Κοσμος

Τουρκικές εκλογές: Προβάδισμα Ερντογάν, μειώνεται η διαφορά

Και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι προηγούνται

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ψηφοδέλτιο για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία
© EPA

Εκλογές Τουρκία: Προηγείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά μικραίνει η ψαλίδα, με βάση τις καταμετρήσεις των τουρκικών μέσων ενημέρωσης

Προβάδισμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την προεδρία της Τουρκίας δίνουν τα αποτελέσματα των καλπών στη γειτονική χώρα, στο 70% της ενσωμάτωσης.

Τα προσωρινά αποτελέσματα που μεταδίδει το Anadolu δείχνουν ότι ο Ερντογάν προηγείται με 50,97% έναντι 43,22% του Κιλιτσντάρογλου, αν και η διαφορά μειώνεται καθώς η καταμέτρηση συνεχίζεται.

Τουρκικές εκλογές: Προβάδισμα Ερντογάν, μειώνεται η διαφορά

Η καταμέτρηση των ψήφων προχωράει πολύ γρήγορα – άλλωστε ήταν γνωστό ότι το 30% θα καταμετρούνταν αστραπιαία – γεγονός που δείχνει ενδεχομένως ότι ο Ερντογάν ενισχύεται, σε αντίθεση με τα προγνωστικά των προηγούμενων ημερών. 

H αντιπολίτευση λέει ότι προηγείται

«Προηγούμαστε», έγραψε στο Twitter, στις 8 το βράδυ, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, που προέρχονται από το κόμμα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κιλιτσντάρογλου, δήλωσαν επίσης πως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης βρίσκεται σε τροχιά νίκης με καταμετρημένους σχεδόν το ένα τέταρτο των ψήφων. Και οι δύο δήμαρχοι προέτρεψαν τους ψηφοφόρους να είναι προσεκτικοί και να μη βασίζονται στα αποτελέσματα που μεταδίδει το Anadolu.

«Μπορούμε να το πούμε άνετα: ο Κιλιτσντάρογλου θα ανακοινωθεί ως ο 13ος πρόεδρος της χώρας μας σήμερα», δήλωσε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Επιπλέον, τέσσερις πηγές από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης. δήλωσαν στο Reuters ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με μικρή διαφορά.

Νωρίτερα, ο Φάικ Οζτράκ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι διαβλέπει μια θετική εικόνα στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Πρώτη αντίδραση από το κυβερνητικό επιτελείο

Ο Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δήλωσε από την πλευρά του πως με βάση τα αρχικά αποτελέσματα, ο Ερντογάν προηγείται.

Στην Άγκυρα ο Ερντογάν - Ετοιμάζεται για νικητήριο λόγο

Στην Άγκυρα - και όχι στην Κωνσταντινούπολη, όπως στις προηγούμενες εκλογές - έχει μεταβεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ηδη από τις 16:30 έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζουν το μπαλκόνι, από το οποίο πρόκειται ο Ερντογάν να βγάλει τον προεδρικό του λόγο.

Πάντως και στο αρχηγείο του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη έχει συρρεύσει πλήθος κόσμου, κρατώντας σημαίες και κομποσκοίνια, ενώ παρών είναι και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csm4fu1718sp)

Κιλιτσντάρογλου: «Μην εγκαταλείπετε τις κάλπες»

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, υπό τον φόβο νοθείας στις κάλπες, ο Κεμάλ Κιλιτσαντάρογλου έστειλε μήνυμα στους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο της διαδικασίας να προστατεύσουν με κάθε τρόπο τις κάλπες και να μην τις εγκαταλείψουν.

«Θέλω να απευθύνω έκκληση στους ήρωες της δημοκρατίας μας. Μην εγκαταλείπετε ποτέ τις κάλπες, ό,τι κι αν γίνει, μέχρι να παραδοθεί η τελευταία υπογεγραμμένη έκθεση της κάλπης. Η πλήρης και σωστή εκδήλωση της βούλησης του λαού εξαρτάται από την αποφασιστικότητά σας. Θα δείτε πως θα αξίζει η κούρασή σας», έγραψε στο Twitter.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ