Κοσμος

«Όπλα αντί τροφίμων»: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε τα χέρια με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

«Υπάρχει συμφωνία» μετέδωσε το BBC, επικαλούμενο τον Λευκό Οίκο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία - Συμφωνία ανάμεσα σε Ρωσία και Βόρεια Κορέα για τη μεταφορά όπλων έναντι τροφίμων

Η Ρωσία έχει ανάγκη από όπλα και η Βόρεια Κορέα από τρόφιμα. Βλαντίμιρ Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσαν τα χέρια, με τη συμφωνία να περιλαμβάνει «πάνω από 20 είδη όπλων και πυρομαχικών από την Πιονγκγιάνγκ», όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

«Ανησυχούμε ότι η Βόρεια Κορέα θα παράσχει περαιτέρω υποστήριξη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» πρόσθεσε, σύμφωνα με το BBC.

Και υπογράμμισε: «Έχουμε νέες πληροφορίες ότι η Ρωσία επιδιώκει ενεργά να αποκτήσει πρόσθετα πυρομαχικά από την Πιονγκγιάνγκ».

Η επισιτιστική κρίση στη Βόρεια Κορέα έγινε χειρότερη, όταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανέλαβε την εξουσία μετά τον θάνατο του πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Παρά τις υποσχέσεις για ενίσχυση της γεωργίας και λήψη μέτρων για την αύξηση της παραγωγής σιτηρών, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων γίνονται όλο και μεγαλύτερα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχε παρουσιάσει εικόνες από δορυφόρους που επιβεβαιώνουν ότι η Βόρεια Κορέα προμηθεύει όπλα στην παραστρατιωτική οργάνωση «Wagner», η οποία πολεμά στην Ουκρανία.

Η Πιονγκγιάνγκ διέψευσε τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ΗΠΑ, κατηγορώντας μάλιστα την Ουάσινγκτον ως τη μοναδική υπεύθυνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την εισαγωγή όπλων από τη Βόρεια Κορέα παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αναφορικά με το εμπάργκο οπλικών συστημάτων από και προς την Πιονγκγιάνγκ.

Με πληροφορίες από BBC