Κοσμος

Ποιος είναι ο «ήρωας με το σακίδιο» που αντιμετώπισε τον δράστη στην παιδική χαρά στη Γαλλία

Στην Ανεσί σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν - Σε κρίσιμη κατάσταση δύο παιδιά

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αυτός είναι ο ήρωας με το σακίδιο που αντιμετώπισε τον δράστη στην παιδική χαρά στη Γαλλία
© Twitter

Γαλλία - Επίθεση με μαχαίρι σε παιδική χαρά: Ο «ήρωας με το σακίδια», η ψυχιατρική εξέταση του δράστη, η κατάσταση των δύο τραυματισμένων παιδιών και η επίσκεψη Μακρόν στην περιοχή

«Μουδιασμένη» είναι η Γαλλία μετά την επίθεση με μαχαίρι που εξαπέλυσε 32χρονος σε παιδική χαρά της πόλης Ανεσί. Ο δράστης, ένας Σύρος πρόσφυγας, τραυμάτισε τέσσερα παιδιά, δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά και δύο ενήλικης. Σήμερα αναμένεται να εξεταστεί από ψυχίατρο ο δράστης που έχει ζητήσει άσυλο. Ο δράστης θα εξεταστεί σήμερα (9/6) από ψυχίατρο. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για διαταραγμένη προσωπικότητα. 

Στα βίντεο όπου έχει καταγραφεί η επίθεση στην παιδική χαρά, παιδιά και γονείς φαίνεται να ουρλιάζοντας ζητώντας βοήθεια αντικρίζοντας το μαχαίρι. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, με τη φράση «εις το όνομα του Ιησού Χριστού…» και ένα μαχαίρι στο χέρι ο νεαρός άνδρας άρχισε να τρέχει μέσα στην παιδική χαρά και να επιτίθεται σε παιδιά και στους γονείς τους.

Ο δράστης είχε αποκτήσει καθεστώς πρόσφυγα στη Σουηδία και δηλώνει χριστιανός. Πάνω του βρέθηκε ένας σταυρός. Φαίνεται πως ήταν άστεγος και έμενε σε εκκλησία. Ήταν παντρεμένος με Σουηδέζα, με την οποία χώρισε πρόσφατα, και έχουν ένα τρίχρονο παιδί. Η πρώην σύζυγός του δηλώνει σοκαρισμένη: «Πριν ήταν ένας καλός άνθρωπος, ήταν καλός πατέρας».

Annecy stabbing: Man wields knife near playground

Γαλλία: Ποιος είναι ο «ήρωας με το σακίδιο» που βρέθηκε αντιμέτωπος με τον δράστη

Η Γαλλία τον αποκαλεί «ο ήρωας με το σακίδιο»: ένας νεαρός καθολικός οδοιπόρος που έκανε περιοδεία ανά τη χώρα για να επισκεφθεί ναούς, βρέθηκε αντιμέτωπος με τον άνδρα ο οποίος μαχαίρωσε χθες, Πέμπτη, πολλά παιδιά σε παιδική χαρά στην πόλη Ανεσί.

Ο Ανρί, ένας 24χρονος φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Φιλοσοφίας, βρισκόταν κοντά στην παιδική χαρά του πάρκου Le Paquier, όταν είδε τον δράστη να επιτίθεται σε παιδιά που βρίσκονταν σε καροτσάκι ενώ η μητέρα τους προσπαθούσε απεγνωσμένα να τα προστατεύσει.

Οπτικό υλικό τον δείχνει να προσπαθεί να εμποδίσει τον δράστη με ένα από τα σακίδιά του, να τον κυνηγάει στην παιδική χαρά και να πετάει πάνω του ένα από τα σακίδιά του. Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι στη Γαλλία τον γνωρίζουν μόνο με το μικρό του όνομα. Μόνο αυτή η πληροφορία υπάρχει στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η αστυνομία δεν έχει αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης τον αποκαλούν απλώς «ο ήρωας με το σακίδιο». Το μοναδικό δημόσιο σχόλιο που έχει μέχρι στιγμής κάνει είναι ένα μήνυμα, «Προσευχηθείτε για τα παιδιά, εγώ είμαι καλά», το οποίο ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook. Ο ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1 μετέδωσε ότι ο Ανρί θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Από την επίθεση τραυματίστηκαν τέσσερα μικρά παιδιά, ηλικίας 22 ως 36 μηνών, μεταξύ των οποίων ένα από τη Βρετανία και ένα από την Ολλανδία. Αυτά διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία της Γενεύης και της Γκρενόμπλ, αφού έλαβαν τις πρώτες βοήθειες επιτόπου.

Ένας ενήλικας διακομίσθηκε επίσης στο νοσοκομείο αφού τραυματίστηκε από τον δράστη της επίθεσης και στη συνέχεια από τα πυρά της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της σύλληψης του υπόπτου, ενώ άλλος ένας ενήλικας τραυματίστηκε πιο ελαφρά.

Βίντεο της επίθεσης, το οποίο τράβηξε ένας περαστικός και του οποίου την αυθεντικότητα πιστοποίησε το Reuters, δείχνει τον δράστη να πηδάει ένα χαμηλό τοιχίο μιας παιδικής χαράς και να επιτίθεται επανειλημμένως σε ένα μικρό παιδί μέσα σε καροτσάκι σπρώχνοντας μια γυναίκα, η οποία προσπαθεί να τον απωθήσει, ενώ ο Ανρί τον καταδιώκει και τον χτυπάει με το σακίδιό του. Έπειτα ο Ανρί φαίνεται να συνεχίζει να καταδιώκει τον δράστη σε όλη την έκταση του πάρκου πετώντας μάλιστα το ένα του σακίδιο για να μπορεί να τρέξει γρηγορότερα ενώ και αστυνομικοί έχουν αρχίσει να τον καταδιώκουν.

Οι λογαριασμοί του Ανρί στο Facebook και στο Instagram κατακλύστηκαν από μηνύματα ευγνωμοσύνης. «Να σ' έχει καλά ο Θεός...έκανες ό,τι μπορούσες εκείνη τη στιγμή, δεν εγκατέλειψες, δεν έτρεξες να φύγεις. Είσαι ένας άγγελος», έγραψε στη σελίδα του στο Instagram μια χρήστρια, η Μαγκ Καπόνε.

'It's unbelievable': witness describes moment man attacked children in France

Γαλλία: Ποια η κατάσταση των τραυματισμένων παιδιών μετά την επίθεση του 32χρονου

Δύο από τα τέσσερα παιδιά που τραυματίστηκαν από τη χθεσινή επίθεση με μαχαίρι στην Ανεσί, στην ανατολική Γαλλία, εξακολουθούν να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν, λίγο πριν από την επίσκεψη που προγραμματίζεται να κάνει σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην πόλη για να βρεθεί στο πλευρό των θυμάτων.

«Από ό,τι γνωρίζω, δύο παιδιά εξακολουθεί να θεωρείται ότι βρίσκονται σε απολύτως κρίσιμη κατάσταση», είπε ο Βεράν στον δημόσιο γαλλικό ραδιοσταθμό franceinfo.

Η εισαγγελία είχε ανακοινώσει χθες το απόγευμα ότι η κατάσταση της υγείας των τεσσάρων παιδιών κρινόταν «εξαιρετικά ευαίσθητη», προσθέτοντας ότι εξακολουθούσαν να βρίσκονται «σε απολύτως κρίσιμη κατάσταση». Από την επίθεση τραυματίστηκαν τέσσερα πολύ μικρά παιδιά, ηλικίας 22 ως 36 μηνών, μεταξύ των οποίων ένα από τη Βρετανία και ένα από την Ολλανδία. Αυτά διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία στη Γενεύη και στην Γκρενόμπλ αφού έλαβαν τις πρώτες βοήθειες επιτόπου.

Ένας ενήλικας διακομίσθηκε επίσης στο νοσοκομείο αφού τραυματίστηκε από τον δράστη της επίθεσης και στη συνέχεια από τα πυρά της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της σύλληψης του υπόπτου, και άλλος ένας ενήλικας τραυματίστηκε πιο ελαφρά.

France knife attack: Children and toddlers seriously injured

Γαλλία: Ο Εμανουέλ Μακρόν μεταβαίνει στην Ανεσί 

Ο Γάλλος πρόεδρος θα μεταβεί σήμερα μαζί με τη σύζυγό του στην Ανεσί για να βρεθεί στο πλευρό των θυμάτων της χθεσινής επίθεσης με μαχαίρι, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων. «Μετά τη χθεσινή επίθεση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του θα βρεθούν σήμερα στο πλευρό των θυμάτων και των οικογενειών τους όπως και όλων των ανθρώπων στην Ανεσί που συνέβαλαν να τους δοθεί βοήθεια και υποστήριξη», αναφέρει η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν και ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν είχαν ήδη χθες, Πέμπτη, μεταβεί στην Ανεσί, ενώ όλη η χώρα βρίσκεται σε σοκ μετά την επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε σε παιδική χαρά που βρίσκεται σε πολυσύχναστο πάρκο στις όχθες της λίμνης της πόλης.

Γαλλία: Έρευνα για τα κίνητρα της επίθεσης

Τα κίνητρα του δράστη, ο οποίος πέρασε τη νύχτα υπό αστυνομική κράτηση και μπορεί να παραμείνει υπό κράτηση έως και 48 ώρες, εξακολουθούν να είναι ασαφή μέχρι στιγμής, ενώ «δεν υπάρχει προφανές τρομοκρατικό κίνητρο», σύμφωνα με την εισαγγελία.

Ο 31χρονος που κρατείται, ένας Σύρος πρόσφυγας, δεν βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ή οινοπνευματωδών ποτών, δεν είχε μόνιμη κατοικία και βρισκόταν στην Ανεσί από το φθινόπωρο του 2022. «Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα επιτρέψει να διευκρινιστούν τα κίνητρά του», δήλωσε παράλληλα η εισαγγελέας του Ανεσί Λιν Μπονέ-Ματίς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, κατά την οποία πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί σε αυτό το στάδιο μια πράξη αφροσύνης». Ο Αμπνταλμασίχ Χ. έλαβε άσυλο στη Σουηδία το 2013, όπου έζησε για 10 χρόνια. «Δεν κατάφερε να πάρει τη σουηδική υπηκοότητα και ως εκ τούτου αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα. Εμείς χωρίσαμε επειδή εγώ δεν ήθελα να φύγω από τη Σουηδία», δήλωσε χθες η πρώην σύζυγός του στο AFP.

Αρκουδάκια και λουλούδια στο σημείο της επίθεσης σε παιδική χαρά στη Γαλλία
© EPA / GREGORY ROS

Ο ύποπτος, ο οποίος είναι πατέρας ενός παιδιού 3 ετών, είχε νόμιμα έγγραφα όταν έφτασε στη Γαλλία, πριν από μερικούς μήνες. Σε νέο αίτημα για τη χορήγηση ασύλου που κατέθεσε στη Γαλλία τον Νοέμβριο του 2022 δήλωνε «χριστιανός της Συρίας», σύμφωνα με αστυνομική πηγή. Όταν συνελήφθη φορούσε σταυρό. Σύμφωνα με τον Νταρμανέν, οι γαλλικές αρχές τον ενημέρωσαν την περασμένη Κυριακή, 4 Ιουνίου, ότι δεν μπορούσε να του δοθεί άσυλο στη Γαλλία διότι είχε ήδη λάβει άσυλο στη Σουηδία. Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανόν σχέση ανάμεσα στην άρνηση αυτή και στην πράξη του υπόπτου, ο Νταρμανέν είπε ότι πρόκειται για «ανησυχητική σύμπτωση».

Ο δράστης υπέφερε από «σοβαρή κατάθλιψη», είπε παράλληλα στο AFP η μητέρα του, η οποία ζει στις ΗΠΑ εδώ και 10 χρόνια. Σύμφωνα με αυτήν, η άρνηση των σουηδικών αρχών να του χορηγήσουν την υπηκοότητα «τον έκανε μάλλον τρελό». Η επίθεση αυτή προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από τον γαλλικό πολιτικό κόσμο, με βουλευτές της δεξιάς και της άκρας δεξιάς να προβάλλουν την καταγωγή και το καθεστώς του δράστη.

Ο πρόεδρος Μακρόν από την πλευρά του καταδίκασε μια «επίθεση απόλυτης δειλίας» και σημείωσε ότι «το έθνος βρίσκεται σε κατάσταση σοκ».

Διαβάστε ακόμη για την επίθεση στη Γαλλία »»» Για τον Σύρο δολοφόνο της παιδικής χαράς στη Γαλλία

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ