Κοσμος

Σαράντα τρεις συλλήψεις στην Ιταλία για δοσοληψίες πολιτικών με μαφιόζους

Πώς προκύπτουν οι σχέσεις πολιτικών με μέλη της οργάνωσης Ντράγκετα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιταλία: Σαράντα τρεις συλλήψεις στην Καλαβρία για παράνομες δοσοληψίες πολιτικών με μαφιόζους - Η εμπλοκή της Ντράγκετα στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Συλλήψεις στο πλαίσιο έρευνας για παράνομες δοσοληψίες πολιτικών της τοπικής αυτοδιοίκησης με μέλη της Ντράγκετα © EPA/Georgi Licovski

Ιταλία: Σαράντα τρεις συλλήψεις στην Καλαβρία για παράνομες δοσοληψίες πολιτικών με μαφιόζους - Η εμπλοκή της Ντράγκετα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι καραμπινιέροι του Καταντζάρο, στην Καλαβρία, προχώρησαν σήμερα το πρωί στην σύλληψη 43 ατόμων στο πλαίσιο έρευνας για παράνομες δοσοληψίες πολιτικών της τοπικής αυτοδιοίκησης με μέλη της μαφιόζικης οργάνωσης Ντράγκετα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πολλοί εκ των συλληφθέντων κατηγορούνται για αθέμιτη άσκηση επιρροής, με στόχο την εκλογή συγκεκριμένων προσώπων, χάρη στην καθοριστική στήριξη της Ντράγκετα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν αποδείξεις για μια σειρά από απάτες, που πραγματοποιήθηκαν με μαφιόζικους εκφοβισμούς.

Όπως συμβαίνει συχνά στην Κάτω Ιταλία, οι κατηγορίες αφορούν συμβάντα στα οποία η μαφιόζικη και η εγκληματική δράση «αλληλοσυμπληρώνονται».

Παράλληλα, στη λίστα των κατηγοριών περιλαμβάνονται η παράνομη απόκτηση πολύτιμων αντικειμένων, οι χρηματικοί εκβιασμοί και ο αθέμιτος ανταγωνισμός, με απειλές και απόσπαση χρημάτων.

Ποια είναι η Ντράγκετα, το πανίσχυρο ιταλικό συνδικάτο του εγκλήματος

Η Ντράγκετα είναι μια ομάδα οργανωμένου εγκλήματος τύπου μαφίας που έχει την έδρα της στην Καλαβρία, της Ιταλίας. Παρόλο που δεν είναι τόσο γνωστή στο εξωτερικό όπως είναι η σικελική μαφία, και θεωρείται και πιο αγροτική από την ναπολιτάνικη Καμόρα και την Σάκρα Κορόνα Ουνιτά της Απουλίας, η Ντράνγκετα έγινε το πιο ισχυρό συνδικάτο του εγκλήματος στην Ιταλία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ηγέτες της Ντραγκέτα απο το 1980 έως σήμερα ήταν οι Antonio Pelle, Federico Pelle, Pasqualle Condello, Francesco Barbaro, Mariano Agate, Giuseppe Pelle, Giuseppe Barbaro, Domenico Condello.

Ένας Αμερικανός διπλωμάτης εκτίμησε ότι η εμπορία ναρκωτικών, οι εκβιασμοί και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, όλα δραστηριότητες της οργάνωσης, αντιπροσώπευαν τουλάχιστον το 3% του ΑΕΠ της Ιταλίας το 2010.

Από το 1950, η οργάνωση έχει εξαπλωθεί προς την Βόρεια Ιταλία και σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την «αξιολόγηση απειλών του ιταλικού Οργανωμένου Εγκλήματος» το 2013 της Ευρωπόλ, η «Ντράγκετα είναι δεύτερη πλουσιότερη και πιο ισχυρή ομάδα του οργανωμένου εγκλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, με έσοδα ετησίως πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ».

Πού δραστηριοποιείται η Ντράγκετα - Ο «ιστός» των εγκλημάτων

Οι οικονομικές δραστηριότητες της Ντραγκέτα περιλαμβάνουν διεθνες εμπόριο κοκαΐνης και του λαθρεμπορίου όπλων, με ιταλούς ερευνητές να εκτιμούν ότι το 80% της κοκαΐνης στην Ευρώπη να περνά μέσα από το λιμάνι Gioia Tauro της Καλαβρίας που ελέγχεται από την Ντραγκέτα.

Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας και της Europol, η Ιβηρική Χερσόνησος, θεωρείται το κύριο σημείο εισόδου της κοκαΐνης στην Ευρώπη και μια πύλη προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), εκτιμά ότι το 2007 σχεδόν δέκα φορές περισσότερη κοκαΐνης κατασχέθηκε στην Ισπανία (σχεδόν 38 Τόνοι) σε σύγκριση με την Ιταλία (σχεδόν 4 τόνοι). Οι Ομάδες της Ντραγκέτα και οι ομάδες της Σικελικής Κόζα Νόστρα μερικές φορές ενεργούν ως κοινοπραξία στις επιχειρήσεις διακίνησης κοκαΐνης.

Άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν προμήθειες από τα μεγάλα έργα κατασκευής δημοσίων έργων, το ξέπλυμα χρήματος και παραδοσιακά εγκλήματα, όπως η τοκογλυφία και οι εκβιασμοί.

Η Ντραγκέτα επενδύει τα παράνομα κέρδη σε νόμιμα ακίνητα και σε χρηματοοικονομικές δραστηριότητες. Ο όγκος των επιχειρήσεων της Ντραγκέτα εκτιμάται σε σχεδόν 44 δισεκατομμύρια ευρώ το 2007, περίπου το 2,9% του ΑΕΠ της Ιταλίας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών στην Ιταλία.

Η διακίνηση ναρκωτικών είναι η πιο επικερδής δραστηριότητα με 62% του συνολικού κύκλου εργασιών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ