Κοσμος

Βυζαντινές εικόνες διασώθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και εκτίθενται στο Μουσείο του Λούβρου

Τέσσερις από αυτές προέρχονται από τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βυζαντινές εικόνες από την Ουκρανία εκτίθενται στο Μουσείο του Λούβρου
© Twitter / Musée du Louvre

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διάσωση 16 βυζαντινών εικόνων και έκθεσή τους στο Μουσείο του Λούβρου

Δεκαέξι πολύτιμες εικόνες από την εποχή του Βυζαντίου διασώθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και πέντε από αυτές εκτίθενται τώρα στο Μουσείο του Λούβρου.

Στο μουσείο του Λούβρου εκτίθενται από την Τετάρτη πέντε εξαιρετικές βυζαντινές εικόνες που διασώθηκαν από τα πυρά του πολέμου στην Ουκρανία. Αποτελούν μερικά από τα πιο πολύτιμα έργα στην ιστορία της αγιογραφίας, τέσσερις εικόνες μάλιστα προέρχονται από τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Οι εικόνες βρίσκονταν μέχρι τον Μάιο στο Μουσείο Τέχνης Μπογντάν και Βαρβάρα Χανένκο.

Με τη βοήθεια της Διεθνούς Συμμαχίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές συγκρούσεων, οι θησαυροί μεταφέρθηκαν στη Γαλλία υπό στρατιωτική συνοδεία μέσω Πολωνίας και Γερμανίας.

🇺🇦 🇫🇷 Cinq icônes provenant des collections du musée national des arts Bohdan et Varvara Khanenko de Kyiv s'exposent au...

Posted by Musée du Louvre on Thursday, June 15, 2023

Σύμφωνα με το Λούβρο, τα 16 έργα είναι τα πιο συμβολικά και εύθραυστα εκθέματα του ουκρανικού μουσείου. Τον Οκτώβριο του 2022 ένας πύραυλος προσγειώθηκε δέκα μέτρα μακριά από το Μουσείο Δυτικής και Ανατολικής Τέχνης του Κιέβου. Οι συλλογές όμως είχαν ήδη μεταφερθεί σε μυστικές τοποθεσίες μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, με εξαίρεση τους μνημειωδών διαστάσεων πίνακες που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Η διευθύντρια του Λούβρου, Λοράνς ντε Καγ, δήλωσε πως οι θησαυροί που συνεχίζουν να βρίσκονται εκεί είναι αντιμέτωποι τώρα με άλλες απειλές, όπως οι μεταβολές της θερμοκρασίες από τις συχνές διακοπές ρεύματος. Το Μουσείο Τέχνης Μπογντάν και Βαρβάρα Χανένκο διατηρεί περίπου 25 χιλιάδες αρχαία, βυζαντινά ευρωπαϊκά και ασιατικά έργα. Η τεράστια αυτή συλλογή ανάγεται στον Ουκρανό επιχειρηματία και φιλότεχνο Μπογντάν Χανένκο και τη σύζυγό του Βαρβάρα.

Το ζευγάρι ξεκίνησε να συλλέγει έργα κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος στην Ιταλία το 1874. Αρχικά ήθελαν να συγκεντρώσουν μια μοναδική και πλούσια συλλογή για τους ίδιους, αλλά με μακροπρόθεσμο στόχο να κάνουν τα έργα προσβάσιμα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. Το μουσείο τέχνης Μπογντάν και Βαρβάρα Χανένκο έχει επιβιώσει από τον πρώτο και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ενώ τώρα γίνεται μάρτυρας ενός τρίτου πολέμου. Οι 5 βυζαντινές εικόνες εκτίθενται τώρα στο Λούβρο ενώ τα υπόλοιπα έργα θα παραμείνουν στις αποθήκες για επιστημονικούς σκοπούς, όπως ανακοίνωσε το μουσείο.

Πηγή: DW

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ