Κοσμος

Το ίδρυμα Κλούνεϊ προσέφυγε εναντίον της Βενεζουέλας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Κατηγορίες για αυθαίρετες κρατήσεις, βασανιστήρια, εξωδικαστικές εκτελέσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βενεζουέλα: Το ίδρυμα Κλούνεϊ προσέφυγε εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της  χώρας -  Κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Προσφυγή από το ίδρυμα Κλούνεϊ κατά της Βενεζουέλας, για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζονται τους αντιφρονούντες οι δυνάμεις ασφαλείας © EPA/Miguel Guttierez

Βενεζουέλα: Το ίδρυμα Κλούνεϊ προσέφυγε εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της  χώρας -  Κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Tο Ίδρυμα Κλούνεϊ για τη Δικαιοσύνη κατηγορεί τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζονται τους αντιφρονούντες μετά το 2014, με αγωγή που κατέθεσε σήμερα στην Αργεντινή.

Το ίδρυμα λέει ότι λόγω έλλειψης ανταπόκρισης από τις αρχές της Βενεζουέλας, κατέθεσε την αγωγή στην Αργεντινή, μια χώρα που διαθέτει διεθνή δικαιοδοσία και για τον λόγο αυτό μπορεί να ερευνήσει και να διώξει εγκλήματα πολέμου και βασανιστήρια όπου και αν έχουν διαπραχθεί.

Η αγωγή κατατέθηκε εκ μέρους δύο οικογενειών που λένε ότι έπεσαν θύματα των δυνάμεων ασφαλείας σε διαφορετικές περιοχές της Βενεζουέλας, όπου από το 2013 κυβερνά ο Νικολάς Μαδούρο.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε ένα αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή.

«Μιλάμε για αυθαίρετες κρατήσεις, βασανιστήρια, εξωδικαστικές εκτελέσεις», είπε ο Ιγκνάσιο Χόβτις, δικηγόρος που εκπροσωπεί το Ίδρυμα Κλούνεϊ. Σημείωσε ότι για νομικούς λόγους αλλά και για λόγους ασφαλείας προτιμά να μην αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της αγωγής.

Το Ίδρυμα ιδρύθηκε από τον ηθοποιό Τζορτζ Κλούνεϊ και τη σύζυγό του, δικηγόρο ειδικευμένη σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αμάλ Κλούνεϊ.

Ίδρυμα Κλούνεϊ για Βενεζουέλα: Δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις. Οι υποθέσεις που εκπροσωπούμε είναι ενδεικτικές εκείνων που καταγράφουμε εδώ και χρόνια», πρόσθεσε ο Χόβτις.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ερευνά καταγγελλόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα. Μια ανεξάρτητη επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών κατηγόρησε την κυβέρνηση Μαδούρο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Στο παρελθόν, η δικαιοσύνη της Αργεντινής είχε συμφωνήσει να ερευνήσει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ισπανία και τη Μιανμάρ, γεγονός που ώθησε το Ίδρυμα Κλούνεϊ να καταθέσει την αγωγή στο Μπουένος Άιρες. «Η Αργεντινή είναι μια από τις ελάχιστες χώρες του κόσμου που εφαρμόζει τη διεθνή δικαιοδοσία. Πιστεύουμε ότι έχουμε μια πολύ ισχυρή υπόθεση», είπε ο Χόβτις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ