Κοσμος

«Θέλουμε πίσω τα χρήματά μας»: Τέλος τα F-35 για την Τουρκία

Αλλαγή πλάνου για την Τουρκία

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Δεν θέλουμε τα F-35 - Έχουμε το δικό μας μαχητικό και θέλουμε τα χρήματά μας πίσω»

Δεν υπάρχει πλέον προοπτική απόκτησης των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με πρόσχημα και την απόκτηση του τουρκικού μαχητικού KAAN που πρόσφατα παρουσίασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν λέμε να επιστρέψουμε στα F-35 αυτή τη στιγμή, θέλουμε να μας δώσετε τα χρήματά μας. Διότι εμείς παράγουμε τα δικά μας μαχητικά αεροσκάφη. Επιπλέον, θέλουμε να αγοράσουμε F-16. Η σιωπή στο Κογκρέσο δεν έχει σπάσει», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας του να βελτιώσει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ. «Θα θέλαμε επίσης να βελτιώσουμε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, έχουμε δημιουργήσει τους απαραίτητους μηχανισμούς για αυτό. Ωστόσο, δεν είμαστε κακοί με τις ΗΠΑ χωρίς λόγο, η FETÖ είναι στην Αμερική, η Αμερική υποστηρίζει το PKK/YPG», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στην Τουρκία να στείλει το σύστημα αεράμυνας S-400 που απέκτησε από τη Ρωσία στην Ουκρανία, αλλά η Άγκυρα απέρριψε το αίτημα.

Η παρουσίαση του KAAN από τον Ερντογάν

Σημειώνεται ότι λίγες μέρες νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε το νέο μαχητικό αεροσκάφος της Τουρκίας 5ης γενιάς με μέγιστη ταχύτητα τα 5 mach.  Το όνομα του εθνικού μαχητικού αεροσκάφους της Τουρκίας, γνωστό ως TF-X, είναι KAAN, όπως ανακοίνωσε ο Ερντογάν και σημαίνει «βασιλιάς».

Το όνομα του αεροσκάφους δόθηκε από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τον ηγέτη του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) της Τουρκίας, όπως ανέφερε ο Ερντογάν.

Κατά την παρουσίαση, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στα πιο πρόσφατα αμυντικά και τεχνολογικά προϊόντα της Τουρκίας, όπως ο δορυφόρος IMECE, το πολεμικό πλοίο TCG Anadolu, το άρμα μάχης Altay και το ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων Gokbey, ενώ σημείωσε ότι έρχονται και άλλα, καλύτερα έργα στο μέλλον. «Αν μιλάμε σήμερα για τον αιώνα της Τουρκίας, οι επιτυχίες μας στην αμυντική βιομηχανία - που είναι η ασφάλειά μας και η τεχνολογική μας ατμομηχανή - έχουν μεγάλο μερίδιο σε αυτό», ανέφερε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η διαδικασία των δοκιμών για το νέο μαχητικό αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια για να μπει μετά σε χρήση από τον τουρκική στρατό.

Το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, KAAN, αναπτύχθηκε από την TAI με στόχο να αντικαταστήσει τον γηρασμένο στόλο F-16, αναφέρει το Anadolu. Με αυτό το αεροσκάφος, η Τουρκία θα γίνει μία από τις πέντε χώρες που διαθέτουν αυτού του είδους τις τεχνολογίες, είπε ο Ερντογάν.