Κοσμος

Δεκαπέντε μήνες μετά την εισβολή, η Ουκρανία ετοιμάζεται για αντεπίθεση

Τα χτυπήματα στη Μόσχα και η αμηχανία της Δύσης

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δεκαπέντε μήνες μετά την εισβολή, η Ουκρανία ετοιμάζεται για αντεπίθεση
Χτύπημα με drone στη Μόσχα @MAXIM SHIPENKOV/ EPA

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε νέα φάση φαίνεται πως εισέρχεται ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, με το Κίεβο να ετοιμάζει την αντεπίθεσή του και τη Μόσχα να αισθάνεται εκνευρισμό με τα χτυπήματα στην επικράτειά της

Δεκαπέντε μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο πόλεμος φαίνεται ότι εισέρχεται σε νέα φάση, καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί τα χτυπήματα του Κιέβου εντός της ρωσικής επικράτειας, προκαλώντας αμηχανία στους δυτικούς συμμάχους του.

Αποκορύφωμα αποτέλεσε το χτεσινό χτύπημα με drone σε κατοικημένες περιοχές της Μόσχας. Παράλληλα, από την προηγούμενη εβδομάδα η επαρχία Μπέλγκοροντ της Ρωσίας - η οποία συνορεύει με την Ουκρανία - έχει γίνει τόπος απόβασης Ουκρανών ανταρτών, ενώ τα ξημερώματα χτυπήθηκαν διυλιστήρια κοντά στο Κράσνονταρ.

Αυτού του είδους τα επεισόδια αυξάνονται το τελευταίο διάστημα, καθώς το Κίεβο λέει πως προετοιμάζεται για αντεπίθεση ευρείας κλίμακας, με σκοπό να διώξει τον ρωσικό στρατό από τα εδάφη που κατέχει στην Ουκρανία.

Από την άλλη μεριά, και η Ρωσία τις τελευταίες μέρες δοκιμάζει σχεδόν καθημερινά την αντιαεροπορική άμυνα της πρωτεύουσας της Ουκρανίας με επιθέσεις με drones.

Η «εκστρατεία» στο Μπέλγκοροντ και η φωτιά στα διυλιστήρια

Επιθέσεις ουκρανικών drones, τα ξημερώματα, σε δύο από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της Ρωσίας καταγγέλλουν οι αρχές της επαρχίας Κράσνονταρ, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα.

Μάλιστα, στο ένα από τα δύο διυλιστήρια ξέσπασε πυρκαγιά, η οποία κατεσβέσθη μετά από λίγη ώρα. Το διυλιστήριο αυτό είχε γίνει στόχος στις αρχές Μαΐου δύο επιθέσεων με drones.

Παράλληλα, από την προηγούμενη εβδομάδα ομάδα ενόπλων από την Ουκρανία έχει διεισδύσει στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, προκαλώντας σοκ στη Ρωσία. Σήμερα, οι ρωσικές αρχές αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε απομάκρυνση παιδιών από κάποιες από τις περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Πολλές περιοχές της περιφέρειας που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν γίνει στόχος πυρών του πυροβολικού αλλά και επιθέσεων με drones, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στη διάρκεια της νύκτας της Τρίτης προς Τετάρτη σε ένα «μαζικό» πλήγμα στη μεθοριακή πόλη Τσεμπέκινο, επεσήμανε ο κυβερνήτης του Μπέλγκορντ.

Δεκαπέντε μήνες μετά την εισβολή, η Ουκρανία ετοιμάζεται για αντεπίθεση

Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερα από 260 βλήματα έπεσαν χθες Τρίτη στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ. Χθες το βράδυ ο κυβερνήτης είχε δηλώσει ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν από τον ουκρανικό βομβαρδισμό εναντίον κέντρου εκτοπισμένων.

Η αντεπίθεση του Κιέβου συνεχίζεται και σε ουκρανικά εδάφη που πλέον βρίσκονται υπό την κατοχή της Ρωσίας. Στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, οι φιλορωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν έπειτα από ουκρανικό βομβαρδισμό.

Σημειώνεται ότι για όλες τις παραπάνω επιθέσεις οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν λάβει επίσημα την ευθύνη, ενώ αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους.

Η επίθεση στη Μόσχα

Χτες, Τρίτη, η Μόσχα έγινε για πρώτη φορά στόχος ευρείας κλίμακας επίθεσης από πάνω από 50 drones. Κάποια από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μάλιστα, είχαν ως στόχο τη Ρουμπλιόφκα, μια αυστηρά φυλασσόμενη συνοικία δυτικά της Μόσχας όπου διαμένουν μέλη της ρωσικής ελίτ.

Αν και δεν υπήρξαν θύματα, οι κάτοικοι της ρωσικής πρωτεύουσας σίγουρα τρομοκρατήθηκαν, ενώ φανερές είναι οι υλικές ζημιές σε κάποια κτίρια.

Επίθεση με drones στη Μόσχα
© EPA

Είχε προηγηθεί πριν δύο εβδομάδες η κατάρριψη δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από το Κρεμλίνο, σε μια φερόμενη απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε ανάλυσή του, το KReport αναφέρει ότι η επίθεση με drones στη Μόσχα μεταφέρει τα εξής μηνύματα:

  1. Πρώτον, σε επικοινωνιακό επίπεδο είναι μια προσομοίωση που δίνει την αίσθηση ότι η αντεπίθεση έχει αρχίσει.
  2. Δεύτερον, στέλνουν μήνυμα ότι το Κίεβο δεν παρακολουθεί παθητικά την κλιμάκωση των ρωσικών πληγμάτων με drones στο Κίεβο, που προφανώς στοχεύουν να αποδυναμώσουν τις προετοιμασίες για αντεπίθεση.
  3. Τρίτον, ίσως οι ουκρανικές από αέρος επιθέσεις εντός της ρωσικής επικράτειας να αποτελούν, πράγματι, το πρελούδιο της πολλάκις εξαγγελθείσας αντεπίθεσης.

Προβληματισμός στις ΗΠΑ

Όπως συνηθίζει να κάνει, το Κίεβο αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη με την επίθεση αυτή στη Μόσχα, χαρακτηρίζοντας τη αόριστα «τρομοκρατική επίθεση».

Από τη μεριά του, το Κρεμλίνο «δείχνει» ξεκάθαρα το Κίεβο, ενώ εκφράζει και τον εκνευρισμό του για τη στάση της Δύσης που συνεχίζει να εξοπλίζει την Ουκρανία

Όσον αφορά στην ίδια τη Δύση, σίγουρα βλέπει με προβληματισμό τις κινήσεις αυτές. Δεν είναι η πρώτη φορά, εξάλλου, που οι ΗΠΑ και οι άλλοι δυτικοί σύμμαχοι έχουν... τραβήξει το αυτί από το Κίεβο, προειδοποιώντας ότι ο εξοπλισμός που του δίνουν πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για αμυντικούς σκοπούς.

Για του λόγου το αληθές, αργά χτες, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν υποστηρίζει στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας στο έδαφός της.

Παρόμοιο μήνυμα εξέπεμψε και ο Λευκός Οίκος. «Δεν υποστηρίζουμε επιθέσεις μέσα στη Ρωσία, έχουμε γίνει πολύ σαφείς σχετικά αυτό. Δίνουμε την έμφαση στο να προσφέρουμε στην Ουκρανία (…) τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση που χρειάζονται (οι ένοπλες δυνάμεις της) για να ξαναπάρουν το κυρίαρχο έδαφός της», είπε η Καρίν Ζαν-Πιερ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων δημοσιογράφων.

Γιατί η Ρωσία επιτίθεται στο Κίεβο

Πάντως, η Μόσχα δεν μένει και αυτή με σταυρωμένα χέρια. Σήμερα, ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε το «τελευταίο» ουκρανικό πολεμικό πλοίο που επιχειρούσε ακόμη στην Οδησσό, το αποβατικό πλοίο «Γιούρι Ολεφιρένκο».

Την ίδια ώρα, σχεδόν κάθε μέρα εξαπολύει τα ξημερώματα - και κάποιες φορές και εντός της ημέρας - επιθέσεις με UAVs κατά του ίδιου του Κιέβου, δοκιμάζοντας την αεράμυνα της ουκρανικής πρωτεύουσα. Χθες, μάλιστα, δύο από τα 31 drones δεν πρόλαβαν να καταρριφθούν και βρήκαν στόχο, με αποτέλεσμα να χτυπήσουν μια πολυκατοικία και να σκοτωθούν δύο ηλικιωμένοι.

Δεκαπέντε μήνες μετά την εισβολή, η Ουκρανία ετοιμάζεται για αντεπίθεση

Καθώς το Κίεβο βρίσκεται μακριά από τα μέτωπα του πολέμου και δεν θεωρείται μείζων στρατιωτικός στόχος, αξιωματούχοι και αναλυτές εκτιμούν πως στόχοι των επιδρομών είναι να παρεμποδιστεί η προετοιμασία για την αντεπίθεση της Ουκρανίας, με σκοπό να ανακαταληφθούν εδάφη και να εξαντληθούν τα πυρομαχικά και γενικότερα τα μέσα της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιγκνάτ, τα πλήγματα αυτού του μήνα αποτελούν επίσης μέρος επιχείρησης ψυχολογικού πολέμου.

Κατά τον ίδιο, τα ρωσικά πλήγματα αποτελούν «εκδίκηση» για τις ρωσικές «αποτυχίες» στα μέτωπα κι είναι προορισμένα να ικανοποιούν τη ρωσική κοινή γνώμη και να «σπέρνουν πανικό στον ουκρανικό πληθυσμό».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.