Η στροφή της Άγκυρας σε ένα μπαράζ δηλώσεων
Οι κινήσεις προσέγγισης από Ερντογάν, Καλίν και Ακάρ
Τουρκία: Η στροφή της Άγκυρας σε ένα μπαράζ δηλώσεων - Οι κινήσεις προσέγγισης από Ερντογάν, Καλίν και Ακάρ
Το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την Ελλάδα θέλει να διατηρήσει ενόψει των προσεχών εκλογών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση με σκοπό ενδεχομένως να ενισχύσει την εικόνα της εξωτερικής «σταθερότητας» λίγο πριν τις εσωτερικές... δοκιμασίες.
Πώς και γιατί άλλαξε η τουρκική ρητορική;
Η ευρύτερη εκτίμηση πολλών διεθνών αναλυτών είναι πως όλη αυτή η στάση εντάσσεται στη νέα «τακτική» που έχει υιοθετήσει ο Ερντογάν έναντι της Δύσης. Σε αυτή κυριαρχεί η εξομάλυνση των σχέσεων. Γιατί; Κυρίως για λόγους επιβίωσης της χώρας στο οικονομικό «αλαλούμ» αλλά και του ίδιου στην εκλογική μάχη.
Από την άλλη, Τούρκοι αναλυτές τάσσονται υπέρ της άποψης πως Ρωσία, Κίνα αλλά και αρκετές δυτικές χώρες θα προτιμούσαν μια επανεκλογή τον Ερντογάν. Χαρακτηριστική είναι η ανάλυση του γνωστού δημοσιογράφου Μουράτ Γετκίν, για το θέμα αυτό.
Στο πλαίσιο αυτής της «εξομάλυνσης σχέσεων» ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε στο παραδοσιακό ιφτάρ για τους Τούρκους πρέσβεις και αναφέρθηκε στην Ελλάδα, λέγοντας πως «θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τη στρατηγική μας για την εξάλειψη των τρομοκρατικών απειλών για τη χώρα μας στις πηγές τους. Ελπίζουμε η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε πρόσφατα με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για επίλυση προβλημάτων. Όπως συνέβαινε πάντα, υποστηρίζουμε τα βήματα που συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».
Καλίν: «Υπάρχουν θέματα με την Ελλάδα αλλά έχουμε και οι δύο πλευρές θέληση»
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος αναφερόμενος εκτενώς στα ελληνοτουρκικά ζητήματα.
«Μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας έχει στηθεί και λειτουργεί, πριν ακόμη από τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, ένας μηχανισμός αποκλιμάκωσης και εξομάλυνσης», δήλωσε αρχικά και αναφέρθηκε στο αρκετά καλύτερο κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις των δύο χωρών τονίζοντας πως υπάρχει θέληση να «κρατήσουμε αυτό το θετικό μομέντουμ».
«Υπήρξε μερική χαλάρωση και πριν από τον σεισμό, ξέρετε. Είχαμε στήσει έναν μηχανισμό. Δηλαδή, υπάρχουν διαδικασίες με τις οποίες ασχολούνται και άμεσα εφαρμόζουν αρμόδιες αρχές και τα υπουργεία μας» ανέφερε για τη συνεργασία που ανέπτυξαν οι δύο χώρες αν και δεν δίστασε να παραδεχθεί πως «υπάρχουν θέματα» συμπληρώνοντας:
«Η ασφάλεια των συνόρων, ο εναέριος χώρος, θέματα θαλάσσιας υφαλοκρηπίδας, το Λιμενικό, οι διπλωματικές σχέσεις. Έχουμε πολλά θέματα φυσικά με την Ελλάδα. Και στο πλαίσιο της εντολής που λάβαμε από τον πρόεδρό μας, έχω συνομιλητή εκεί, αρμόδιους συναδέλφους μας, με τους οποίους υλοποιήσαμε και συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία. Η μείωση της έντασης και η ύπαρξη κλίματος ηρεμίας είχε ήδη ξεκινήσει πριν από τον σεισμό. Πέρασε σε νέα διάσταση με το σεισμό. Ήρθε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Χθες ήρθε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας. Η ελληνική πλευρά εργάστηκε πολύ σκληρά σε αυτή τη διαδικασία. Έκανε μια ειλικρινή προσπάθεια. Έστειλε ομάδες έρευνας και διάσωσης. Έστειλε βοήθεια. Οι γιατροί έστειλαν ομάδες. Αυτό είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό. Σε αυτό το σημείο, τους είμαστε και ευγνώμονες. Θα ήθελα να το επαναλάβω αυτό».
Έστειλε, ωστόσο, μήνυμα «ελπίδας» διερωτώμενος «τι μπορούμε να κάνουμε; Πώς μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας σε διμερές επίπεδο μιλώντας μεταξύ μας; Αυτό είναι το βασικό μας αίτημα. Η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τα προβλήματά τους μιλώντας απευθείας μεταξύ τους. Οι δύο χώρες μπορούν να λύσουν τα προβλήματα με απευθείας διάλογο, χωρίς τρίτους μεσάζοντες. Πρέπει να μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις μόνοι μας. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν, μπορούμε να το κάνουμε και σήμερα. Ο πρόεδρός μας έχει θέληση σε αυτό το θέμα. Θέληση έχει και ο κ. Μητσοτάκης. Το βλέπω αυτό».
Τέλος, ο Καλίν υπογράμμισε ότι «η Τουρκία δεν βλέπει την Ελλάδα ως απειλή, αλλά όταν εκδηλώνεται κάτι τέτοιο ενάντια στην τουρκική κυριαρχία, τότε είναι υποχρεωμένη η Τουρκία να απαντήσει. Αυτή τη στιγμή κυριαρχεί ένας αέρας ηρεμίας, ο οποίος είναι ικανός ακόμη και να αποτρέψει μια κρίση ή ένταση αύριο».
Συχνότερη επικοινωνία πρότεινε ο Ακάρ
Τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας επιβεβαίωσε και ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος υποδέχθηκε στο σεισμόπληκτο Χατάι τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.
«Συζητήσαμε για το τι μπορούμε να κάνουμε εκτός από τον συμβολισμό της επίσκεψης για τη βελτίωση του κλίματος. Μιλήσαμε και για το ζήτημα της ανάγκης διατήρησης των χαμηλών τόνων, τον περιορισμό των ασκήσεων με εξαίρεση κάποιες προγραμματισμένες διεθνείς, την επέκταση της χρονικής διάρκειας του μορατόριουμ Γιλμάζ-Παπούλια πέρα από τις 15 Σεπτεμβρίου για έναν μήνα», κάτι στο οποίο ο Ακάρ δήλωσε θετικός.
Να τονιστεί πως πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Τουρκία μετά από 20 χρόνια. Σε ένα, φυσικά, διαφορετικό πλαίσιο και κλίμα, με μία ένταση τριετούς διάρκειας φτάνοντας μία ανάσα από το «θερμό επεισόδιο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H κατηγορούμενη έλεγε ότι θέλει να αυτοκτονήσει
Η μεγαλύτερη εγγύηση επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο πρώην δήμαρχο
Ο Όστιν Τάις βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ανθρωποκυνηγητού
H ανακοίνωση της εποπτικής αρχής τηλεπικοινωνιών
Ο Μιλέι έχει στενούς δεσμούς με την Τζόρτζια Μελόνι
Τι προβλέπουν οι ειδικοί για το εκθαμβωτικό φυσικό φαινόμενο
Toυ συνταγογράφησε το φάρμακο ροπινιρόλη
Άγνωστες ακόμα οι συνθήκες του περιστατικού
Προηγήθηκε ανάλογη κίνηση της Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ
H 84χρόνη βουλευτής επανεξελέγη τον Νοέμβριο για άλλη μια διετή θητεία που αρχίζει στις 3 Ιανουαρίου
Καθώς η δολοφονία του CEO της εταιρείας προκάλεσε συζήτηση για τις ασφαλιστικές καλύψεις
Ο συντηρητικός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ αντέδρασε με ταχείς ρυθμούς στην ανατροπή Άσαντ
Πριόνισαν τοπόσημο της Γενεύης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Για χρήση ανθρωπίνων περιττωμάτων ως λίπασμα κάνει λόγο ο Ρικ Σκοτ - Ζητά να διενεργηθεί έρευνα
Aρχικά ήθελε να πάει στα Εμιράτα
Αυξάνεται η χρηματοδότηση - Θα μεταφερθούν δεκάδες τόνοι προμηθειών
Το εξτρεμιστικό παρελθόν του - Aπό την Αλ Κάιντα στη συριακή κρίση
Διαψεύδονται οι ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη της κραταιάς ευρωπαϊκής οικονομίας
Ο οικοδεσπότης των φετινών Όσκαρ είχε μιλήσει πρόσφατα για τον πατέρα του
«Αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα προετοιμάζεται για σύγκρουση», δήλωσε η πολιτική προστασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.