Κοσμος

«Πολιτικοί τσαρλατάνοι», η αντίδραση Τσαβούσογλου στη δήλωση Μπάιντεν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Αντιπαράθεση για τα γεγονότα του Απριλίου του 1915

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τσαβούσογλου σε Μπάιντεν: «Πολιτικοί τσαρλατάνοι» για δήλωση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων
© EPA / STR

Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε Τζο Μπάιντεν: Τον χαρακτήρισε «πολιτικό τσαρλατάνο» για δήλωσή του με αφορμή τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Τουλάχστον έντονη ήταν η αντίδραση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώση που έκανε ο Τζο Μπάιντεν για τα γεγονότα του Απριλίου του 1915 στην Κωνσταντινούπολη, με τις διώξεις και τις εκτελέσεις από τις οθωμανικές Αρχές, που σήμαναν την αρχή της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποιήσε σκληρές εκφράσεις, μη διστάζοντας να χαρακτηρίσει τον Αμερικανό πρόεδρο, δίχως ωστόσο να τον κατονομάζει «πολιτικό τσαρλατάνο». «Οι πολιτικοί τσαρλατάνοι που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία βρίσκονται και πάλι στη σκηνή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τσαβούσογλου.

«Σήμερα, κάνουμε μια παύση για να θυμηθούμε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern –της γενοκτονίας των Αρμενίων– και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ», ανέφερε νωρίτερα με ανακοίνωσή του ο Τζο Μπάιντεν.

«Η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί με πολιτικές δηλώσεις. Οι οπορτουνιστές που επιμένουν σε αυτή τη στάση θα μείνουν στη μνήμη για τα απώτερα κίνητρα και την υποκρισία τους. Δεν είναι η θέση κανενός να κάνει μάθημα ιστορίας στο μεγάλο τουρκικό έθνος» απάντησε από πλευράς του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, στην οποία σημειώνεται: «Οι ατυχείς δηλώσεις για τα γεγονότα του 1915, που είναι ασύμβατες με την πραγματικότητα και το Διεθνές Δίκαιο, είναι μάταιες προσπάθειες να ξαναγραφτεί η Ιστορία με πολιτικά κίνητρα. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι τα γεγονότα του 1915 δεν μπορούν να οριστούν σύμφωνα με τις ατζέντες των πολιτικών και τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις. Μια τέτοια προσέγγιση οδηγεί μόνο σε παραποίηση της Ιστορίας. Όσοι επιμένουν να διατηρούν αυτή την προκατειλημμένη στάση θα αναφέρονται στην Ιστορία ως φθηνοί πολιτικοί καιροσκόποι. Απορρίπτουμε αυτές τις δηλώσεις, που είναι άκυρες για εμάς, και με τον πιο έντονο τρόπο καταδικάζουμε όσους επιμένουν σε αυτό το λάθος. Κανείς και κανένας θεσμός δεν μπορεί να διδάξει στην Τουρκία τη δική της Ιστορία.

»Καλούμε αυτούς τους κύκλους, που υπηρετούν στενόμυαλους πολιτικούς υπολογισμούς και προσπαθούν να αντλήσουν εχθρότητα από την Ιστορία, να διορθώσουν αυτά τα σοβαρά λάθη, να υποστηρίξουν την Κοινή Επιτροπή Ιστορίας που προτείναμε και να συμβάλουν στις προσπάθειες περιφερειακής ειρήνης και συνεργασίας».

Η ανακοίνωση Μπάιντεν για τη γενοκτονία των Αρμενίων

«Σήμερα, κάνουμε μια παύση για να θυμηθούμε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern –της γενοκτονίας των Αρμενίων– και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ.

Στις 24 Απριλίου 1915, οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν Αρμένιους διανοούμενους και ηγέτες της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη – η έναρξη μιας συστηματικής εκστρατείας βίας κατά της αρμενικής κοινότητας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή έκαναν πορείες προς το θάνατό τους – μια τραγωδία που επηρέασε για πάντα γενιές αρμενικών οικογενειών.

Καθώς συμμετέχουμε με τα έθνη σε όλο τον κόσμο στη μνήμη αυτής της οδυνηρής ιστορίας, στοχαζόμαστε επίσης την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητα του αρμενικού λαού. Τόσοι πολλοί από αυτούς που επέζησαν αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν νέες ζωές σε νέες χώρες – συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Εδώ και σε όλον τον κόσμο, ο Αρμενικός λαός έχει αντιμετωπίσει το κακό του μίσους με ελπίδα. Ανοικοδόμησαν τις κοινότητές τους. Έθρεψαν τις οικογένειές τους και διατήρησαν τον πολιτισμό τους. Ενίσχυσαν το έθνος μας. Είπαν επίσης τις ιστορίες τους –και των προγόνων τους– για να θυμηθούν και να διασφαλίσουν ότι γενοκτονία όπως αυτή που συνέβη πριν από 108 χρόνια δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά.

Σήμερα, ας ανανεώσουμε αυτή τη δέσμευση. Ας δεσμευτούμε εκ νέου να υψώσουμε τη φωνή ενάντια στο μίσος, να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποτρέψουμε τις φρικαλεότητες. Και μαζί, ας διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να σφυρηλατήσουμε ένα καλύτερο μέλλον – ένα μέλλον όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και σεβασμό».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.