Κοσμος

Eκλογικό θρίλερ στην Τουρκία - Όλα δείχνουν β' γύρο στις 28 Μαΐου

Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου σε αντιπαράθεση για την καταμέτρηση των ψήφων

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές Τουρκία
© Getty Images

Εκλογές Τουρκία: Μάχη στήθος με στήθος μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου και αιχμηρές δηλώσεις από τις δύο πλευρές

Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκλογική βραδιά στην Τουρκία, καθώς το αρχικό προβάδισμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συνεχώς μειώνεται και οι δύο αντίπαλοι αυξάνουν την ένταση με υπονοούμενα για «ανάγκη προστασίας των καλπών» μέχρι να ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με στοιχεία του κρατικού πρακτορείου Anadolu, με το 89,24% των ψήφων καταμετρημένο, ο Ερντογάν έπεσε κάτω από το 50% που του εξασφαλίζει τη νίκη από την πρώτη Κυριακή, ενώ ο μεγάλος του αντίπαλος συγκεντρώνει 44,30%. Mε αυτά τα δεδομένα, τα σενάρια για δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου γίνεται όλο και πιο πιθανό.

Eκλογικό θρίλερ στην Τουρκία - Όλα δείχνουν β' γύρο στις 28 Μαΐου

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το αντιπολιτευόμενο ιδωτικό πρακτορείο AΝKA εμφάνιζε νωρίτερα μπροστά τον Κιλιτσντάρογλου με διαφορά μισής μονάδας και ποσοστό 47,39%, με τον Ερντογάν να βρίσκεται πίσω του στο 46,85%.

Δηλώσεις με αιχμές από τους δύο υποψήφιους

Στην πρώτη του επίσημη δήλωση μετά το κλείσιμο των καλπών, ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε μήνυμα νίκης, αλλά και αυστηρή προειδοποίηση σε «όσους βιάζονται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα όσο συνεχίζεται η καταμέτρηση», ενώ καλεί τους ψηφοφόρους να μείνουν κοντά στις κάλπες.

Μάλιστα, έχει γίνει γνωστό ότι ο Ερντογάν έχει μεταβεί στην Άγκυρα - και όχι στην Κωνσταντινούπολη, όπως στις προηγούμενες εκλογές - και ήδη γίνονται ετοιμασίες για να βγάλει νικητήριο λόγο από το προεδρικό μπαλκόνι.

«Το γεγονός ότι οι εκλογές της 14ης Μαΐου διεξήχθησαν με ειρήνη και ηρεμία αποτελεί έκφραση της δημοκρατικής ωριμότητας της Τουρκίας», γράφει ο Ερντογάν στο Twitter.

Kαι συνεχίζει: «Ενώ οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε μια τόσο θετική και δημοκρατική ατμόσφαιρα και ενώ η καταμέτρηση των ψήφων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, η βιαστική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα αποτελούσε σφετερισμό της εθνικής βούλησης. Χαιρόμαστε που η εμπιστοσύνη του έθνους μας αντανακλάται στη συνεχιζόμενη καταμέτρηση των ψήφων. Θα ήθελα να ζητήσω από όλους τους συναδέλφους και τους φίλους μου να μην εγκαταλείψουν σε καμία περίπτωση τις κάλπες μέχρι να οριστικοποιηθούν επίσημα τα αποτελέσματα. Συγχαίρω όλους τους συμπολίτες μου που ψήφισαν στο όνομα της δημοκρατίας και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε κάθε έναν από αυτούς».

Από τη μεριά του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λέει ότι «δεν θα κοιμηθούμε απόψε», ενώ προειδοποιεί και αυτός ότι πρέπει να καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έγραψε ότι «η μυθοπλασία, η οποία ξεκίνησε με 60 τοις εκατό, έχει πλέον πέσει κάτω από το 50», αναφερόμενος στα πρώτα στοιχεία που είχαν δημοσιεύσει τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι παρατηρητές των ψηφοδελτίων και οι αξιωματούχοι των εκλογικών επιτροπών δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Δεν θα κοιμηθούμε απόψε, λαέ μου», καταλήγει.

Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για υποβολή ενστάσεων στα εκλογικά κέντρα όπου προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου.

Και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι προηγούνται

Διαφορετική εικόνα δίνουν τα στρατόπεδα των δύο βασικών υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές αναφορικά με το ποιός προηγείται με βάση τα έως τώρα αποτελέσματα των εκλογών. 

Ο Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος του AKP δήλωσε πως με βάση τα αρχικά αποτελέσματα, ο Ερντογάν προηγείται. 

Από τη μεριά της, παρά το γεγονός ότι στην καταμέτρηση είναι πίσω, η πλευρά της αντιπολίτευσης δηλώνει βέβαιη για τη νίκη της. «Προηγούμαστε», έγραψε νωρίτερα στο Twitter ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, που προέρχονται από το κόμμα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κιλιτσντάρογλου, δήλωσαν επίσης πως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης βρίσκεται σε τροχιά νίκης με καταμετρημένους σχεδόν το ένα τέταρτο των ψήφων. Και οι δύο δήμαρχοι προέτρεψαν τους ψηφοφόρους να είναι προσεκτικοί και να μη βασίζονται στα αποτελέσματα που μεταδίδει το Anadolu.

«Μπορούμε να το πούμε άνετα: ο Κιλιτσντάρογλου θα ανακοινωθεί ως ο 13ος πρόεδρος της χώρας μας σήμερα», δήλωσε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Επιπλέον, τέσσερις πηγές από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης. δήλωσαν στο Reuters ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με μικρή διαφορά.

Νωρίτερα, ο Φάικ Οζτράκ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι διαβλέπει μια θετική εικόνα στο εκλογικό αποτέλεσμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ