Κοσμος

Τσαβούσογλου: Πιθανή μια ένταση με την Ελλάδα ανά πάσα στιγμή

Η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μεβλούτ Τσαβούσογλου
© EPA/SEDAT SUNA

Ελληνοτουρκικά: Για τις σχέσεις με την Ελλάδα και τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Μια εβδομάδα πριν τις τουρκικές εκλογές, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι εφόσον δεν επιλυθεί το πρόβλημα με την Ελλάδα, μπορεί να ξεσπάσει ένταση ανά πάσα στιγμή.

Πάντως, μιλώντας στο Haberturk, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι από την Αθήνα δεν υπάρχει εκστρατεία κατά της Άγκυρας. Όπως είπε, αυτό ίσως να οφείλεται στη «διπλωματία των σεισμών».

Για τις εκλογές στην Τουρκία, σημείωσε πως είναι πολύ κρίσιμες: «Υπάρχουν διαφορετικά συναισθήματα τους πρώτους μήνες, αλλά όταν πλησιάζει το τέλος, όταν αυτό αξιολογείται με την λογική, αυξάνεται η στήριξη στον κ. Ερντογάν για την πατρίδα και το έθνος μας».

Ο Τσαβούσογλου απάντησε και στο δημοσίευμα του Economist, που λέει ότι «ο Ερντογάν πρέπει να φύγει», επισημαίνοντας τα εξής: «Ο κόσμος περνάει από μια δύσκολη περίοδο. Έχουμε καταλάβει ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ένας δυνατός, σταθερός ηγέτης. Το γνωρίζουν αυτό. Θεωρώ ότι το "όπλο" που στρέφεται κατά του Ερντογάν θα εκπυρσοκροτήσει προς τη δική τους κατεύθυνση. Ποτέ ξανά δεν έχει υπάρξει τέτοια εμπλοκή όπως σε αυτές τις εκλογές. Δεν μπορούν να κρατηθούν, αλλά δεν μπορούν να καθορίσουν τι θα γίνει στην Τουρκία».

«Αρνηθήκαμε πρόταση των ΗΠΑ να δώσουμε S-400 στην Ουκρανία»

Παράλληλα, σύμφωνα με το Anadolu, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αποκάλυψε ότι η Ουάσινγκτον πρότεινε κάποια στιγμή στην Άγκυρα να στείλει στην Ουκρανία τους πυραύλους S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία και αποτελούν «αγκάθι» στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Ωστόσο, η Άγκυρα δεν δέχθηκε την πρόταση αυτή.

Όπως είπε ο Τσαβούσογλου, προκειμένου να μην εξαιρεθούν από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 λόγω του συστήματος των S-400, η Ουάσινγκτον στην Τουρκία να δώσει τους πυραύλους ή στην ίδια ή σε κάποια άλλη χώρα, όπως η Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η πρόταση αυτή ήταν απαράδεκτη, καθώς οι ΗΠΑ «επιδίωΞαν να παραβιάσουν την τουρκική κυριαρχία».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί να επιστρέψει στο πρόγραμμα για τα F-35, αλλά θα επιδιώξει να ζητήσει πίσω τα χρήματα που έχει ήδη δώσει σε αυτό. Προσήψε και καθυστερήσεις από την αμερικανική πλευρά αναφορικά με την αγορά και τον εκσυγχρονισμό των F-16.

«Παράγουμε τα δικά μας εθνικά μαχητικά αεροσκάφη», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αν και σημείωσε ότι η Τουρκία θέλει να βελτιώσει τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ