Κοσμος

Έκλεισε η πρεσβεία της Γαλλίας στο Χαρτούμ

Η ανακοίνωση του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στο Σουδάν
© EPA/STRINGER

Σουδάν: Ανέστειλε τη λειτουργία της η πρεσβεία της Γαλλίας - Θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της από το Παρίσι

Έκλεισε μέχρι νεωτέρας η πρεσβεία της Γαλλίας στο Σουδάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η πρεσβεία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της από το Παρίσι «υπό την ευθύνη της πρέσβεως», αναφέρει στην ανακοίνωση η εκπρόσωπος του Υπουργείου.

Η γαλλική πρεσβεία στο Χαρτούμ «δεν αποτελεί πλέον σημείο συγκέντρωσης» για όσους επιθυμούν να διαφύγουν από τις μάχες στη σουδανική πρωτεύουσα, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Το Παρίσι «έχει κινητοποιηθεί για να διευκολύνει μια κατάπαυση του πυρός και την επανάληψη της διαδικασίας της πολιτικής μετάβασης στο Σουδάν», επέμεινε το γαλλικό Υπουργείο υπενθυμίζοντας πως υποστηρίζει «πλήρως το μηχανισμό συντονισμού υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης, της IGAD (Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη), του Αραβικού Συνδέσμου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών».

Στην ανακοίνωση «καλούνται όλα τα μέρη να βάλουν τέλος στις μάχες, να επιτρέψουν την ανθρωπιστική πρόσβαση, να προστατεύσουν τους άμαχους πληθυσμούς και να επιστρέψουν στην οδό του πολιτικού διαλόγου».

Την ίδια ώρα αρκετές χώρες πραγματοποιούν επιχειρήσεις επαναπατρισμού των πολιτών τους από το Σουδάν. Λόγω των μαχών, χιλιάδες ξένοι, μεταξύ των οποίων διπλωμάτες και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής, αποκλείστηκαν στο Χαρτούμ και άλλες περιοχές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις αυτές διεξάγονται από αέρος, Κάποιες χώρες προτίμησαν να απομακρύνουν τους υπηκόους τους δια θαλάσσης, μέσω του Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα, ένα λιμάνι που απέχει 800 χιλιόμετρα από το Χαρτούμ.

Από τις συγκρούσεις, που επικεντρώνονται κυρίως στο Χαρτούμ και το Νταρφούρ, έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περισσότεροι από 420 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 3.700.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ