Κοσμος

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Ευχαριστώ την Ελλάδα για την αποτροπή της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον ισραηλινών στόχων

Mετά την εξάρθρωση του δικτύου επίδοξων τρομοκρατών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΥΠΕΞ Ισραήλ: Ευχαριστώ την Ελλάδα για την αποτροπή της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον εβραϊκών και ισραηλινών στόχων
© Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images/Ideal Image

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Ευχαριστώ την Ελλάδα για την αποτροπή της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον ισραηλινών στόχων

«Ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική υπηρεσία πληροφοριών και ασφάλειας για την αποτροπή της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον εβραϊκών και ισραηλινών στόχων» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter o υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Eli Cohen.

Συνεχίζοντας, είπε ότι «η τρομοκρατία είναι ένας κοινός εχθρός και η καταπολέμησή της είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Η κυβέρνηση των Αγιατολάχ στην Τεχεράνη εξάγει τρομοκρατία στη Μεση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο και μόνο μια σταθερή και κοινλη στάση θα σταματήσει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες του ιρανικού κράτους».

Γραφείο πρωθυπουργού Ισραήλ: Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε σήμερα στην Ελλάδα είναι σοβαρή και αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας

«Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ εκ μέρους της Μοσάντ.

«Ήταν μια επιπλέον απόπειρα του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό. Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε συνδρομή πληροφοριών για την αποκάλυψη της δομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η δομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου ιρανικού δικτύου που διευθύνεται από το Ιράν και εκτείνεται σε πολλές χώρες. Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται ακατάπαυστα για να αποτρέψει τις ιρανικές απόπειρες επιθέσεων σε όλο τον κόσμο» σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.

Tρομοκρατικό δίκτυο σχεδίαζε επιθέσεις κατά της Εβραϊκής Συναγωγής και εστιατορίου στην Αθήνα

Στόχος των τρομοκρατών, φέρεται να ήταν η Εβραϊκή Συναγωγή, καθώς και ισραηλινό εστιατόριο, όμως από τις απομαγνητοφωνήσεις και τις παρακολουθήσεις των συνομιλιών και των επαφών των τρομοκρατών, η δράση τους δεν θα σταματούσε εκεί.

Πράκτορες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αλλά και αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β) κατάφεραν έπειτα από πολυήμερες έρευνες να συλλάβουν τους τρομοκράτες, πακιστανικής υπηκοότητας, ηλικίας 27 και 29 ετών, προτού θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο τους. Για το οποίο, τους καθοδηγούσε τρίτος αλλοδαπός άνδρας, επίσης Πακιστανικής καταγωγής, που διαμένει στο εξωτερικό. Όλοι τους, σύμφωνα με τις απομαγνητοφωνήσεις και τις καταγραφές, φέρεται να δρούσαν για λογαριασμό του Ιράν.

Ήθελαν να πλήξουν ισραηλινούς στόχους και μάλιστα με την χρήση αερίου, όπως είχε συμβεί κατά το παρελθόν στο Μετρό του Τόκιο. Για να έχουν όμως το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αναζητούσαν συνεργούς, προσπαθούσαν δηλαδή να στρατολογήσουν και άλλα άτομα, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες στα πλήγματα τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΠ, «είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης, ενώ είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος». Όπως είναι φυσικό, αμέσως ενημερώθηκε η Ισραηλινή πρεσβεία αφού είχε βρεθεί στο στόχαστρο των τρομοκρατών, η οποία ζήτησε να έχει συνεχή ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από την εξάρθρωση αυτού του τρομοκρατικού δικτύου.

 
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ