- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εκλογές Τουρκία: Πώς ο Ερντογάν στοχοποιεί τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα
Στο κυνήγι της συντηρητικής ψήφου
Εκλογές Τουρκία - Ταγίπ Ερντογάν: Πως ο Τούρκος πρόεδρος στοχοποιεί τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα
Λίγες ημέρες πριν τις τουρκικές εκλογές (14 Μαΐου) ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να αυξήσει τους ψηφοφόρους του με συνθήματα κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, χρησιμοποιώντας τον όρο «διεστραμένους».
Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, αν ήταν στο χέρι του Τούρκου προέδρου η Τάλια Αιντίν πιθανότατα δεν θα υπήρχε. Η 26χρονη είναι υποψήφια βουλευτής με το Εργατικό Κόμμα Τουρκίας (TİP) και έχει δηλώσει ανοιχτά πως είναι διεμφυλική. H Αιντίν είναι ένα από τα άτομα στα οποία αναφέρεται ο Τούρκος πρόεδρος σχεδόν κάθε μέρα λίγο πριν από τις εκλογές. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως «αυτή η χώρα δεν έχει ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα», απειλώντας να δώσει «ένα μάθημα» στους υποστηρικτές της.
Ακόμη και ο όρος ΛΟΑΤΚΙ είναι εχθρικός για τον Τούρκο πρόεδρο. Ο ίδιος μπορεί να είναι σίγουρος ότι αυτό θα μετρήσει στους θρησκευόμενους-συντηρητικούς ψηφοφόρους. Δηλώσεις αυτού του είδους προς τα queer άτομα δεν είναι ωστόσο καινούργιες. Εδώ και χρόνια ο Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού έχουν τροφοδοτήσει εχθρικό κλίμα απέναντι στα queer άτομα, αποκαλώντας τα δημόσια «διεστραμένα» και εξισώνοντάς τα με τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο Σοϊλού δήλωσε πρόσφατα πως η ΛΟΑΤKI+ κοινότητα είναι υπέρ του γάμου με ζώα.
Αυτό που μπορεί να φαίνεται παράλογο σε μερικούς, «περνάει» σε κάποιους ψηφοφόρους. Το καλοκαίρι του 2022 ως αποτέλεσμα της προκλητικότητας από την κυβέρνηση σε πολλές πόλεις της χώρας ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, ζητώντας, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση «της γκέι προπαγάνδας». Όταν η διεμφυλική γυναίκα Σελίν Τζιγκερτζί ήθελε να ανοίξει ένα σαλόνι ομορφιάς στη πόλη Ικόνιο, συγκεντρώθηκε όχλος μπροστά από το σπίτι της ζητώντας της με επιθετικό τρόπο να φύγει από τη πόλη.
Η Τουρκία στα πρόθυρα μιας μεγάλης αλλαγής
Η υποψήφια του Εργατικού Κόμματος Τουρκίας (TİP) Αϊντίν, θέλει να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτό το ζήτημα. «Δεν μπορώ να αποδεχτώ πως τώρα αισθάνομαι λιγότερη ασφάλεια από όταν ήμουν 14 χρονών και οι άνθρωποι πίστευαν ότι ήμουν αγόρι», δηλώνει. Δεν φοβάται να βρεθεί σε δημόσιο χώρο ως διεμφυλική. «Δεν είμαι εγώ αυτή που πρέπει να φοβάται αυτούς, αυτοί πρέπει να φοβούνται μελλοντικά έναν δίκαιο δικαστή».
Αλλά πριν από λίγους μήνες δεν θα πίστευε ούτε η ίδια ότι θα μπορούσε να πολιτευτεί σε μια χώρα υπό τον Εργοντάν. Το ότι το κάνει παρ’ όλα αυτά την αιφνιδίασε θετικά. Η αυτοαποκαλούμενη σοσιαλίστρια εστιάζει στην ισότητα - ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης, οικονομικών πόρων και φύλου. Είναι σίγουρη ότι η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μεγάλης αλλαγής.Το ίδιο κάνει και ο Οϊκού Ντιντέμ Αιντίν. Ο Οϊκού έχει εκπροσωπήσει πολλά queer άτομα στο δικαστήριο. Το δικαστικό σώμα της χώρας είναι διεφθαρμένο, η κυβέρνηση πολιτικοποιεί την ομοφοβία ώστε να συγκεντρώσει ψηφοφόρους. «Υπάρχει μια ατμόσφαιρα πογκρόμ στη Τουρκία, οι άνθρωποι στοχοποιούνται», λέει ο Οϊκού Αιντίν στην DW.
Σύμφωνα με την οργάνωση «Transrespect», η Τουρκία προηγείται στις στατιστικές των ευρωπαϊκών χωρών, έχοντας το μεγαλύτερο ποσοστό δολοφονιών των διεμφυλικών ατόμων. Οι γυναίκες επίσης υποεκπροσωπούνται στη πολιτική. Επί κυβέρνησης Ερντογάν, η χώρα αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του 2011 για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.
Τα ισλαμιστικά κόμματα τάσσονται κατά του φεμινισμού
Ο Ερντογάν ελπίζει τώρα να κερδίσει τις εκλογές με την υποστήριξη όλων των ισλαμιστικών κομμάτων, τα οποία εντάσσουν αντιφεμινιστικά προγράμματα στις καμπάνιες τους. Ο Κούρδος ισλαμιστής Χιούντα Παρ για παράδειγμα, θέλει να προστατέψει την «παραδοσιακή» οικογένεια, από «παρεκκλίνουσες» ιδεολογίες, να διδάξει ξεχωριστά τα αγόρια και τα κορίτσια και να προσφέρει στις γυναίκες συνθήκες εργασίας που ανταποκρίνονται στη «φύση» τους.
Το ισλαμιστικό «Νέο Κόμμα Ευημερίας», στα πλαίσια της προεκλογικής του καμπάνιας χρησιμοποιεί ένα λεωφορείο στο οποίο οι υποψήφιοι άνδρες εμφανίζεται με μια φωτογραφία τους ενώ διαφαίνεται μόνο μια σκιά υποψήφιας γυναίκας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συντριβή για το Fidesz και υπερ-πλειοψηφία δύο τρίτων για το αντιπολιτευόμενο Tisza σύμφωνα με τις προβολές
Σκληρή απάντηση της Τεχεράνης μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες με ΗΠΑ στο Πακιστάν
Προβάδισμα της αντιπολίτευσης με υψηλή συμμετοχή - Στις 132 έδρες το κεντροδεξιό κόμμα Tisza
Κατηγορίες διαφθοράς και πολιτικές αντιδράσεις αυξάνουν την πίεση και την πολιτική πόλωση
Επίσκεψη σε κατεχόμενες περιοχές και μήνυμα συνέχισης επιχειρήσεων και ασφάλειας συνόρων
Το ιαπωνικό συγκρότημα ΚΕΦΙ παρουσίασε ελληνικούς χορούς, με ενθουσιασμό και συμμετοχή του κοινού
Ο Τούρκος πρόεδρος επαναφέρει σενάρια στρατιωτικής δράσης - Σύνδεση με ΗΠΑ και Ιράν
Η κυβέρνηση ετοιμάζει μέτρα μείωσης κόστους εν μέσω χάους και συγκρούσεων
Ένταση στα Στενά του Ορμούζ - Προειδοποίηση των Φρουρών της Επανάστασης σε αμερικανικό πολεμικό και απάντηση περί διεθνούς δικαίου
Διαφωνία για το Ιράν – Επιβαρυμένο κλίμα αλλά διατήρηση στρατηγικής συνεργασίας Λονδίνου – Ουάσιγκτον
Εντολή στον Στόλο για παρεμπόδιση πλοίων που σχετίζονται με το Ιράν
Ιστορική προσέλευση στις κάλπες - Ο Όρμπαν δηλώνει νικητής, ο Μαγιάρ μιλά για αλλαγή πορείας
Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του
Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας
Ποιες εναλλακτικές υπάρχουν στο τραπέζι
«Φεύγουμε αφού υποβάλαμε μια πολύ απλή πρόταση» ανέφερε ο Τζέι Ντι Βανς
Ο ποντίφικας καταδίκασε τη χρήση θρησκευτικής γλώσσας για την αιτιολόγηση των εχθροπραξιών
Η οργάνωση έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» στη Βρετανία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.