Κοσμος

Σύνοδος Κορυφής: Ο Ζελένσκι ζήτησε από τους Ευρωπαίους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά αεροσκάφη

Bασικό ζήτημα η άμεση παράδοση πυρομαχικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανικό τανκ στο Ντονέτσκ
Ουκρανικό τανκ στο Ντονέτσκ © EPA/Oleg Petrasyuk

Ε.Ε: Ο πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά αεροσκάφη

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε σήμερα τους Ευρωπαίους για τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν στη χώρα του, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι οι δισταγμοί όσον αφορά τον εφοδιασμό της με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά αεροσκάφη μπορεί να παρατείνουν τον πόλεμο.

Επιστρέφοντας από τη Χερσώνα, κοντά στο νότιο μέτωπο της Ουκρανίας, ο πρόεδρος μίλησε μέσω βιντεοσύνδεσης μέσα από το τρένο του με τους Ευρωπαίους ηγέτες που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες. Η σύνδεση διακόπηκε μία φορά, όμως ο Ζελένσκι κατάφερε να περάσει το μήνυμά του, είπε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης να επιβληθούν και νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία για τη χώρα του στην ΕΕ και να επιτευχθεί πρόοδος στο ειρηνευτικό σχέδιο. Οι καθυστερήσεις σε αυτά τα σημεία μπορεί να παρατείνουν τον πόλεμο, προειδοποίησε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στα συμπεράσματά τους για την Ουκρανία, οι ευρωπαίοι ηγέτες υπογραμμίζουν τη δέσμευση της ΕΕ να «διατηρήσει και να αυξήσει τη συλλογική πίεση στη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω πιθανών πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και να συνεχίσει να εργάζεται για το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου μαζί με τους εταίρους». Υπογραμμίζουν, επίσης, τη σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα της εντατικοποίησης των προσπαθειών για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των κυρώσεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και δεσμεύονται για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της καταστρατήγησης από τρίτες χώρες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή να ενισχύσουν όλα τα απαραίτητα μέσα επιβολής και να αναπτύξουν, από κοινού με τα κράτη μέλη, μια πλήρως συντονισμένη προσέγγιση για το σκοπό αυτό.

Οι συμφωνημένες παραδόσεις πυρομαχικών στην Ουκρανία αποτελούν βασικό θέμα στη σύνοδο κορυφής. Ο ουκρανικός στρατός αρχίζει να ξεμένει από πυρομαχικά και για να μπορέσει η χώρα να αμυνθεί ενάντια στους Ρώσους εισβολείς, η ΕΕ θέλει να να διαθέσει στο Κίεβο εκατομμύριο οβίδες πυροβολικού τους επόμενους 12 μήνες.

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αμύνεται απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας και ότι οι ίδιοι συμβάλλουν σε αυτήν την άμυνα παρέχοντάς της στρατιωτικό εξοπλισμό. Πολλοί όμως διστάζουν να την εφοδιάσουν με όπλα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση της σύγκρουσης και θα έδιναν στο Κίεβο τη δυνατότητα να πλήξει ρωσικά εδάφη.

Ορισμένες χώρες πάντως δηλώνουν έτοιμες να στείλουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη σοβιετικής κατασκευής. Η Σλοβακία έστειλε σήμερα τέσσερα MiG-29 και η Πολωνία έχει υποσχεθεί άλλα τόσα. Το Κίεβο ωστόσο ζητά σύγχρονα βομβαρδιστικά-καταδιωκτικά, όπως τα αμερικανικά F-16.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ