Πολιτικη & Οικονομια

Δένδιας: «Παράθυρο» για επίλυση των διαφορών με την Τουρκία μετά τις εκλογές

Απάντησε σε Τσαβούσογλου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας © ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Νίκος Δένδιας: Στις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν συνυπογράφει καμία πολιτική κατευνασμού

Απάντηση στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα ότι η ένταση με την Αθήνα «θα υπάρχει και μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή», έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στο Action 24, ο υπουργός δικαιολόγησε τον ομόλογό του λέγοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «είναι υπό το κράτος προεκλογικής πίεσης».

«Ο πρόεδρος Ερντογάν πιέζεται στις δημοσκοπήσεις, είναι υποχρεωμένος να πει κάτι, το οποίο θα πιάσει τόπο, θα έχει ένα πολιτικό βάρος. Άρα, ό,τι λένε αυτό το διάστημα τα στελέχη του ΑΚΡ, δεν το παίρνω κατ’ ανάγκη τοις μετρητοίς», σημείωσε.

Πέραν αυτού, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε: «Από εκεί και πέρα εγώ έχω πει ξεκάθαρα, στο βαθμό που μου αναλογεί, ότι δεν θα αφήσω να υπάρξει ένταση μέχρι τις εκλογές. Από την άλλη, όμως, η Ελλάδα δεν συνυπογράφει καμία πολιτική κατευνασμού -για να είμαστε συνεννοημένοι».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csg83nmbul4x)

Παράλληλα, εκτίμησε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» να βρουν λύση στις διαφορές τους μετά τις εκλογές στις δύο χώρες, προσθέτοντας πάντως ότι οι πιθανότητες επιτυχίας «δεν είναι πάρα πολλες, αλλά πρέπει να το προσπαθήσουμε».

Για το καλό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών τον τελευταίο καιρό, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι δημιουργήθηκε ένα διαφορετικό κλίμα εξαιτίας της δικής μας συμπεριφοράς μετά τους σεισμούς στην Τουρκία, η οποία εκτιμήθηκε από την Άγκυρα.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Αυτό δημιούργησε μία ευκαιρία, η ευκαιρία θα κρατήσει, ελπίζω, μέχρι τις εκλογές, θα κρατήσει και ένα διάστημα μετά τις εκλογές. Εάν δεν υπάρξει κάποιου είδους συνεννόηση μέσα σε αυτό το διάστημα, πολύ φοβάμαι πράγματι ότι μπορούμε να κυλήσουμε πίσω».

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας απέφυγε να τοποθετηθεί για το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών, λέγοντας ότι ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας δεν μπορεί να εκφράσει οποιαδήποτε άποψη για την κρίση της τουρκικής κοινωνίας και του τουρκικού λαού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ