Κοσμος

«Επίθεση» Άγκυρας κατά Μενέντεζ: Οι ΗΠΑ είναι ο δύσκολος σύμμαχος

«Δεν είμαστε κατακτητές στην Κύπρο όπως ισχυρίζεστε, αλλά προστατεύουμε τους Τουρκοκύπριους»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
© EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE
© EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Tουρκία: «Επίθεση» κατά των Μενέντεζ για την στάση του σχετικά με τα F-16

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία η τοποθέτηση του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, κατά την οποία εξήγησε τους λόγους που η Άγκυρα δεν πρέπει να προμηθευτεί F-16 από τις ΗΠΑ.

 Ο διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαρετίν Αλτούν, στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανήρτησε αλλεπάλληλα tweet στα οποία κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να αντικρούσει τα όσα καταλόγισαν ο Μενέντεζ και ο Μπλίνκεν στη χώρα του.

Ο Αλτούν χαρακτηρίζει λυπηρό, όπως αναφέρει, μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου και αξιωματούχοι της κυβέρνησης να διαιωνίζουν μονόπλευρες απόψεις για τις πολιτικές της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για στρεβλές και βαθιά λανθασμένες περιγραφές των πολιτικών και των προσεγγίσεων της τουρκικής κυβέρνησης. 

Η ανακοίνωση Αλτούν:

«Είναι λυπηρό να βλέπεις μέλη του Κογκρέσου και αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ να διαιωνίζουν μονόπλευρες απόψεις για τις πολιτικές της Τουρκίας. Οι στρεβλές και βαθιά λανθασμένες περιγραφές των πολιτικών και των προσεγγίσεων της κυβέρνησής μας έχουν, δυστυχώς, γίνει βασικό στοιχείο των ακροάσεων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
 
Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα κ. @SenatorMenendez. Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο άλλων χωρών.

 Μερικοί από τους γείτονές μας έχουν επιδείξει αυτού του είδους τη συμπεριφορά και εμείς πάντα ανταποκρινόμαστε κατάλληλα. Δεν θα επιτρέψουμε παραβίαση της κυριαρχίας μας. Η Τουρκία δεν παραβιάζει ποτέ την κυριαρχία άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των γεωτρήσεων στις αποκλειστικές οικονομικές τους ζώνες, όπως ισχυρίζεστε, @SenatorMenendez.

Το μακροχρόνιο Κυπριακό ζήτημα, η επίλυση του οποίου έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη από την ΕΕ, είναι ο ένοχος εδώ. Η Τουρκία έχει επιδιώξει να προμηθεύεται οπλικά συστήματα από συμμάχους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ με συνέπεια. Απευθυνθήκαμε σε άλλους προμηθευτές μόνο όταν οι επιτροπές του Κογκρέσου των ΗΠΑ, συχνά υπό την ηγεσία σας @SenatorMenendez, το έχουν κάνει απίστευτα δύσκολο. Η κατηγορία σας για φυλάκιση δικηγόρων και δημοσιογράφων καθώς και πολιτικών αντιπάλων πριν από τις εκλογές είναι αβάσιμη και παραπλανητική. Αυτοί οι άνθρωποι κατηγορούνται για εγκλήματα (όπως η τρομοκρατία) που δεν σχετίζονται με το επάγγελμά τους.

Η μη προσχώρηση στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν αποτελεί παραβίαση διεθνών συμφωνιών, τις οποίες έχει υπογράψει η Τουρκία. Ίσως έχετε ξεχάσει ότι η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ. Επίσης, έχουμε παράσχει ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία περισσότερο από πολλές χώρες της ΕΕ. Έχετε δίκιο για την Τουρκία ότι διεξάγει αεροπορικές επιδρομές κατά του YPG/PKK, τους οποίους αποκαλείτε «εταίρους των Η.Π.Α.«στο Ιράκ και τη Συρία. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μια τρομοκρατική ομάδα που πολεμά το τουρκικό κράτος για περισσότερα από 40 χρόνια. Δεν θα υποχωρήσουμε στον αγώνα μας εναντίον τους».

Δεν εμποδίσαμε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Αν μη τι άλλο, ήμασταν ισχυροί υποστηρικτές της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας την ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο παρελθόν. Επιδιώξαμε να προστατεύσουμε την κοινή μας ασφάλεια ζητώντας από τη Φινλανδία και τη Σουηδία να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία. Το τουρκικό κοινοβούλιο μόλις ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας και η Σουηδία μπορεί να φτάσει εκεί σύντομα κάνοντας αυστηρότερους τους νόμους κατά της τρομοκρατίας.

Δεν είμαστε κατακτητές στην Κύπρο όπως ισχυρίζεστε, αλλά προστατεύουμε τους Τουρκοκύπριους. Ο λόγος που αυτό το ζήτημα συνεχίζεται για τόσο καιρό είναι η μυωπία της ΕΕ να δεχθεί την Κύπρο ως μέλος παρά τα αμφισβητούμενα σύνορά της. Η κυβέρνησή μας έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο δίνοντας στις θρησκευτικές μειονότητες τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους. Εάν κάποιος έχει οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με αυτό, μπορεί απλώς να πάει και να ρωτήσει τη χριστιανική και άλλες μειονότητες που ζουν στην Τουρκία.

Η αποκατάσταση (sic) του καθεστώτος της Ayasofya ως τζαμιού είναι η εθνική μας κυρίαρχη απόφαση. Οι νομικές υποθέσεις κατά ορισμένου τοπικού προσωπικού που απασχολείται στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στην Τουρκία έχουν να κάνουν με την καταδίωξη των ενόχων μιας προδοτικής απόπειρας πραξικοπήματος στη χώρα μας, όποιοι κι αν είναι αυτοί.

Είμαστε απογοητευμένοι και ειλικρινά έχουμε κουραστεί να ακούμε πολλές από αυτές τις παραποιήσεις και ψευδείς ισχυρισμούς για τη χώρα μας, @SenatorMenendez και @SecBlinken. Διαπιστώνουμε ότι οι ΗΠΑ είναι ο δύσκολος σύμμαχος σε αρκετές από τις περιφερειακές και ΝΑΤΟικές σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας. Καλούμε τους πολιτικούς και τους ηγέτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τις προκαταλήψεις τους για τη χώρα μας και να υιοθετήσουν μια δίκαιη και ρεαλιστική αξιολόγηση των εκκρεμών ζητημάτων. Παρά τις λανθασμένες αντιλήψεις που κοινοποιούνται στην Ουάσιγκτον, είμαστε πάντα έτοιμοι για συνεργασία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ