- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ρόμπερτ Μενέντεζ προς Μπλίνκεν: Η Τουρκία δεν αξίζει να αγοράσει τα F-16
O χαρακτηριστικός διάλογος των δυο ανδρών
Ρόμπερτ Μενέντεζ προς Μπλίνκεν: Η Τουρκία δεν αξίζει να αγοράσει τα F-16
Ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Γερουσίας ΗΠΑ, παραμένει ανήσυχος για τη μεσοπρόθεσμη τουρκική στρατηγική και καλεί τον Λευκό Οίκο ν’ ανακρούσει πρύμναν στο θέμα της πώλησης των F-16.
Όπως δήλωσε: «Πώς θα αποκαλούσατε μία χώρα; Που παραβιάζει τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα μιας άλλης χώρας χωρίς προηγούμενη πρόκληση; Που κάνει ασκήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη μιας άλλης χώρας»;
Ο Άντονι Μπλίνκεν Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε: «Νομίζω ότι θα την αποκαλούσα έναν δύσκολο σύμμαχο», με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ να προσθέτει: «Λοιπόν, εγώ αποκαλώ αυτή τη χώρα Τουρκία. Και η πραγματικότητα είναι ότι δεν πιστεύω πως σε μια τέτοια χώρα αξίζει να πουλήσουμε τα F-16».
Λίγο αργότερα πάντως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στην ανάγκη πώλησης των μαχητικών στην Τουρκία , με τον Α. Μπλίνκεν να αναφέρει: «Η κυβέρνηση είναι υπέρ της πώλησης των F-16, αλλά να μην χρησιμοποιηθούν για ενδο-νατοϊκές διαπραγματεύσεις».
Senator Bob Menendez launches 90 -second long tirade criticising Turkey on everything from human rights, ties w/Greece, delay of NATO expansion & asks “What do you call such a country?” Blinken responds: “A challenging ally.” Menendez says Ankara doesn’t deserve to get the F-16s. pic.twitter.com/kf7gZIrXsU
— Hümeyra Pamuk (@humeyra_pamuk) March 22, 2023
Ως γνωστόν ο Μενέντεζ συνδέει το ζήτημα όχι μόνο με την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο αλλά και θέματα όπως ο σεβασμός της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την σχέση που έχει ο Τούρκος πρόεδρος με την Ρωσία.
Με δεδομένο, ότι αυτές οι ενέργειες υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ ένας Αμερικανός βουλευτής ρώτησε τον Άντονι Μπλίνκεν για το ποια μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση, ώστε να διασφαλίσει ότι τα αμερικανικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν για την απειλή βασικών συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, της Κύπρου και της βόρειας Συρίας. Από την πλευρά του, ο κ. Μπλίνκεν επανέλαβε τη πάγια θέση της κυβέρνησης, η οποία στηρίζει την αναβάθμιση και τη πώληση νέων μαχητικών στην Τουρκία με στόχο τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι αυτός ο εξοπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη προώθηση διαφορών εντός της συμμαχίας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eκτιμά ότι η χώρα του βρίσκεται πλέον σε πιο ευνοϊκή στρατηγική θέση
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 57 αστυνομικοί τραυματίστηκαν
Η κρίση αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων
H νέα πραγματικότητα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην τοπική αλιευτική βιομηχανία
Τα επεισόδια ξέσπασαν στην περιοχή Πορτονόβα, βόρεια της Αυλώνας
Tο Παρίσι κάνει λόγο για «μεγάλο λάθος» του Μπενιαμίν Νετανιάχου
Οι αρχές σφράγισαν το κατάστημα για διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων που προωθούσε «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές»
Η χώρα ψηφίζει στον πρώτο γύρο εν μέσω του χειρότερου κύματος βίας από το 2016
Ο Αμερικανός πρόεδρος σκληραίνει τη στάση του για τα πυρηνικά και τα Στενά του Ορμούζ
Τέσσερις τραυματίες
Aφού παραδέχθηκε τρεις κατηγορίες που αφορούσαν άσεμνο υλικό με ανηλίκους
Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη
Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ο πρόεδρος πλησιάζει τα 80 χρόνια
Aρκετοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα
Οι δύο καλλιτέχνες επρόκειτο να εμφανιστούν στο φεστιβάλ «Pulse of Gaia»
Ο θερμικός θόλος που πλήττει την ήπειρο προκαλεί πρωτοφανή ζέστη για τον Μάιο
Ιταλός τραγουδιστής καλείται να καταθέσει ως βασικός μάρτυρας στην καταγγελία κατά του διάσημου σχεδιαστή
Επιτίθεται με οργή κατά του δικαστή και προαναγγέλλει τη μεταβίβαση του «αποτυχημένου ιδρύματος» στο Κογκρέσο
O εμβληματικός χώρος δεν επιτρέπεται να μετονομαστεί χωρίς σχετική απόφαση του Κογκρέσου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.