Κοσμος

Αθωώθηκε συγγραφέας που κατηγορήθηκε για «υποκίνηση σε βία» επειδή διαδήλωνε σιωπηλά

Νίκη για τους υποστηρικτές της ελευθερίας της έκφρασης στη Ζιμπάμπουε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζιμπάμπουε: Αθωώθηκε η συγγραφέας Τσίτσι Ντανγκαρέμπγκα που κατηγορήθηκε για «υποκίνηση σε βία» επειδή διαδήλωνε σιωπηλά στη Χαράρε.
Η συγγραφέας Τσίτσι Ντανγκαρέμπγκα αθωώθηκε για την κατηγορία της «υποκίνησης σε βία» © Twitter/Tsitsi Dangarembga

Ζιμπάμπουε: Αθωώθηκε η συγγραφέας Τσίτσι Ντανγκαρέμπγκα, που κατηγορήθηκε για «υποκίνηση σε βία» επειδή διαδήλωνε σιωπηλά στη Χαράρε.

Η Τσίτσι Ντανγκαρέμπγκα, μια επιτυχημένη συγγραφέας και σκηνοθέτης από τη Ζιμπάμπουε, αθωώθηκε σήμερα για την κατηγορία της «υποκίνησης σε βία», που της είχε απαγγελθεί επειδή διαδήλωνε σιωπηλά στους δρόμους της Χαράρε, κρατώντας ένα πλακάτ, κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία της Covid-19, το 2020.

Οι δικαστές του Εφετείου ανέτρεψαν την απόφαση του πρωτοδικείου, σημειώνοντας ότι θα δημοσιοποιήσουν αργότερα το σκεπτικό τους.

«Δεν διαπράχθηκε κανένα αδίκημα», συνόψισε ο συνήγορός της, ο Χάρισον Νκόμο. «Οι δικαστές εξήγησαν ότι δεν διέπραξε κανένα αδίκημα», τόνισε.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Τσίτσι Ντανγκαρέμπγκα είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση έξι μηνών. Είχε συλληφθεί στα τέλη Ιουλίου του 2020, εν μέσω της πανδημίας, ενώ έκανε πορεία μαζί με μια φίλη της δημοσιογράφο και λίγα ακόμη άτομα, σε ένα προάστιο της Χαράρε. Κρατούσε στα χέρια της ένα πλακάτ με το σύνθημα: «Θέλουμε κάτι καλύτερο. Να μεταρρυθμίσουμε τους θεσμούς μας».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υποκίνησε τη βία και διαδήλωσε «χωρίς έγκριση». Η ίδια ωστόσο επέμενε ότι δεν μίλησε σε κανέναν κατά τη διάρκεια της πορείας, ούτε καν στον Τύπο, ενώ δεν προκλήθηκε κανένα επεισόδιο σε αυτή τη διαδήλωση.

Βγαίνοντας από το δικαστήριο, η συγγραφέας, μια αξιοσέβαστη προσωπικότητα του φεμινιστικού κινήματος στη χώρα της, κατήγγειλε τον «ολοένα και μεγαλύτερο περιορισμό και την ποινικοποίηση» της ελευθερίας της έκφρασης στη Ζιμπάμπουε, λέγοντας ότι οι Ζιμπαμπουανοί αντιμετωπίζονται πλέον ως «υπήκοοι» και όχι ως «πολίτες».

Η Τσίτσι Ντανγκαρέμπγκα έγινε γνωστή στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με το πρώτο, αυτοβιογραφικό μυθιστόρημά της, το Nervous Conditions.

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Έμερσον Μνανγκάγκουα, που διαδέχτηκε το 2017 τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε μετά το πραξικόπημα, κατηγορείται συχνά από οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι φιμώνει τους αντιφρονούντες, κυρίως μέσω αυθαίρετων συλλήψεων. Προεδρικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν τον Αύγουστο, όμως η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ