- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά εκτοπίστηκαν λόγω του πολέμου στο Σουδάν
Για «αδυσώπητο εφιάλτη» των ανηλίκων κάνει λόγο η Unicef
Σουδάν: Περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά εκτοπίστηκαν λόγω του πολέμου - Τα στοιχεία της Unicef - Έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια.
Περισσότερο από ένα εκατομμύριο παιδιά στο Σουδάν, ανάμεσά τους 270.000 στο Νταρφούρ, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικής ομάδας, ανακοίνωσε η Unicef, η οποία έκανε λόγο για έναν «εφιάλτη» για αυτούς τους ανήλικους, «παγιδευμένους» από τη σύγκρουση.
«Δύο μήνες πολέμου στο Σουδάν έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό περισσότερου από ενός εκατομμυρίου παιδιών, ενώ 330 έχουν σκοτωθεί και περισσότερα από 1.900 τραυματιστεί», σημείωσε η Unicef.
Η Μαντίπ Ο’ Μπράιεν εκπρόσωπος της οργάνωσης στο Σουδάν, την οποία επικαλείται η ανακοίνωση, κατήγγειλε «τον αδυσώπητο εφιάλτη στον οποίο είναι παγιδευμένα τα παιδιά» που «φέρουν το βαρύτερο φορτίο αυτής της κρίσης».
«Τα παιδιά αποτελούν περισσότερο από τον μισό πληθυσμό του Σουδάν», μια χώρα με συνολικά 45 εκατ. κατοίκους, δήλωσε σήμερα ο Άμαρ Άμαρ περιφερειακός αξιωματούχος της Unicef αρμόδιος για την επικοινωνία.
Σύμφωνα με την οργάνωση, περισσότερα από 13,6 εκατ. παιδιά έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια στο Σουδάν. Από αυτά 620.000 πάσχουν από οξύ υποσιτισμό και τα μισά κινδυνεύουν να πεθάνουν αν δεν λάβουν έγκαιρα βοήθεια.
Από τις 15 Απριλίου οι μάχες μεταξύ του σουδανικού στρατού υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό έχουν φέρει τη χώρα, μια από τις πιο φτωχές παγκοσμίως πριν τον πόλεμο, στο χείλος της καταστροφής.
Σουδάν: Επισιτιστική ανασφάλεια και βρεφική θνησιμότητα φέρνει η κρίση
Μόνο ένα μέρος των υπηρεσιών των νοσοκομείων που βρίσκονται στις εμπόλεμες περιοχές λειτουργεί, τις μέρες που δεν είναι εντελώς κλειστά. Η κρίση αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς πλησιάζει η εποχή των βροχών, που συνήθως φέρνει μαζί της ελονοσία, επισιτιστική ανασφάλεια και βρεφική θνησιμότητα.
Στο Νταρφούρ, όπου αυξάνονται οι μαρτυρίες για μαζική βία εις βάρος των αμάχων, «ζουν 5,6 εκατ. παιδιά εκ των οποίων 270.000 εκτοπίστηκαν λόγω των συγκρούσεων», σημείωσε η Unicef.
Σε αυτή την τεράστια περιοχή, στα σύνορα με το Τσαντ, «η έλλειψη πόσιμου νερού εκθέτει τα παιδιά στην αφυδάτωση, τη διάρροια και τον υποσιτισμό».
Από τις συγκρούσεις στο Σουδάν έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED. Περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, εκ των οποίων περισσότερο από ένα εκατομμύριο έφυγε από το Χαρτούμ, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Περισσότεροι από 528.000 πρόσφυγες έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Η ελληνική πρεσβεία στην Ελβετία συνεχάρη τη νέα δήμαρχο, ευχόμενη κάθε επιτυχία στη θητεία της
Η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες διαφέρει
Η εξέλιξη της πνευμονικής νόσου της πριγκίπισσας είναι σοβαρή και η μεταμόσχευση θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.