φάρσες τους συμφοιτητές του: κλεινόταν στις ντουλάπες ή κρυβόταν ώσπου να κοιμηθούν κι εμφανιζόταν ξαφνικά για να τους τρομάξει (οι ψυχίατροι το επισημαίνουν ως στοιχείο σαδισμού). Όταν αποφοίτησε, τους ξάφνιασε όλους η απόφασή του να γίνει αεροπόρος. Είχε πρόσφατα μια ερωτική απογοήτευση, όταν τον παράτησε η πρώτη του αγαπημένη, και είπε παθιαστεί με την ταινία «Top Gun». Στην Αεροπορία η ανέλιξή του ήταν εντυπωσιακή, φτάνοντας έως τον βαθμό του Σμήναρχου. Είχε τον σεβασμό των συναδέλφων του, ανωτέρων και κατωτέρων, ήταν πιλότος του αεροσκάφους που μετέφερε από τον πρωθυπουργό έως τη Βασίλισσα Ελισάβετ κατά την επίσκεψή της στον Καναδά. Το 2010 ήταν ήδη παντρεμένος 13 χρόνια, χωρίς παιδιά. Εκτός από το σπίτι σε προάστιο της Οτάβα, το ζευγάρι είχε κι ένα μικρό εξοχικό στο Τουίντ, όπου όλο και πιο συχνά έμενε ο Ράσελ. Στις 7 Φεβρουαρίου κλήθηκε από την Αστυνομία της Οτάβα για ανάκριση.

Ήταν μια υποδειγματική ανάκριση –υπάρχει στο YouTube– που κράτησε 12 ώρες, με τον Ράσελ Ουίλιαμς να ομολογεί τελικά δεκάδες εγκληματικές πράξεις, που περιλάμβαναν και τις σεξουαλικές επιθέσεις στο Τουίντ, τις διαρρήξεις με κλοπή στο Μπέλβιλ, και δύο δολοφονίες: της Μαρί Φρανς Κόμο και της Τζέσικα Λόιντ. Σε ένα χάρτη έδειξε πού είχε πετάξει το πτώμα της Λόιντ, στο Τουίντ, λίγα λεπτά από το σπίτι του. Είπε επίσης στην αστυνομία πού θα έβρισκαν αποδεικτικά στοιχεία στο σπίτι του στην Οττάβα – βρέθηκαν αναμνηστικά που φύλαγε σχολαστικά ταξινομημένα, σημειώνοντας τόπο και ημερομηνία της κλοπής τους και πολλές φωτογραφίες στον υπολογιστή του, όπου ο Ουίλιαμς φορώντας γυναικεία εσώρουχα που είχε κλέψει αυνανιζόταν ξαπλωμένος στα κρεβάτια των θυμάτων του.

 

 

Προφυλακίστηκε και αποτάχθηκε από τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία του Καναδά – του αφαιρέθηκαν όλα τα παράσημα, ενώ η γυναίκα του υπέβαλε αίτηση διαζυγίου. Ο Ράσελ Ουίλιαμς αποδέχτηκε όλες τις κατηγορίες: δύο ανθρωποκτονίες εκ προμελέτης, δύο βίαιες σεξουαλικές επιθέσεις χωρίς διείσδυση και 82 διαρρήξεις με κλοπή. Καταδικάστηκε σε δις ισόβια χωρίς δυνατότητα αναστολής.

Η δράση του Ράσελ Ουίλιαμς απασχόλησε πολλές δημοσιογραφικές εκπομπές («The Fifth Estate», «Dateline NBC», «48 Hours») και σε αυτή βασίστηκε η ταινία «Αξιωματικός και Δολοφόνος».

 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ