Κοσμος

500ή ημέρα σύρραξης στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι στο Νησί των Φιδιών

Την περιοχή - σύμβολο της αντίστασης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία - 500η ημέρα σύρραξης: Ο Ζελένσκι επισκέπτεται το Νησί των Φιδιών
ΑΡΧΕΙΟ © EPA/Mykola Tymchenko

Πόλεμος στην Ουκρανία - 500ή ημέρα της σύρραξης: Ο Ζελένσκι επισκέπτεται το Νησί των Φιδιών

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επισκέφθηκε το Νησί των Φιδιών, στη Μαύρη Θάλασσα, όπου το Κίεβο πέτυχε σημαντική νίκη στην αρχή του πολέμου με τη Ρωσία, ο οποίος σήμερα εισέρχεται στην 500ή ημέρα του.

«Σήμερα είμαστε στο Νησί των Φιδιών, που ποτέ δεν θα το καταλάβει ο κατακτητής, όπως και την υπόλοιπη Ουκρανία, διότι είμαστε η χώρα των γενναίων», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βίντεο που δεν φέρει συγκεκριμένη ημερομηνία και που δημοσιεύθηκε σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Θέλω να ευχαριστήσω από εδώ, από τον τόπο της νίκης, καθέναν από τους στρατιώτες μας για αυτές τις 500 ημέρες», δήλωσε ο Ζελένσκι στο βίντεο αυτό, στο οποίο φαίνεται να φθάνει με σκάφος στο νησί και να αφήνει λουλούδια σε μνημείο.

Η αντίσταση στο νησί των Φιδίων

Λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, ο ρωσικός στρατός κατέλαβε αυτό το νησί, που είναι σε στρατηγικό σημείο μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τις ακτές και όπου βρισκόταν μικρή ομάδα Ουκρανών στρατιωτών.

Το ρωσικό καταδρομικό Moskva τους ζήτησε να παραδοθούν αλλά οι στρατιώτες αρνήθηκαν, λέγοντας μέσω ασυρμάτου «Προς ρωσικό πλοίο: άντε γ...θείτε»· ένα περιστατικό που αποτυπώθηκε σε ουκρανικό γραμματόσημο. Ο Ουκρανοί στρατιώτες τελικά αιχμαλωτίστηκαν και αργότερα ανταλλάχθηκαν με Ρώσους αιχμαλώτους. Το καταδρομικό Moskva βυθίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα, αφού επλήγη, σύμφωνα με το Κίεβο, από ουκρανικούς πυραύλους. Η Μόσχα είχε αναφέρει μόνο μία έκρηξη στο πλοίο αλλά αναγκάστηκε τελικά να εγκαταλείψει το νησί τον Ιούνιο του 2022.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ