Κοσμος

«Ο εθνικισμός αγκαλιάζει την Τουρκία», λέει στη Le Monde ο συγγραφέας Χαλίλ Καραβελί

Όσα αναφέρει για την κατάσταση στη χώρα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκλογές στην Τουρκία: «Ο εθνικισμός αγκαλιάζει στην Τουρκία όλες τις τάξεις και όλες τις ιδεολογίες», υποστηρίζει στη Le Monde ο συγγραφέας Χαλίλ Καραβελί

«Ο εθνικισμός αγκαλιάζει στην Τουρκία όλες τις τάξεις και όλες τις ιδεολογίες, είτε είναι δεξιές είτε αριστερές, είτε είναι κοσμικές είτε θρησκευτικές».

Αυτό επισημαίνει, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Τούρκος συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής, Χαλίλ Καραβελί, επισημαίνοντας πως το κέντρο βάρους της τουρκικής πολιτικής σκηνής κινείται πλέον γύρω από μια ευρεία εθνικιστική συναίνεση που κυριαρχεί στις συζητήσεις και υπερβαίνει τους πολιτικούς συνασπισμούς.

Η γαλλική εφημερίδα υπογραμμίζει εξάλλου ότι ποτέ από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας η τουρκική Βουλή δεν είχε τόσους πολλούς εθνικιστές και ισλαμιστές βουλευτές, ενώ ταυτόχρονα σημειώνει ότι οι αριστερές ή σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις εκπροσωπούνται σήμερα στο κοινοβούλιο λιγότερο παρά ποτέ.

«Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι οι ξένοι που θα υποφέρουν περισσότερο [από αυτή τη νέα κατάσταση], αλλά οι μειονότητες που ζουν στην Τουρκία, ιδίως οι Κούρδοι. Υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτυχθεί ένας ακόμη πιο πολωτικός λόγος», λέει ο Κεμάλ Καν, πολιτικός αναλυτής και αρθρογράφος στο ειδησεογραφικό κανάλι Medyascope.

Με στήριξη Ογάν σε Ερντογάν οι δεύτερες κάλπες

Σημειώνεται ότι τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα υποστηρίξει ο υπερεθνικιστής, Σινάν Ογάν, στον δεύτερο γύρου των εκλογών, στις 28 Μαΐου.

Ο 55χρονος πρώην ακαδημαϊκός, με ακραία αντιμεταναστευτική ρητορική, αναδείχθηκε τρίτος στις τουρκικές προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, συγκεντρώνοντας άνω του 5% - ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 2,8 εκατομμύρια ψήφους.

Στον πρώτο γύρο των τουρκικών εκλογών, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου απέτυχαν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία του 50% για τη νίκη, παρά τη συμμετοχή της τάξεως του 89% του εκλογικού σώματος. Οι Τούρκοι εθνικιστές που ήταν δυσαρεστημένοι με τον Ερντογάν αλλά απρόθυμοι να ψηφίσουν τον Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχει την υποστήριξη μιας εξακομματικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης και του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), φαίνεται να συσπειρώθηκαν υπό τον Ογάν.