Κοσμος

Στο «σφυρί» 700 κοσμήματα της Χάιντι Χόρτεν - Η «ματωμένη» ιστορία πίσω από την απόκτησή τους και η ναζιστική Γερμανία

Η αξία τους ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια δολάρια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στο «σφυρί» 700 κοσμήματα της Χάιντι Χόρτεν - Η «ματωμένη» ιστορία πίσω από την απόκτησή τους και η ναζιστική Γερμανία

Χάιντι Χόρτεν: Στο «σφυρί» 700 κοσμήματα της - Η «ματωμένη» ιστορία πίσω από την απόκτησή τους και η ναζιστική Γερμανία - Η αξία τους ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια δολάρια

Εβραϊκές ομάδες καταδίκασαν την πώληση κοσμημάτων αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που ανήκουν σε δισεκατομμυριούχο, ο σύζυγος του οποίου έκανε την περιουσία του στη ναζιστική Γερμανία.

Η Χάιντι Χόρτεν ήταν Αυστριακή κληρονόμος, της οποίας ο Γερμανός σύζυγος, Χέλμουτ Χόρτεν, ήταν μέλος του ναζιστικού κόμματος και ανέλαβε εβραϊκές επιχειρήσεις καθώς οι ιδιοκτήτες τους εγκατέλειπαν τη Γερμανία του 1930.

Ο οίκος δημοπρασιών Christie's βγάζει τώρα στο σφυρί 700 κοσμήματα, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια δολάρια (118 εκατομμύρια λίρες).

Τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας για το Ολοκαύτωμα, ενώ ο οίκος Christie's θα κάνει επίσης μια "σημαντική συνεισφορά" σε καλούς σκοπούς.

Η Χόρτεν πέθανε πέρυσι σε ηλικία 81 ετών, με περιουσία 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes. Ο σύζυγός της, ο οποίος πέθανε στην Ελβετία το 1987, ανέλαβε την κλωστοϋφαντουργική εταιρεία Alsberg μετά τη φυγή των Εβραίων ιδιοκτητών της το 1936.

Αυτή ήταν η πρώτη από πολλές εβραϊκές επιχειρήσεις που απέκτησε υπό τη ναζιστική κυριαρχία. Το πολυκατάστημά του Horten AG έγινε ένα από τα μεγαλύτερα στη Γερμανία.

Μια πρόσφατη έκθεση ιστορικών που του ανατέθηκε από το Ίδρυμα Horten διαπίστωσε ότι ήταν μέλος του ναζιστικού κόμματος πριν διαγραφεί.

Τα κομμάτια που θα βγουν προς πώληση περιλαμβάνουν το διαμαντένιο κολιέ "Briolette of India" 90 καρατίων του Harry Winston και το Sunrise Ruby, ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι του Cartier που εκτιμάται ότι αξίζει έως και 20 εκατομμύρια δολάρια.

Σχεδόν 100 κομμάτια θα πωληθούν στη Γενεύη την Τετάρτη και άλλα 150 την Παρασκευή, ενώ περισσότερα θα πωληθούν διαδικτυακά αργότερα.

Όμως η δημοπρασία έχει προκαλέσει οργή μεταξύ εβραϊκών ομάδων, με εκκλήσεις να σταματήσει η πώληση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ