Κοσμος

Αποσύρθηκε ο Μουαρέμ Ιντζέ, ένας από τους τέσσερις υποψηφίους στις τουρκικές εκλογές

Γιατί ευνοείται ο Κιλιτσντάρογλου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Μουαρέμ Ιντζέ
© Facebook/Muharrem Ince

Τουρκικές εκλογές: Αποσύρθηκε ένας από τους βασικούς υποψηφίους ο οποίος θεωρείται ότι θα «έκλεβε» από τους ψηφοφόρους του Κιλιτσντάρογλου 

Αποσύρει την υποψηφιότητά του ο Μουαρέμ Ιντζέ, ο ένας εκ των τεσσάρων υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

«Αποσύρω την υποψηφιότητά μου», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του κόμματος Memleket (Πατρίδα), ο οποίος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εξασφάλιζε 2% έως 4% των ψήφων.

Πολλά στελέχη του κόμματος έχουν παραιτηθεί τις τελευταίες ημέρες, ανησυχώντας ότι η υποψηφιότητα του Μουαρέμ Ιντζέ ενδεχομένως θα εμποδίσει τον βασικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να επικρατήσει του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος ο Ιντζέ αιτιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι η υπό την ηγεσία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συμμαχία της αντιπολίτευσης «θα ρίξει το φταίξιμο επάνω του» αν χάσει απέναντι στον Ερντογάν.

Ο Μουαρέμ Ιντζέ υπήρξε το 2018 ο προεδρικός υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) που ηττήθηκε από τον Ερντογάν. Τον Μάιο 2021 ίδρυσε το κόμμα Memleket.

Πρώτος σε δημοσκόπηση ο Κιλιτσντάρογλου 

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Konda, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, δείχνει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υπολείπεται κατά περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε ποσοστό αποδοχής έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η δημοσκόπηση εμφανίζει τον Ερντογάν να εξασφαλίσει στην πρόθεση ψήφου 43,7% και τον Κιλιτσντάρογλου 49,3%, στερώντας του έτσι την απαιτούμενη πλειοψηφία που χρειάζεται για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναληπτικού γύρου μεταξύ των δύο υποψηφίων στις 29 Μαΐου.

Μήνυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τουρκικές εκλογές

Για την ΕΕ είναι «σημαντικό» και αναμένει ότι οι επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία θα είναι «διαφανείς και χωρίς αποκλεισμούς» τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες.

Επίσης, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος για την ΕΕ από πολλές απόψεις και παρακολουθούμε τις επερχόμενες εκλογές πολύ στενά», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη η διαδικασία να διεξαχθεί με βάση τα δημοκρατικά πρότυπα καθώς και όλα τα κόμματα να σέβονται το κράτος δικαίου και τη βούληση των πολιτών της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι «είναι σημαντικό επίσης να υπάρχει εγγύηση για τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και διαβεβαίωση για δίκαιη αντιμετώπιση όλων των πολιτικών κομμάτων».

Όσον αφορά στη στάση της Άγκυρας στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο Πίτερ Στάνο απάντησε ότι η Τουρκία, όπως και κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, είναι μεταξύ των σημαντικών εταίρων της Ε.Ε. με τους οποίους υπάρχουν τακτικές επαφές με στόχο την αποτροπή της παράκαμψής τους. «Αυτή είναι η συνεχής έκκλησή μας προς όλους τους εταίρους» τόνισε τέλος ο εκπρόσωπος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ