Κοσμος

Σακούλες με «ανθρώπινα υπολείμματα» εντοπίστηκαν σε χαράδρα στο Μεξικό

Έρευνες για το αν συνδέονται με την εξαφάνιση επτά νέων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μεξικό: Εντοπισμός «ανθρώπινων υπολειμμάτων» σε χαράδρα - Η εξαφάνιση επτά νέων εργαζομένων και οι έρευνες για τον εντοπισμό τους

Οι αρχές στο Μεξικό συνεχίζουν τις έρευνές τους για την εξαφάνιση επτά νέων ανθρώπων. Στην πολιτεία Χαλίσκο αστυνομικοί εντόπισαν 45 σακούλες με «ανθρώπινα υπολείμματα», σχεδόν δέκα ημέρες μετά τον συναγερμό που έχει σημάνει για τον εντοπισμό των ατόμων που αγνοούνται. 

Η πολιτειακή εισαγγελία ανακοίνωσε ήδη ότι ανασύρθηκαν από χαράδρα «σαράντα πέντε σακούλες με ανθρώπινα υπολείμματα, τα οποία ανήκαν σε άνδρες και γυναίκες». Τα ευρήματα εντοπίστηκαν την περασμένη Τρίτη (30.5) στον πάτο χαράδρας 40 μέτρων στην κοινότητα Σαποπάν, προάστιο της Γουαδαλαχάρας, πρωτεύουσας της πολιτείας Χαλίσκο.

Μεξικό: Ηλικίας 30 ετών και συνάδελφοι οι νέοι που αγνοούνται

Οι αρχές διενεργούσαν έρευνα για βρουν δυο γυναίκες και πέντε άνδρες, ηλικίας περίπου τριάντα ετών. Οι καταθέσεις και οι δηλώσεις εξαφάνισης έγιναν ή υποβλήθηκαν χωριστά και σε διαφορετικές ημερομηνίες, όμως οι αρχές αντιλήφθηκαν στην πορεία πως όλοι οι αγνοούμενοι εργάζονταν στο ίδιο call center. Η τοποθεσία όπου εργάζονταν οι εξαφανισθέντες δεν απέχει πολύ από την περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα ανθρώπινα υπολείμματα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, το κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης είχε εμπλοκή σε παράνομες δραστηριότητες, κάτι που απορρίπτουν συγγενείς των εξαφανισθέντων προσώπων, που κατηγορούν τις αρχές πως προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση πως τα θύματα ήταν εγκληματίες. Τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί ανθρώπινα λείψανα σε σακούλες ή μυστικούς τάφους σε διάφορους τομείς της πολιτείας Χαλίσκο.

Το 2021, περίπου 70 σακούλες με υπολείμματα έντεκα ανθρώπων είχαν εντοπιστεί στην Τονάλα, κοντά στη Γουαδαλαχάρα.

Στο Μεξικό καταμετρώνται πάνω από 340.000 δολοφονίες και περίπου 100.000 «εξαφανίσεις», που οι αρχές αποδίδουν στην πλειονότητά τους σε συμμορίες, αφότου άρχισε ο λεγόμενος «πόλεμος» κατά των ναρκωτικών, η αμφιλεγόμενη επιχείρηση των αρχών εναντίον των καρτέλ με την ανάπτυξη του στρατού στο εσωτερικό της χώρας, τον Δεκέμβριο του 2006.