Κοσμος

Η Ιταλία απαγορεύει το εργαστηριακό κρέας για να προστατέψει τη διατροφική της κληρονομιά

Επικροτούν την κίνηση τα λόμπι των κτηνοτρόφων - Αντιδρούν φιλοζωικοί σύλλογοι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιταλία: Την απαγόρευση του εργαστηριακού κρέατος και άλλων συνθετικών τροφίμων προωθεί η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι - Τα επιχειρήματα υπέρ και ενάντια.
Η ιταλική κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο που θα απαγορεύει το εργαστηριακό κρέας και άλλα συνθετικά τρόφιμα © Unsplash

Ιταλία: Την απαγόρευση του εργαστηριακού κρέατος και άλλων συνθετικών τροφίμων προωθεί η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι - Τα επιχειρήματα υπέρ και ενάντια.

Η ιταλική κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο που θα απαγορεύει το εργαστηριακό κρέας και άλλα συνθετικά τρόφιμα, με σκοπό να προστατεύσει την εθνική κληρονομιά των τροφίμων της, αλλά και τη δημόσια υγεία.

Πιθανή μάλιστα παραβίαση της σχεδιαζόμενης απαγόρευσης θα επισύρει, βάσει του νομοσχεδίου, πρόστιμα έως και 60.000 ευρώ.

Το λόμπι των κτηνοτρόφων επαίνεσε την κίνηση, ωστόσο αντιδρούν ορισμένες φιλοζωικές ομάδες, οι οποίες θεωρούν το εργαστηριακό κρέας ως λύση σε ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος από τις εκπομπές άνθρακα και η ασφάλεια των τροφίμων.

Διάφορα λόμπι του αγροτικού τομέα έχουν συγκεντρώσει μισό εκατομμύριο υπογραφές τους τελευταίους μήνες ζητώντας την προστασία των «φυσικών έναντι των συνθετικών τροφίμων» και η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι μεταξύ αυτών που έχουν υπογράψει.

Το νέο νομοσχέδιο έρχεται μετά από μια σειρά κυβερνητικών διαταγμάτων που απαγορεύουν τη χρήση αλευριού που προέρχεται από έντομα όπως οι γρύλοι και οι ακρίδες, στην παρασκευή πίτσας ή ζυμαρικών.

Can Lab-Grown Steak be the Future of Meat? | Big Business | Business Insider

Εργαστηριακό κρέας και η διατροφική κληρονομιά της Ιταλίας

Οι υπουργοί επικαλούνται την πολύτιμη μεσογειακή διατροφή της Ιταλίας ως κίνητρό τους για τα νέα μέτρα.

Ο Φρανέσκο Λολομπρίτζιντα, υπουργός Γεωργίας και εκ των στενότερων συνεργατών της Μελόνι, δήλωσε:

«Τα εργαστηριακά προϊόντα δεν εγγυώνται την ποιότητα, την ευημερία και την προστασία της ιταλικής κουλτούρας και παράδοσης των τροφίμων και του κρασιού».

Οι προτάσεις, που εγκρίθηκαν από τους υπουργούς την Τρίτη, επιδιώκουν να απαγορεύσουν τα συνθετικά τρόφιμα που παράγονται από ζωικά κύτταρα χωρίς προηγούμενη θανάτωση του ζώου και θα ισχύουν και για ψάρια που παράγονται στο εργαστήριο και για το συνθετικό γάλα.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το κυτταροκαλλιεργημένο κοτόπουλο για ανθρώπινη κατανάλωση μετά από «προσεκτική αξιολόγηση».

Το 2020 επίσης η Σιγκαπούρη έδωσε ρυθμιστική έγκριση για το κρέας κοτόπουλου που καλλιεργείται στο εργαστήριο.

Μέχρι στιγμής ανάλογες εγκρίσεις δεν έχουν δοθεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) κατέστησε σαφές ότι η κυτταρική γεωργία όπως το καλλιεργημένο κρέας «θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια πολλά υποσχόμενη και καινοτόμος λύση για υγιή και περιβαλλοντικά φιλικά συστήματα τροφίμων».

Σχολιαστές επισημαίνουν ότι η Ιταλία δεν θα ήταν σε θέση να αντιταχθεί στην πώληση συνθετικού κρέατος που παράγεται εντός της ΕΕ όταν αυτο θα λάβει την έγκριση της ΕΕ, λόγω των προβλέψεων για ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών.

Από την πλευρά των γαλακτοπαραγωγών, ο Πάολο Ζανέτι, επικεφαλής της βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων Assolatte  επαίνεσε την απόφαση της κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του στην οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore είπε ότι οι παραγωγοί γάλακτος αντιμετωπίζουν ένα παράδοξο: Από τη ζητείται από τους συναδέλφους τους να επενδύσουν για να κάνουν το προϊόν τους πιο φιλικό προς το περιβάλλον, ενώ από την άλλη «επενδυτές χωρίς ενδοιασμούς» προωθούν ένα προϊόν που κάθε άλλο παρά φυσικό είναι «με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος».

(Με πληροφορίες του BBC News)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.