Κοσμος

Περισσότεροι Αμερικανοί προσδιορίζονται ως αμφιφυλόφιλοι παρά ως γκέι ή λεσβίες

Τα ευρήματα της έρευνας της Pew Research Center

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
© Unsplash / daniel james

Αμερικανοί και ΛΟΑΤΚΙ+: Η έρευνα της Pew Reasearch Center και τα ευρήματα

Ενδιαφέροντα ευρήματα για τη στάση των Αμερικανών έναντι των γάμων των ομοφυλοφίλων, την ταυτότητα φύλου και άλλα ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητας παρουσιάζει η έρευνα του Ερευνητικού Κέντρο Pew. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται πέντε βασικά ευρήματα για τους LGBTQ+ Αμερικανούς.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 12% των νεαρών ενηλίκων στις ΗΠΑ περιγράφουν τον εαυτό τους ως αμφιφυλόφιλο. Περίπου το 7% των Αμερικανών είναι λεσβίες, ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center σε 12.147 ενήλικες στις ΗΠΑ που διεξήχθη το καλοκαίρι του 2022. Περίπου το 17% των ενηλίκων κάτω των 30 ετών προσδιορίζονται ως λεσβίες, ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι, σε σύγκριση με το 8% αυτών ηλικίας 30 έως 49 ετών, το 5% των 50 έως 64 ετών και το 2% των 65 ετών και άνω. 

Περισσότεροι Αμερικανοί προσδιορίζονται ως αμφιφυλόφιλοι παρά ως γκέι ή λεσβίες

Περισσότεροι Αμερικανοί προσδιορίζονται ως αμφιφυλόφιλοι παρά ως γκέι ή λεσβίες. Μεταξύ των ενηλίκων που είναι λεσβίες, ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι, το 62% προσδιορίζονται ως αμφιφυλόφιλοι, ενώ το 38% είναι γκέι ή λεσβίες, σύμφωνα με την ίδια έρευνα του 2022.

Μεταξύ των Αμερικανών που είναι λεσβίες, ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι, η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών δηλώνει αμφιφυλόφιλη (79%) ενώ η πλειοψηφία των ανδρών δηλώνει ομοφυλόφιλη (57%).

Οι ενήλικες κάτω των 50 ετών που είναι λεσβίες, ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να προσδιοριστούν ως αμφιφυλόφιλοι (69%) παρά ως γκέι ή λεσβίες (31%). Το αντίθετο ισχύει για τις ηλικίες 50 και άνω: το 66% προσδιορίζεται ως ομοφυλόφιλος ή λεσβία και το 34% ως αμφιφυλόφιλος.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι μόνο το 19% όσων προσδιορίζονται ως αμφιφυλόφιλοι λένε ότι όλοι ή οι περισσότεροι από τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή τους έχουν γνώση του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Αντίθετα, το 75% των ομοφυλόφιλων ενηλίκων λέει το ίδιο. 

Σημαία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας
© Unsplash / Anastasiia Chepinska

Ένας στους δέκα ενήλικες λέει ότι γνωρίζει ένα τρανς άτομο μικρότερο των 18 ετών

Το ποσοστό των ενηλίκων στις ΗΠΑ που είναι τρανς είναι ιδιαίτερα υψηλό μεταξύ των ενηλίκων κάτω των 25 ετών. Σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, το 3,1% είναι τρανς άνδρες ή τρανς γυναίκες, σε σύγκριση με μόλις 0,5% αυτών των ηλικιών 25 έως 29 ετών.  Ενώ ένα σχετικά μικρό ποσοστό των ενηλίκων των ΗΠΑ είναι τρανς ή μη, πολλοί Αμερικανοί λένε ότι γνωρίζουν κάποιον που είναι. Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα ενήλικες στις ΗΠΑ (44%) λένε ότι γνωρίζουν προσωπικά κάποιον που είναι τρανς.

Περίπου το ένα τέταρτο των ενηλίκων των ΗΠΑ (27%) δηλώνουν ότι έχουν έναν τρανς φίλο, ενώ το 13% δηλώνει ότι έχει έναν συνάδελφο που είναι τρανς και το 10% λέει ότι έχει ένα τρανς μέλος της οικογένειας. Περίπου ένας στους δέκα ενήλικες (9%) λέει ότι γνωρίζει ένα τρανς άτομο μικρότερο των 18 ετών.

Αντίστοιχη έρευνα το 2021 διαπίστωσε ότι το 26% των ενηλίκων των ΗΠΑ γνώριζε προσωπικά κάποιον που χρησιμοποιεί ουδέτερες ως προς το φύλο αντωνυμίες, όπως «they» αντί για «he» ή «she», από 18% το 2018. 

Με πληροφορίες από Pew Research Center

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ