- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την κατάσταση στο Σουδάν
Οι διαπραγματεύσεις και οι συμφωνίες εκεχειρίας
Έκρυθμη η κατάσταση στο Σουδάν - Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Οι διαπραγματεύσεις των δύο αντιμαχόμενων πλευρών
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συζητήσει σήμερα, Πέμπτη (11.05), σε ειδική συνεδρίασή του, η οποία συγκλήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Γερμανίας και άλλων χωρών, για την κατάσταση στο Σουδάν, όπου μαίνεται ο πόλεμος που ξέσπασε την 15η Απριλίου ανάμεσα στις δυνάμεις των δύο στρατηγών που αποτελούν κυρίαρχες μορφές του στρατιωτικού καθεστώτος.
Σκοπός της συνεδρίασης είναι να καταδικαστεί η βία και να ζητηθεί η τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ιδίως να μην παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Ωστόσο, ορισμένες χώρες εναντιώνονται καταρχήν στην αναφορά σε προβλήματα σε συγκεκριμένες χώρες καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί πως το Συμβούλιο παρεμβαίνει στις εσωτερικές τους υποθέσεις, είναι κατά συνέπεια ασαφές αν θα εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία μεταξύ των 47 κρατών μελών για να εγκριθεί το ψήφισμα που έχει προετοιμαστεί.
Η ένταση που σιγόβραζε για μήνες ανάμεσα στον αρχηγό του στρατού του Σουδάν, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», επικεφαλής των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), μετατράπηκε σε ανελέητο πόλεμο για την εξουσία τον περασμένο μήνα.
Διάφορες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκαν έκτοτε παρέμειναν ανεφάρμοστες στην πράξη. Εχθές, Τετάρτη (10.05), μαίνονταν μάχες και συνεχίζονταν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στο Χαρτούμ, παρότι αντιπρόσωποι των στρατηγών διαπραγματεύονται εκεχειρία στη Σαουδική Αραβία και φέρονται να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία εκεχειρίας.
Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν πως πάνω από 700.000 πολίτες του Σουδάν εκτοπίστηκαν σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα και 19 εκατομμύρια από τους κατοίκους της χώρας, ήδη μιας από τις φτωχότερες στον πλανήτη προτού ξεσπάσει η σύγκρουση, αντιμετωπίζουν κίνδυνο λιμού.
Τουλάχιστον 600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 5.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με αριθμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που είναι πολύ υποτιμημένοι: ο απολογισμός των θυμάτων χαρακτηρίζεται σίγουρο πως είναι πολύ πιο βαρύς στην πραγματικότητα - ενώ οι περισσότερες δομές υγείας δεν λειτουργούν πλέον.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αμερικανοϊσραηλινή επίθεση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε έναν επώδυνο εμφύλιο πόλεμο με αβέβαια κατάληξη
Η διακοπή των εμπορικών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες
«Η βοήθεια που περιμένατε έφτασε» λέει απευθυνόμενος στους Ιρανούς
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας
Πόσο βαθιά θα επηρεάσει την επόμενη φάση της ιρανικής εξουσίας
Τι αποκαλύπτεται στα έγγραφα που δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης
Οι πρώτες πληροφορίες - Η ανακοίνωση του Ισραήλ
Το στοιχείο που αιφνιδίασε την ιρανική πλευρά
Πώς φτάσαμε έως την επίθεση στο Ιράν;
Οι Φρουροί της Επανάστασης υποσχέθηκαν την πιο άγρια επίθεση στην ιστορία
«Μετά τον θάνατο του Χαμενεΐ η Ισλαμική Δημοκρατία θα βρεθεί "στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας"» δηλώνει
Καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Η επόμενη μέρα στην Τεχεράνη μετά τον θάνατο του
Σκηνές πανικού μετά τα χτυπήματα από ΗΠΑ και Ισραήλ
Με ένα σύντομο προετοιμασμένο μήνυμα
Μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές των τελευταίων 50 ετών στη Μέση Ανατολή
Ο Αγιατολάχ που κυβέρνησε με σιδερένια πυγμή και όρισε τον αντιδυτικό άξονα
Ακόμα δεν υπάρχει καμία ανεξάρτητη επιβεβαίωση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.