Κοσμος

Πρώην δήμαρχος στο Μεξικό καταδικάστηκε σε 92 χρόνια κάθειρξη για έξι απαγωγές

Η εμπλοκή του σε υπόθεση εξαφάνισης φοιτητών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρώην δήμαρχος Χοσέ Λουίς Αβάρκα
© Youtube

Μεξικό: Η καταδίκη πρώην δημάρχου για απαγωγές και η εμπλοκή του σε υπόθεση δολοφονίας και εξαφάνισης των πτωμάτων φοιτητών

Σε 92 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Χοσέ Λουίς Αβάρκα, άλλοτε δήμαρχος στην Ιγουάλα στο Μεξικό κατηγορούμενος για την απαγωγή έξι ανθρώπων το 2013. Συνολικά είχε κατηγορηθεί για την υπόθεση εξαφάνισης 43 φοιτητών το 2014.

Ο 62χρονος πρώην δήμαρχος κρίθηκε ένοχος στη δίκη για την απαγωγή στον δήμο του, τον Μάιο του 2013, έξι κοινωνικών ηγετών. Ανάμεσά τους ήταν ο Αρτούρο Ερνάντες Καρδόνα, ηγέτης οργάνωσης αγροτών, που βρέθηκε νεκρός μερικούς μήνες αργότερα. Ο κ. Αβάρκα ήταν ακόμη δήμαρχος όταν εξαφανίστηκαν, τη νύχτα της 26ης προς 27η Σεπτεμβρίου 2014 στην Ιγουάλα, 43 φοιτητές σχολής στην Αγιοτσινάπα, υπόθεση που συνεχίζει να μην έχει εξιχνιαστεί πλήρως και είχε προκαλέσει τεράστια κατακραυγή τόσο στο Μεξικό, όσο και διεθνώς. Ο κ. Αβάρκα συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2014, καθώς φέρεται να ενεπλάκη στην εξαφάνιση των φοιτητών. Παραμένει φυλακισμένος έκτοτε.

Η υπόθεση εξαφάνισης φοιτητών και η εμπλοκή του δημάρχου

Οι φοιτητές εξαφανίστηκαν μέσα στη νύχτα στην Ιγουάλα, όπου είχαν πάει για να «επιτάξουν» λεωφορεία προκειμένου να τους μεταφέρουν στην πρωτεύουσα, ώστε να συμμετάσχουν σε μαζική κινητοποίηση.

Σύμφωνα με την αρχική επίσημη έρευνα, που διενεργήθηκε επί των ημερών του πρώην προέδρου Ενρίκε Πένια Νέτο (2012-2018), οι νέοι συνελήφθησαν από διεφθαρμένους τοπικούς αστυνομικούς, που συνεργάζονταν με το καρτέλ Guerreros Unidos («Ενωμένοι Πολεμιστές»), κατόπιν τουφεκίστηκαν και τα πτώματά τους απανθρακώθηκαν, για λόγους που παραμένουν ακόμη ανεξιχνίαστοι — οι δολοφόνοι λέγεται πως πίστεψαν πως τα θύματά τους ήταν μέλη αντίπαλης συμμορίας. Οι οικογένειες των νέων απορρίπτουν την επίσημη εκδοχή. Μόλις τρία λείψανα έχουν αναγνωριστεί ως σήμερα.

Το πόρισμα της «Επιτροπής Αλήθειας για την Αγιοτσινάπα», που ιδρύθηκε με απόφαση του σημερινού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, προκειμένου να χυθεί φως στην υπόθεση, ανέφερε τον Αύγουστο του 2022 πως Μεξικάνοι στρατιωτικοί ενέχονταν στο έγκλημα, μια από τις χειρότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν διαπραχθεί στην ιστορία του Μεξικού, όπου καταμετρώνται επισήμως πάνω από 100.000 εξαφανισμένοι.

Μεξικανικό δικαστήριο εξέδωσε τον Αύγουστο του 2022 83 εντάλματα σύλληψης· στα τέλη Μαρτίου, εννέα αστυνομικοί τέθηκαν υπό κράτηση στην Γκερέρο. Φέρονται να ενέχονται στην εξαφάνιση των νεαρών.

José Luis Abarca, exalcalde de Iguala, es sentenciado a 92 años de prisión

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ