Κοσμος

3.000 άτομα ημερησίως προσπαθούν να φτάσουν στην Ιταλία

Μέσα στις τελευταίες 48 ώρες, έφτασαν στις ιταλικές ακτές 58 βάρκες και πλοία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιταλία: Αλιευτικά και σκάφη ΜΚΟ προσαράζουν στις ιταλικές ακτές παρά την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Μελόνι.
© EPA/ELIO DESIDERIO

Ιταλία: Αλιευτικά και σκάφη ΜΚΟ προσαράζουν στις ιταλικές ακτές παρά την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Μελόνι.

Αν και η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξη ότι η ΕΕ στηρίζει την πολιτική της για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, οι αφίξεις από τα παράλια της Μεσογείου δεν σταματούν: προχθές τη νύχτα έφτασαν στο μικρό λιμάνι Roccella Ionica της Καλαβρίας 650 άτομα. Το σκάφος, ένα αλιευτικό 30 μέτρων, είχε αποπλεύσει 5 ημέρες νωρίτερα από τη Λιβύη μεταφέροντας άνδρες από τη Συρία, το Πακιστάν, την Αίγυπτο και το Πακιστάν. Στη συνέχεια, χθες τη νύχτα, έφτασε στο Ρέτζο της Καλαβρίας το πλοίο Diciotti που ανήκει στις ιταλικές αρχές με άλλους 600 μετανάστες εκ των οποίων 60 ήταν ανήλικοι: το Dicciotti τούς παρέλαβε από επικίνδυνες βάρκες στη Μεσόγειο, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν. (Τον Αύγουστο του 2018, επί υπουργίας Ματέο Σαλβίνι, είχε μεταφέρει στη στεριά 177 άτομα). Οι άνθρωποι αυτοί, ταλαιπωρημένοι αλλά σε καλή υγεία, μεταφέρθηκαν σε hotspot στο νησί Λαμπεντούζα στην οποία φιλοξενούνται τώρα –προσωρινά- πάνω από 1.500 άτομα και όπου δραστηριοποιείται ο Ερυθρός Σταυρός και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα. Οι υποδομές της Λαμπεντούζα έχουν χωρητικότητα 350 ατόμων.

Ενώ συνεχίζονται οι αφίξεις, στο Λαμπεντούζα προσάραξε το σκάφος Louise Michel το οποίο χρηματοδοτεί ο Βρετανός καλλιτέχνης γραφίτι και ακτιβιστής Banksy. Ο εκπρόσωπος του σκάφους Jonathan Work  δήλωσε στην εφημερίδα «La Stampa» ότι το Louise Michel διασώζει ζωές κι ότι το ιταλικό Λιμενικό δεν το αφήνει να κάνει σωστά τη δουλειά του, ενώ η επικεφαλής της αποστολής Morana Milijanovic είπε στη «Repubblica» ότι, αντίθετα με τους ισχυρισμούς των ιταλικών αρχών πως το πλήρωμα παραβιάζει τους νόμους και το διεθνές δίκαιο, το Louise Michel ακολουθεί σήματα SOS αεροσκαφών της Frontex και σπεύδει στα συγκεκριμένα σημεία. Η Morana Milijanovic κατήγγειλε την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ιταλίας και την «επίθεση που δέχονται οι ανθρωπιστικές ΜΚΟ».

Μέσα στις τελευταίες 48 ώρες, έφτασαν στις ιταλικές ακτές 58 βάρκες και πλοία: στο Αγκριτζέντο της Σικελίας, στο Μπάρι και στο Τράπανι. Πολλοί άνθρωποι δεν έφτασαν: σε ναυάγιο ανοιχτά της Τυνησίας έχασαν τη ζωή τους 29 άτομα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών την τελευταία εβδομάδα να φτάσει τους 91. Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα προσπαθούν να φτάσουν στην Ιταλία 3.000 άτομα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ