Κοσμος

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έγκριση πώλησης του κιτ εκσυγχρονισμού για τα F-16 της Τουρκίας

Έντονες ενστάσεις έχουν διατυπώσει κορυφαίοι Αμερικανοί νομοθέτες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Reuters: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να στείλει επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο για την έγκριση πακέτου εκσυγχρονισμού του στόλου των τουρκικών F-16.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι έτοιμη να προχωρήσει στην πώληση ενός μικρού «πακέτου εκσυγχρονισμού» για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που διαθέτει η Τουρκία © EPA/Bo Armstrup

Reuters: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να στείλει επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο για την έγκριση πακέτου εκσυγχρονισμού του στόλου των τουρκικών F-16.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμη να προχωρήσει στην πώληση ενός μικρού «πακέτου εκσυγχρονισμού» για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που διαθέτει η Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι επικεφαλής των αρμόδιων Επιτροπών του Κογκρέσου έχουν ήδη δώσει ανεπισήμως την έγκρισή τους για την πώληση αυτή, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Στην επίσημη ειδοποίηση του Κογκρέσου για την έγκριση της πώλησης εξαρτημάτων στην Τουρκία προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ειδοποίηση αφορά ένα προγενέστερο αίτημα αγοράς αμυντικού εξοπλισμού (αξίας 260 εκατομμυρίων δολαρίων), το οποίο δεν σχετίζεται καθόλου με το αίτημα της αναβάθμισης των κιτ εκσυγχρονισμού και της αγοράς νέων μαχητικών (αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Σχετικά με το δεύτερο αίτημα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιλέξει να μην στείλει την επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο, καθώς συνεχίζει να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις έντονες ενστάσεις που έχουν διατυπώσει κορυφαίοι Αμερικανοί νομοθέτες.

Τέλος, η ειδοποίηση που στάλθηκε στο Κογκρέσο αφορά ραντάρ και αναβαθμίσεις λογισμικού των ηλεκτρονικών συστημάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πτήσεων (OFP) με την ικανότητα Automatic Ground Collision Avoidance System (AGCAS).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ