Κοσμος

Νέα προειδοποίηση του ΙΑΕΑ για «σοβαρό πυρηνικό δυστύχημα» στον σταθμό της Ζαπορίζια

«Η κατάσταση στην περιοχή γίνεται ολοένα και πιο απρόβλεπτη»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια
© EPA/ SERGEI ILNITSKY

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προειδοποίηση για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια - Εκκενώνονται περιοχές

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) προειδοποίησε το Σάββατο (06.05) για τον κίνδυνο «σοβαρού πυρηνικού δυστυχήματος» στον σταθμό της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό την κατοχή ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, λόγω της απομάκρυνσης των κατοίκων γειτονικής πόλης όπου ζει η πλειονότητα των εργαζομένων και της «πιθανώς επικίνδυνης» κατάστασης γύρω από την πόλη.

«Η κατάσταση στην περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια γίνεται ολοένα και πιο απρόβλεπτη και πιθανώς επικίνδυνη», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι σε ανακοίνωση της IAEA.

«Αυτή η μεγάλη πυρηνική εγκατάσταση πρέπει να προστατευθεί. Θα συνεχίσω να πιέζω προκειμένου όλες οι πλευρές να δεσμευτούν στην επίτευξη αυτού του κρίσιμου στόχου και η IAEA θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει να διασφαλιστεί η πυρηνική ασφάλεια του εργοστασίου», δήλωσε.

Οι ειδικοί του Οργανισμού, που βρίσκονται στην περιοχή, παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση για να «εντοπίσουν κάθε πιθανό αντίκτυπο στην πυρηνική ασφάλεια», διευκρίνισε ο Γκρόσι.

Μια ανησυχία την οποία συμμερίζεται ο Ιβάν Φεντόροφ, δήμαρχος της Μελιτόπολης, που ανέφερε στο Telegram ότι η «εκκένωση» που ανακοινώθηκε από τις ρωσικές αρχές έγινε πολύ γρήγορα. Μεγάλες ουρές αναμονής είχαν σχηματιστεί στο σημείο ελέγχου του Τσονγκάρ, στον δρόμο που ενώνει τη Μελιτόπολη με την Κριμαία, δήλωσε.

Η απομάκρυνση των εργαζομένων από τον πυρηνικό σταθμό, που τελεί υπό ρωσική κατοχή και του οποίου οι έξι αντιδραστήρες είναι εκτός λειτουργίας, δεν προβλέπεται προς το παρόν, δήλωσε ο Γιούρι Τσερνιτσούκ, διευθυντής της μονάδας, διορισμένος από τις ρωσικές αρχές.

Την Παρασκευή, ο Γεβγκένι Μπαλίτσκι, περιφερειακός αξιωματούχος διορισμένος από τη Μόσχα είχε ανακοινώσει τη μερική εκκένωση 18 κοινοτήτων υπό ρωσική κατοχή στην περιοχή της Ζαπορίζια, κυρίως στο Ενερχοντάρ.

Αυτές οι «προσωρινές» εκκενώσεις, σύμφωνα με τον Μπαλίτσκι, αφορούν κατά προτεραιότητα τα παιδιά με τους γονείς τους, ηλικιωμένους και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα καθώς και ασθενείς νοσοκομείων εν μέσω κλιμάκωσης, σύμφωνα με τον ίδιο, των ουκρανικών βομβαρδισμών τις τελευταίες ημέρες.

Οι ρωσικές αρχές σχεδιάζουν να απομακρύνουν περίπου 70.000 ανθρώπους από κοινότητες στην περιοχή της Ζαπορίζια, υπό ρωσική κατοχή, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο της διοίκησης κατοχής, τον Αντρέι Κοζένκο, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο TASS.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό από τον Μάρτιο του 2022, βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Δνείπερου, που σε αυτή την περιοχή χωρίζει τα δύο στρατόπεδα. Αποτελεί στόχο πολλών πληγμάτων, κάτι που δημιουργεί φόβους για καταστροφή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ