Κοσμος

Η Τουρκία θα επικυρώσει σήμερα την υποψηφιότητα της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η αλλαγή στάσης του Ερντογάν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουρκικό κοινοβούλιο
© EPA/ TURKISH PRESIDNET PRESS OFFICE HANDOUT

Τουρκία: Το κοινοβούλιο εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - Η θέση της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας

Το τουρκικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει σήμερα την υποψηφιότητα της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης. Η Τουρκία είναι η τελευταία χώρα μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας που θα εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μετά την θετική ψήφο του κοινοβουλίου της Ουγγαρίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε στα μέσα του Μαρτίου την έγκρισή του για την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και υπέβαλε στο τουρκικό κοινοβούλιο την πράξη επικύρωσης. Η απόφασή του χαιρετίσθηκε από την Ατλαντική Συμμαχία.

Ο Ερντογάν είχε μπλοκάρει από τον Μάιο του 2022 την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Η Άγκυρα κατηγορεί την Στοκχόλμη για παθητικότητα απέναντι στους κούρδους «τρομοκράτες» που έχουν καταφύγει στην Σουηδία, απαιτώντας απελάσεις για τις οποίες σε κάθε περίπτωση στις δημοκρατικές χώρες η κυβέρνηση δεν είναι αυτή που έχει τον τελευταίο λόγο.

Η Φινλανδία, η οποία τηρούσε ουδετερότητα επιβεβλημένη από τη Μόσχα μετά τον πόλεμο με την Σοβιετική Ένωση κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μοιράζεται με τη Ρωσία τη μεγαλύτερη συνοριακή γραμμή της Ευρώπης μήκους 1.340 χιλιομέτρων και έπεται η Ουκρανία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε την ανακοίνωση του Ερντογάν και δήλωσε ότι το σημαντικότερο είναι η Φινλανδία και η Σουηδία να γίνουν το ταχύτερο μέλη του ΝΑΤΟ και όχι να ενταχθούν ταυτόχρονα.

Η Άγκυρα συνεχίζει να τηρεί αρνητική στάση απέναντι στην ένταξη της Σουηδίας και ο Ερντογάν επαναλαμβάνει ότι η Στοκχόλμη δεν έχει λάβει κανένα θετικό μέτρο ως προς την λίστα των «τρομοκρατών». Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρεται σε περισσότερα από 120 αιτήματα έκδοσης που έχουν διατυπωθεί από την Άγκυρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ