Κοσμος

Η Deutsche Bank συμφώνησε να καταβάλει 75 εκατ. δολάρια σε θύματα του Επστάιν

Το χρονικό της υπόθεσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Deutche Bank
© EPA/RONALD WITTEK

Deutsche Bank: Συμφώνησε να καταβάλει 75 εκατ. δολάρια σε θύματα του Επστάιν - Το χρονικό της υπόθεσης

Η Deutsche Bank συμφώνησε να καταβάλει 75 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει αγωγή που υποστήριζε ότι είχε «στηρίξει» το φερόμενο ως κύκλωμα σεξουαλικής διακίνησης του Τζέφρι Επστάιν.

Η καταγγελία κατατέθηκε από μια ανώνυμη γυναίκα, η οποία ισχυρίστηκε ότι ο τραπεζικός κολοσσός συνέχισε να συνεργάζεται με τον Επστάιν, παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι οι λογαριασμοί του χρησιμοποιούνταν για τη διευκόλυνση των κακοποιήσεων. Ισχυρίστηκε επίσης ότι κακοποιήθηκε από τον Επστάιν και ότι διακινήθηκε σε φίλους του.

Η Deutsche Bank αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση όταν την προσέγγισε το BBC. Η γυναίκα, η οποία αναφέρεται ανώνυμα ως «Jane Doe» στα δικαστικά έγγραφα, κατέθεσε την αγωγή στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Νοέμβριο εκ μέρους της ίδιας και άλλων γυναικών που φέρονται να είχαν κακοποιηθεί από τον εκλιπόντα Αμερικανό χρηματοδότη.

Είπε ότι η Deutsche Bank «επέλεξε το κέρδος από την τήρηση του νόμου», καθώς γνώριζε ότι «θα κέρδιζε εκατομμύρια δολάρια από τη διευκόλυνση της σεξουαλικής διακίνησης του Επστάιν».

Η γυναίκα ισχυρίστηκε επίσης ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον Επστάιν και ότι διακινούνταν σε φίλους του για περίπου 15 χρόνια, ενώ λάμβανε πληρωμές σε μετρητά για τις σεξουαλικές της πράξεις.

Ο διακανονισμός αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την καταβολή αποζημιώσεων σε δεκάδες γυναίκες.

«Ο διακανονισμός θα επιτρέψει σε δεκάδες θύματα του Τζέφρι Επστάιν να επιχειρήσουν επιτέλους να αποκαταστήσουν την πίστη τους στο σύστημά μας γνωρίζοντας ότι όλα τα άτομα και οι φορείς που διευκόλυναν την επιχείρηση σεξουαλικής εμπορίας του Επστάιν θα λογοδοτήσουν επιτέλους», πρόσθεσε η εταιρεία.

Η Deutsche Bank είχε προηγουμένως ζητήσει την απόρριψη της αγωγής.

Ο Ντίλαν Ριντλ, εκπρόσωπος της τράπεζας, αρνήθηκε να σχολιάσει τον διακανονισμό την Πέμπτη, αλλά δήλωσε ότι «έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αποκατάσταση ορισμένων θεμάτων του παρελθόντος».

Ο Ριντλ πρόσθεσε ότι η τράπεζα είχε επενδύσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ (4,3 δισ. δολάρια, 3,5 δισ. λίρες) για να βελτιώσει τους ελέγχους, την εκπαίδευση και τις επιχειρησιακές διαδικασίες της και αύξησε την ομάδα της που είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

Ο Επστάιν πέθανε σε φυλακή της Νέας Υόρκης στις 10 Αυγούστου 2019, καθώς ανέμενε, χωρίς τη δυνατότητα καταβολής εγγύησης, τη δίκη του για τις κατηγορίες περί εμπορίας ανθρώπων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ