Κοσμος

Σουδάν: Συνάντηση των εμπόλεμων πλευρών στη Σαουδική Αραβία

Οι διεθνείς πιέσεις και οι συνομιλίες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στο Σουδάν
© Ahmed Satti/Anadolu Agency via Getty Images

Σουδάν: Οι εμπόλεμες πλευρές συναντώνται για συνομιλίες - Θα συζητήσουν μόνο μια ανακωχή για ανθρωπιστικούς λόγους

Στη Σαουδική Αραβία αναμένεται να συναντηθούν σήμερα, Σάββατο (06.05), οι εμπόλεμες πλευρές του Σουδάν.

Την έναρξη των συνομιλιών ανακοίνωσαν το Ριάντ και η Ουάσινγκτον, την ίδια ώρα που διεθνείς μεσολαβητές ασκούσαν πιέσεις για να δοθεί τέλος σε μια σύγκρουση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και έχει αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες να διαφύγουν στο εξωτερικό.

Η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την έναρξη των «συζητήσεων προδιαπραγμάτευσης» μεταξύ του σουδανικού στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/RSF), και κάλεσαν τις δύο πλευρές να συμμετάσχουν με ενεργό τρόπο και να καταλήξουν σε κατάπαυση πυρός, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση.

Οι Δυνάμεις Ελευθερίας και Αλλαγής του Σουδάν (FFC), ενός πολιτικού σχηματισμού που έχει βασικό ρόλο στο διεθνώς υποστηριζόμενο σχέδιο για τη μετάβαση σε μια πολιτική διακυβέρνηση, επίσης χαιρέτισε τις συνομιλίες στη Τζέντα.

Πόλεμος στο Σουδάν
© EPA/STRINGER

Οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν ανακοίνωσαν ότι έστειλαν εκπροσώπους στην Τζέντα το βράδυ της Παρασκευής (05.05). Οι ΔΤΥ δεν επιβεβαίωσαν άμεσα ότι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία, αλλά και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι θα συζητήσουν μόνο μια ανακωχή για ανθρωπιστικούς λόγους και όχι το τέλος του πολέμου.

ΟΗΕ: Περισσότεροι από δύο εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν από οξύ υποσιτισμό

Άλλα 2 έως και 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό στο Σουδάν, και να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός σε τουλάχιστον 19 εκατομμύρια σε έξι μήνες εάν συνεχιστεί η σύγκρουση, δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

«Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προβλέπει ότι ο αριθμός των θυμάτων της οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας θα αυξηθεί από 2 έως και 2,5 εκατομμύρια, με συνέπεια να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός σε 19 εκατομμύρια μέσα τους επόμενους τρεις με έξι μήνες, εάν η σύγκρουση», δήλωσε ο Φαρχάν Χακ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, στις αρχές του 2023, 16,8 εκατομμύρια Σουδανοί, από σχεδόν 50 εκατομμύρια κατοίκους, υπέφεραν από σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, ήδη ένα εκατομμύριο περισσότερο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

«Τον Μάιο του 2023, λαμβάνοντας υπόψη τη σύγκρουση που μαίνεται, μπορούμε να εκτιμήσουμε συντηρητικά ότι ο αριθμός των θυμάτων της σοβαρής επισιτιστικής ανασφάλειας θα αυξηθεί σε τουλάχιστον 19 εκατομμύρια (σχεδόν το 40% του πληθυσμού) σε τρεις με έξι μήνες».

Σουδάν
© EPA/STRINGER

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο, με το ήμισυ και πλέον του πληθυσμού τους να επηρεάζεται ήδη, είναι οι πολιτείες του Δυτικού Νταρφούρ, του Δυτικού Κορντοφάν, του Γαλάζιου Νείλου, της Ερυθράς Θάλασσας και του Βόρειου Νταρφούρ.

Η έκθεση διευκρινίζει ότι τον Μάρτιο του 2023, 14,8 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν είχαν τα μέσα να αγοράσουν «ένα καλάθι με τα βασικά τρόφιμα, όπως σόργο, σιτάλευρο, φιστίκια».

«Αυτό είναι ήδη ένα ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο», σχολιάζει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. Αν συνεχιστεί η σύγκρουση όμως, η τιμή αυτού του «καλαθιού με τα βασικά τρόφιμα» θα αυξηθεί κατά 25% σε τρεις έως έξι μήνες και 18 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν θα μπορούν πλέον να το αγοράσουν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.