Κοσμος

Κρεγκ Πάιερ: Ο πρώτος εν ενεργεία αστυνομικός που καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία στις ΗΠΑ

Είχε στο στόχαστρο νέες γυναίκες που οδηγούσαν μόνες τη νύχτα, τις ξεμονάχιαζε και τις παρενοχλούσε

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρεγκ Πάιερ: Ο πρώτος εν ενεργεία αστυνομικός που καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία στις ΗΠΑ

Υπόθεση Κρεγκ Πάιερ: H δολοφονία της 20χρονης Κάρα Νοτ και η καταδίκη του αστυνομικού σε ισόβια

Υπάρχουν αξιωματικοί της Αστυνομίας και της Τροχαίας αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ που έχουν διαπράξει εγκλήματα, εκμεταλλευόμενοι την εξουσία τους ώστε να χειραγωγήσουν τα θύματα, να τα οδηγήσουν σε ευάλωτη θέση και να τα έχουν υπό τον έλεγχό τους. Δυστυχώς έχουν υπάρξει και σίριαλ κίλερ αστυνομικοί. Είναι γνωστό εξάλλου ότι πολλοί κατά συρροή δολοφόνοι γυναικών (όπως π.χ. ο Τεντ Μπάντι, οι «Στραγγαλιστές των Λόφων του Λος Άντζελες» κ.α.) είχαν το σήμα του αστυνομικού και το έδειχναν στις γυναίκες που επιχειρούσαν να απαγάγουν - έκαναν αντιποίηση αρχής. Μια δολοφονία που θυμάμαι έντονα από τα φοιτητικά μου χρόνια, και έχει να κάνει με αστυνομικό που πρόδωσε τον όρκο του, είναι της Κάρα Νοτ.

Η 20χρονη Κάρα Νοτ ήταν φοιτήτρια τα χρόνια που φοιτούσα κι εγώ στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο (SDSU). Στις 27 Δεκεμβρίου 1986 εξαφανίστηκε, ενώ οδηγούσε από το σπίτι του φίλου της στο Εσκοντίτο (μισή ώρα από το Σαν Ντιέγκο) στο σπίτι των γονιών της έξω από το σαν Ντιέγκο, στο Ελ Καχόν. Την επομένη, 28 Δεκεμβρίου, το αυτοκίνητό της, ένας λευκός “Σκαραβαίος”, βρέθηκε σε ένα αδιέξοδο της οδού Μέρσι εκτός ράμπας από τον αυτοκινητόδρομο I-15 στην κομητεία του Σαν Ντιέγκο. Η τσάντα της βρισκόταν στο κάθισμα του συνοδηγού με το πορτοφόλι της απείραχτο. Το πτώμα της είχε πεταχτεί από τη διπλανή γέφυρα και ανασύρθηκε από το βάθος μιας χαράδρας 20 μέτρων. Στη χαράδρα αυτή ήταν συνηθισμένο να βρίσκονται νεκροί ναρκομανείς ή πόρνες. Αλλά ήταν η πρώτη φορά που η αστυνομία εύρισκε το πτώμα μιας 20χρονης φοιτήτριας, κόρης μιας αγαπημένης οικογένειας.

Υπόθεση Κρεγκ Πάιερ: H δολοφονία της 20χρονης Κάρα Νοτ και η καταδίκη του αστυνομικού σε ισόβια
Η σκηνή του εγκλήματος © Wikimedia Commons

Η νεκροψία έδειξε σημάδια στον λαιμό της Κάρα που είχαν προκληθεί από στραγγαλισμό με σκοινί - ο δράστης πρώτα τη στραγγάλισε και μετά πέταξε το πτώμα από τη γέφυρα. Στο κεφάλι της υπήρχε μώλωπας από θλον όργανο. Επειδή το θύμα ήταν νέα γυναίκα και φοιτήτρια, πολλοί αστυνομικοί άρχισαν να περιπολούν στο πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, ενώ ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός KCST-TV, που κάλυπτε την έρευνα για τη δολοφονία, παρουσίαζε αξιωματικούς της Τροχαίας που έδιναν συμβουλές αυτοπροστασίας στις γυναίκες οδηγούς. Μια ρεπόρτερ του σταθμού πήρε συνέντευξη από τον αξιωματικό Κρεγκ Πάιερ που συμβούλευε τις γυναίκες να μην εγκαταλείπουν ποτέ το όχημά τους, αν τους το ζητήσει κάποιος άγνωστος. Οι γονείς της Κάρα Νοτ, που γνώριζαν πόσο προσεκτική και συνετή ήταν όταν οδηγούσε, ιδίως τη νύχτα, είχαν ακριβώς αυτήν την απορία: Για ποιο λόγο είχε βγει από το όχημά της η κόρη τους;

What to Do When Stranded on the Side of the Road (1986) | NBC 7 San Diego

Αμέσως μετά τη μετάδοση του KCST-TV, έγιναν περισσότερα από 20 τηλεφωνήματα, κυρίως από γυναίκες, προς τις αρχές. Οι γυναίκες που κάλεσαν ανέφεραν ότι ο Πάιερ ήταν ο αξιωματικός που τους είχε κάνει σήμα να σταματήσουν και τις είχε οδηγήσει στην ίδια ημιτελή και έρημη ράμπα που βρέθηκε το αμάξι της Νοτ. Είπαν πως δεν ήταν εχθρικός ή βίαιος απέναντί τους, αλλά φιλικός, ωστόσο τις έκανε και να νιώθουν άβολα με τις ερωτήσεις του γύρω από ιδιωτικά θέματα σεξουαλικής φύσης. Μερικές είπαν ότι τους χάιδευε απαλά τα μαλλιά και τους ώμους, κάτι που τους προκαλούσε αμηχανία και φόβο. Αρκετές γυναίκες είπαν ότι τον είχαν καταγγείλει πριν από τη δολοφονία της Νοτ, αλλά οι καταγγελίες τους απορρίφθηκαν επειδή ο Πάιερ είχε καλή φήμη μεταξύ των συναδέλφων του στο τμήμα.

Ένας μάρτυρας είπε ότι είδε ένα περιπολικό να συνοδεύει έναν λευκό Σκαραβαίο, σαν το αμάξι της Νοτ, στην περιοχή που συνέβη η δολοφονία στις 27 Δεκεμβρίου. Η Κάρα Νοτ εθεάθη τελευταία φορά ζωντανή σε ένα βενζινάδικο της Chevron μόλις τρία χιλιόμετρα από τον τόπο της δολοφονίας. Ένας μάρτυρας θυμόταν ότι είδε ένα περιπολικό με σήμανση CHP (California Highway Patrol) να κάνει αναστροφή στον δρόμο αμέσως μετά την απομάκρυνση της Νοτ.

Κάρα Νοτ
Κάρα Νοτ © Wikimedia Commons

Ο 36χρονος Κρεγκ Άλαν Πάιερ ήταν αστυνομικός και 13 χρόνια περιπολούσε τους αυτοκινητοδρόμους της Καλιφόρνιας. Η έρευνα γι’ αυτόν έπρεπε να γίνει από συναδέλφους του που δυσκολεύονταν να πιστέψουν ότι ένας αστυνομικός είχε προδώσει το σήμα του και αντί για προστάτης των πολιτών είχε μετατραπεί σε δολοφόνο. Τη νύχτα της 27ης Δεκεμβρίου 1986 ο Πάιερ ήταν σε υπηρεσία. Στο βιβλίο συμβάντων εκείνης της νύχτας φαινόταν μια βιαστική παραποίηση καθώς και αλλαγές αριθμών κυκλοφορίας οχημάτων, που είχαν γραφτεί αργότερα, σύμφωνα με τους οδηγούς στους οποίους είχε δώσει κλήση. Ο ιατροδικαστής εξέτασε το σκοινί που βρέθηκε στο περιπολικό του και διαπίστωσε ότι ταίριαζε με τα σημάδια από σχοινί γύρω από τον λαιμό του θύματος. 

Μια χαρακτηριστική και ασυνήθιστη ίνα ρεγιόν από χρυσό -που είχε μια κίτρινη χρωστική ουσία αντί για βαφή- βρέθηκε στο φόρεμα της Νοτ και ταίριαζε με το ραμμένο σήμα στην επωμίδα του Πάιερ. Τα ίχνη ελαστικών στη γέφυρα έδειξαν ότι ένα αυτοκίνητο είχε βγει βιαστικά αφήνοντας μαύρα σημάδια στο πεζοδρόμιο. Επιπλέον, βρέθηκε μια σταγόνα αίματος σε μία από τις μπότες της Νοτ, που ήταν της ομάδας αίματος του Πάιερ (ΑΒ- που είναι η σπανιότερη ομάδα) και ταίριαζε με άλλους γενετικούς δείκτες του - το τεστ DNA εκείνης της εποχής ήταν ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Μικροσκοπικές μοβ ίνες συνέδεσαν επίσης τον Πάιερ με τη δολοφονία της Νοτ.

Συνάδελφοι του Πάιερ κατέθεσαν για τις περίεργες ενέργειές του μετά τη δολοφονία. Ζητούσε επίμονα να ενημερωθεί για την εξέλιξη της έρευνας και προσπαθούσε να δικαιολογήσει ως λάθος το έγκλημα του δράστη. Μια εσωτερική έρευνα έδειξε ότι ενώ σταματούσε πολλούς οδηγούς για διάφορες παραβάσεις, οι περισσότεροι ήταν γυναίκες που οδηγούσαν μόνες τους. Επιπλέον, ήταν στην ίδια ηλικιακή ομάδα και είχαν την ίδια εμφάνιση με την Κάρα Νοτ. Στο βίντεο από την τηλεοπτική εκπομπή, όπου ο Πάιερ έδινε συμβουλές αυτοπροστασίας σε γυναίκες οδηγούς, το πρόσωπό του φαινόταν να έχει γρατσουνιές. Προσπάθησε να εξηγήσει ότι αυτές προκλήθηκαν όταν έπεσε σε έναν φράχτη στο πάρκινγκ της υπηρεσίας, αλλά ο φράχτης αποδείχτηκε ότι ήταν πολύ πιο ψηλά ώστε να γρατσουνίσει το πρόσωπό του.

News 8 footage from sentencing of CHP officer Craig Peyer for 1986 murder of SDSU student Cara Knott

Οι αστυνομικοί ντετέκτιβ συμπέραναν ότι στην υπόθεση δολοφονίας της Νοτ η κατάσταση κλιμακώθηκε όταν η κοπέλα απείλησε να καταγγείλει τον Πάιερ για τις ανάρμοστες ενέργειές του. Ίσως προσπάθησε να την αρπάξει, εκείνη αντιστάθηκε και τον γρατσούνισε στο πρόσωπό. Στη συνέχεια ο Πάιερ τη χτύπησε με τον φακό του στο κεφάλι και τη στραγγάλισε μέχρι θανάτου με το σκοινί που βρέθηκε στο περιπολικό του. Μετά, πέταξε το πτώμα από τη γέφυρα στην εγκαταλειμμένη ράμπα.

Ο Κρεγκ Πάιερ συνελήφθη τον Ιανουάριο του 1987 ως ύποπτος ανθρωποκτονίας και τον Μάιο απολύθηκε από την αστυνομία. Στις 4 Αυγούστου 1988 καταδικάστηκε σε ισόβια, με δυνατότητα αποφυλάκισης μετά 25 χρόνια. Μετά την καταδίκη, ο Πάιερ συνέχισε να ισχυρίζεται ότι είναι αθώος. Το 2004, ρωτήθηκε εάν θα συνεισέφερε δείγμα DNA σε ένα πρόγραμμα της κομητείας του Σαν Ντιέγκο για πιθανή αθώωση αδίκως φυλακισμένων ατόμων, καθώς τέτοιου είδους εξετάσεις δεν ήταν ακόμη διαθέσιμες τη στιγμή της δίκης του. Ο Πάιερ αρνήθηκε να δώσει DNA. Σε μια πρώτη ακρόαση για την αποφυλάκισή του το 2004, αφού είχε εκτίσει 17 χρόνια, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν παρείχε δείγμα DNA, ο Πάιερ αρνήθηκε να απαντήσει. Για τον λόγο αυτό καθώς και για την έλλειψη μεταμέλειας το συμβούλιο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισής του - πράγμα που έκανε και το 2008 και το 2012.  Η επόμενη ακρόαση για την αποφυλάκισή του ορίστηκε για τον Ιανουάριο του 2027, όταν θα είναι σχεδόν 77 ετών.

[Λίγο μετά το έγκλημα και τη δίκη, υπήρξε μεγάλος αριθμός επεισοδίων όταν γυναίκες οδηγοί που ήταν μόνες στο αυτοκίνητo αρνήθηκαν να σταματήσουν σε εντολή αστυνομικού]

Η υπόθεση του Κρεγκ Πάιερ υπήρξε υλικό για πολλά βιβλία (“True Stories of Law and Order”, “You’re the Jury” κ.ά.) καθώς και για ντοκιμαντέρ (Investigation Discovery, A&E, NBC) και επεισόδια εκπομπών αστυνομικού ενδιαφέροντος (City Confidential : “Badge of Betrayal”, Unusual Suspectes : “Betrayal of Trust”).  

The murder of Cara Knott: 36 years later

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ