- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΟΗΕ: Το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν το φονικότερο από το 2017 στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ΔΟΜ
ΟΗΕ - Μετανάστες: Το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν το φονικότερο από το 2017 στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου
Το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν το φονικότερο από το 2017 για τους μετανάστες που επιχειρούν τον διάπλου της κεντρικής Μεσογείου για να φθάσουν στην Ευρώπη, με 441 νεκρούς, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εκτιμά ότι ο απολογισμός των 441 θανάτων κατά το διάστημα ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Μάρτιο 2023 δεν απεικονίζει την πραγματικότητα. «Με 20.000 καταγεγραμμένους θανάτους στην διαδρομή αυτή από το 2014, φοβάμαι ότι ο ρυθμός των θανάτων αυτών έχει γίνει κανονικότητα», προειδοποιεί. «Οι καθυστερήσεις και τα κενά στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που διεξάγονται από τα κράτη κοστίζουν ανθρώπινες ζωές».
«Κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου του Πάσχα, 3.000 μετανάστες έφθασαν στην Ιταλία, διαμορφώνοντας τον συνολικό αριθμό των αφίξεων από την αρχή της χρονιάς στα 31.192 άτομα», σύμφωνα με τον ΔΟΜ.
Καθυστερήσεις στην επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης
Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι καθυστερήσεις στην επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αποτελούν καθοριστικό παράγοντα σε τουλάχιστον έξι περιστατικά από την αρχή του έτους, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 127 ανθρώπων από τους 441 του απολογισμού.
«Η πλήρης απουσία ανταπόκρισης κατά την διάρκεια μίας έβδομης επιχείρησης διάσωσης κόστισε την ζωή σε τουλάχιστον 73 μετανάστες», οι οποίοι περιλαμβάνονται στον συνολικό απολογισμό, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΟΜ στην οποία επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης των μη κυβερνητικών οργανώσεων έχουν δραστικά μειωθεί κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών.
«Η συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στην κεντρική Μεσόγειο είναι αφόρητη», δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΟΜ Αντόνιο Βιτορίνο.
Το πρόγραμμα «Αγνοούμενοι Μετανάστες»
Το πρόγραμμα «Αγνοούμενοι Μετανάστες» του οργανισμού του ΟΗΕ ερευνά επίσης πολλές περιπτώσεις σκαφών που αγνοούνται ή στις οποίες δεν υπήρξε κανένα ίχνος επιζώντων και συντριμμιών και καμία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Περί τα 300 άτομα που επέβαιναν σε αυτά τα σκάφη εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενα, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.
«Η διάσωση της ζωής στην θάλασσα αποτελεί νόμιμη υποχρέωση για τα κράτη», τόνισε ο Αντόνιο Βιτορίνο.
«Χρειαζόμαστε έναν προληπτικό συντονισμό των κρατών στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης. Υπό το πνεύμα του καταμερισμού ευθυνών και αλληλεγγύης, καλούμε τα κράτη να συνεργασθούν και να προσπαθήσουν να μειώσουν την απώλεια της ζωής κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών», είπε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο νοσοκομείο η σύντροφος και η κόρη του
«Έχουν εξαφανιστεί ολόκληρα χωριά» - Δραματικές στιγμές στα νεκροτομεία
Φόβοι ότι το πρόβλημα θα χειροτερέψει
To krapfen που έγινε viral
Τι λέει ο Αχμέντ Φουάντ Αλχατίμπ
Δεν είναι γνωστό πόσα κυκλοφορούν
Καθώς η αφόρητη ζέστη αλλάζει και το dress code
Η επίμαχη εικόνα είχε τραβηχτεί σε κινηματογραφική προβολή στο Λας Βέγκας
Η Συρία είναι το πιο επικίνδυνο μέτωπο
Το νομικό εμπόδιο για μόνιμη επιστροφή
Τρίτη καταδίκη για παρόμοιο αδίκημα
Διαμαρτυρόμενοι για το χοιρινό που σερβίρει το μαγαζί
Αντιδράσεις για την ελευθερία του Τύπου
Πώς λειτουργεί το κόλπο
«Τα πυρομαχικά δεν μπορεί να αποθηκεύονται κοντά σε κατοικίες» δηλώνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Το σπίτι που νοίκιασε και η έρευνα για τον Άντριου
Υπήρξε υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ και υπέρμαχος της αυστηρής εφαρμογής της μεταναστευτικής νομοθεσίας στις ΗΠΑ
Έχει φανατικό κοινό στον χώρο της μόδας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.